Тайни за естествено блестящи очи

Правенето на смешни гримаси е чудесен начин да отпуснете мускулите на лицето.
Тайни за естествено блестящи очи
Karla Henríquez

Написано и проверено от лекар Karla Henríquez.

Последна актуализация: 25 февруари, 2019

Съществуват много фактори, които се отразяват на начина, по който изглеждат очите ни – когато са сухи или раздразнени, когато се появят бръчки или когато мускулите на лицето са напрегнати. В тази статия ще покажем няколко трика за искрящи и естествено блестящи очи с употребата на натурални средства.

Сухи или раздразнени очи

Често, когато очите губят яркостта си, това е поради сухота или дразнение, което може да бъде естествено лекувано със здравословни храни, съдържащи нужните витамини. При сухи или раздразнени очи, обърнете внимание на начина си на хранене, като включите храни богати с витамини и есенциални мазнини.

 • Включете в диетата си повече храни като ленено семе и риба, живееща в студена вода, например сьомга и риба тон. Тези храни са богати на есенциални мастни киселини.
 • Яжте повече авокадо; този плод е пълен с полезни мазнини.
 • Гответе с висококачествени масла, като зехтин и кокосово масло, които не се разграждат при висока температура.
 • Пийте фрешове от ябълка и морков.
 • Пийте поне 8 чаши вода на ден, 2 от които обезателно сутрин.
 • Избягвайте излишната сол.
Пийте фрешове от ябълка и морков за блестящи очи

Можете също да хидратирате очите с домашни капки за очи, приготвени от маслото гхи, като прилагате малка капка във всяко око всяка сутрин. Маслото, което ще използвате за очи, не трябва да се използва за готвене и не трябва е замърсено.

Грижете се за фините бръчки около очите

Ъглите на очите са много деликатни участъци от кожата, където често бръчките се появяват най-напред, или където последиците от лошото хранене се отразяват като торбички или тъмни кръгове под очите. Ако не направите нищо, появата на фини линии и бръчки ще се влоши.

Масаж за бестящи очи с натурални масла

Освен избягването на неправилни храни и лоши навици, например тютюнопушене, можете да използвате следните растителни масла, за да масажирате зоната:

 • Жожоба: идеално за смесен тип кожа.
 • Кокос: то е най-малко мазно и най-лесно абсорбируемо, особено подходящо за мазна кожа.
 • Шипка: регенериращо за суха кожа на възраст.
 • Бадеми: за всички типове кожа.

Как да масажирате лицето?

Започнете от вътрешния край на веждите с нежни бавни, кръгообразни масажиращи движения към външния им край, след което продължете около очите до мястото, където сте започнали.

Масаж за блестящи очи

Релаксация за очите

Очите са заобиколени от мускули, които могат да се напрегнат по същия начин като другите части на тялото, когато страдаме от стрес или преживяваме трудна емоционална ситуация. Но можем да се научим да отпускаме лицето чрез лек масаж. Ще издадем и друг трик: правенето на смешни гримаси е чудесен начин да отпуснете мускулите на лицето. Вижте как:

 • Отворете, затворете и мърдайте челюстта
 • Издуйте бузи
 • Размърдайте носа
 • Стиснете очите толкова силно, колкото можете
 • Сбръчкайте чело

Само след 2 минути лицето ще бъде напълно спокойно и ще може да дишате дълбоко, представяйки си, че вдишаният въздух достига до всички части на лицето.

Хората, които имат проблеми със зрението, трябва периодично да се преглеждат. Носенето на очила или лещи, които не са с подходящ диоптър, може да доведе до уморени очи и напрежение в лицето.

Дълги, плътни мигли

Миглите, освен че предпазват очите от слънчева светлина и всички видове чужди частици, придават привлекателен, женствен вид на погледа. Ако искате да имате по-дълги и по-плътни мигли, можете да се възползвате от един стар трик: рициново масло, което трябва да се прилага върху миглите всяка вечер преди лягане. Най-лесният начин да се прилага маслото е като използвате четка от стара спирала, но четката за вежди също ще свърши работа.

За видими резултати трябва да сте постоянни с процедурата.

Оформяне на вежди

По-голямата част от жените скубят веждите си, но повечето от тях никога не се обръщали към специалист, който да ги оформи подходящо за техния тип лице. Съвсем малки промени с кола маска на веждите може да ги оформи и да придаде външния вид, който искате.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Javadi MA, Feizi S. Dry eye syndrome. Journal of Ophthalmic and Vision Research. 2011.
 • Al Mahmood AM, Al-Swailem SA. Essential fatty acids in the treatment of dry eye syndrome: A myth or reality? Saudi J Ophthalmol. 2014;
 • Demmig-Adams B, Adams RB. Eye nutrition in context: Mechanisms, implementation, and future directions. Nutrients. 2013.
 • Vrcek I, Ozgur O, Nakra T. Infraorbital dark circles: A review of the pathogenesis, evaluation and treatment. In: Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery. 2016.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.