Скритите ползи и свойства на кориандъра

Подобрява здравето и функциите на жизненоважни органи – черен дроб, панкреас, бели дробове, стомах, щитовидна жлеза.
Скритите ползи и свойства на кориандъра

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Кориандърът е подправка, популярна из цяла Европа и особено на Югоизток, използва se традиционно в кухнята на Китай, Индия, Латинска Америка и Турция. Тя придава на ястията характерен аромат и отличителен вкус. Извън кулинарните си достойства, тази подправка е изключително полезна за здравето. Открийте ценните ползи и свойства в днешната статия, посветена на кориандъра.

Това ароматно растение, в някои страни наричано “килантро”. придава на ястията от месо, супите и кремовете специфичен аромат. То е подобно на магданоза на вид, но не и на вкус. Можете да използвате семената за подправка.

Свойствата на кориандъра

Първо, струва си още сега да подчертаем, че в кориандъра се съдържа изобилие от масла, които подобряват работата на храносмилателната система, стимулират апетита и облекчават раздразнението. В допълнение на това, кориандърът съдържа витамини А, К, В, С и Е.

Но това не е всичко. Кориандърът има в състава си много хранителни вещества и минерали, като калций, калий, магнезий и фосфор. Той подпомага процеса на извеждане на тежките метали от тялото, неутрализирайки токсичните вещества. Освен това стимулира извеждането им възможно най-бързо чрез урината и потта.

В кориандъра се съдържа изобилие от масла, полезни за здравето

Ако имате проблеми с дихателната система, препоръчваме ви чая от листа на кориандър. Сложете шепа листа на чаша вода. Тази напитка ще извади секрета от белите дробове, ларинкса и носа.

Препоръчително е младите майки, които имат проблеми с производството на кърма, да пият чай от кориандър, особено ако са раждали с Цезарово сечение. Това растение облекчава симптомите, характерни за чернодробната недостатъчност, прочиства тялото от бактериите и нормализира нивото на холестерола в кръвта.

Кориандърът, или Sativum coriandrum съдържа 6 различни киселини, сред които аскорбинова киселина, позната още като витамин С.

Предимства на консумацията на кориандър

Намалява възпаленията

Благодарение на противовъзпалителните си свойства кориандърът потушава възпаленията, характерни при състояния като ревматизъм и артрит – две много болезнени и дегенеративни заболявания. Освен това е добър избор за хора с бъбречни проблеми и склонност към образуване на камъни в бъбреците.

Кориандърът намалява възпаленията, свързани с артрит

Намалява нивото на лошия холестерол

Вече споменахме, че кориандърът съдържа вещества, които стимулират нормализирането на нивото на холестерола в кръвта. Освен това елиминира натрупаните мазнини по стените на вените и артериите, предпазвайки от сърдечен удар.

Лекува диария

Веществата в кориандъра (особено етеричните масла) стимулират храносмилателната система. По този начин се наблюдава подобрение на функциите на черния дроб и червата. Кориандърът се използва за лечение на диария, когато се дължи на проблеми с гъбички и микроби. Пресните листа на растението са отлични за приготовлението на аперитиви.

Може да лекува афти

Ако страдате от афти в устата си, можете да извлечете голяма полза от употребата на кориандъра. Той е естествен антисептик и притежава заздравяващи свойства, освен това се бори активно с микробите. Отлично средство срещу лошия дъх.

Употреба на кориандъра срещу лошия дъх

Бори се с анемията

Защо? Тъй като съдържа големи дози желязо. Кориандърът е идеален за хора, които страдат от дефицит на желязо. Най-добрият начин за консумация е в суров вид, като подправка за салата, ароматизиране на чая или пък в супи, кремове и сосове.

Подобрява работата на храносмилателната система

Тази билка стимулира апетита и често се дава на хора, страдащи от анорексия. Тя стимурира секретирането на храносмилателни ензими и сокове, които са важни в процеса на лечение на различни проблеми с храненето.

Укрепва имунната система

Етеричните масла в кориандъра са богати на антиоксиданти и помагат на тялото да се самопрочиства. Кориандърът изобилства от витамин С и желязо, а знаем, че те са ключови за защитните сили на организма. Редовната консумация на това растение гарантира предпазване от различни вируси. Освен това облекчава болката при херпесен вирус.

Бори се с конюктивита

Отличен дезифенктант, кориандърът се използва за лечението на различни заразни болести, като конюктивита. Използва се също така за третирането на макулна дегенерация и другите стресови за зрението фактори.

Може да се прилага при наранявания на очите. Направете си чай от кориандър с помощта на шепа листа от растението и чаша кипнала вода. Щом се охлади, потопете памучен тампон в течността и третирайте нараненото око.

Кориандърът се използва за лечението на конюктивит

Подобрява състоянието на диабетиците

Хората с диабет тип 2 могат да добавят кориандър към ястията си, тъй като той стимулира тялото да произвежда повече инсулин и паралелно с това редуцира нивото на кръвната захар.

Най-добрият приятел на жената

Кориандърът представлява отлично средство за редуциране или балансиране на хормоналните промени, свързани с месечния цикъл. Освен това облекчава болезнените усещания.

Кориандърът подобрява здравето и функциите на жизненоважни органи – черен дроб, панкреас, бели дробове, стомах, щитовидна жлеза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • S., B., P., K., M., K., & H., K. S. (2014). Coriander (Coriandrum sativum L.): Processing, nutritional and functional aspects. African Journal of Plant Science. https://doi.org/10.5897/AJPS2013.1118
  • Silva, F., & Domingues, F. C. (2017). Antimicrobial activity of coriander oil and its effectiveness as food preservative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.847818

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.