Синдромът на изтормозената жена: как да получите помощ

Много хора, които някога са били жертви на дългогодишен тормоз, страдат от синдрома на изтормозената жена. Научете как да се справите с него и да се излекувате.
Синдромът на изтормозената жена: как да получите помощ

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Синдромът на изтормозената жена засяга всички, които са изпитвали дългогодишен физически или психически тормоз в миналото. Това е термин, измислен от Леонор Е. А. Уокър в нейната книга „Синдромът на изтормозената жена“.

Нейната книга адресира всички физически симптоми и психологически последствия от тормоза в една връзка. По подобен начин, има специална глава, в която се описват ситуации, където са намесени и деца.

Синдромът на изтормозената жена: как да го разпознаете?

Синдромът на изтормозената жена: снимка на лице на млада жена, която изглежда много разтревожена

Синдромът на изтормозената жена има ясни признаци, които всеки трябва да може да разпознае.

Защо?

Хората трябва да потърсят професионална помощ колкото се може по-скоро. Това се прави, за да не могат симптомите да се разрастнат и да се отразят върху начина на живот на жертвата.

Сред тях са:

 • Симптоми на тялото, като например безсъние, сваляне на килограми, соматични емоции под формата на екзема, мигрени, крампи и т.н.
 • Психологически признаци като например депресия, ниско самочувствие, вина, безнадеждност и страх.

Синдромът на изтормозената жена може да се прояви чрез различни физически и психически проявления като например безсъние, загуба на килограми и депресия.

Това са само някои от симптомите, които един човек, страдащ от синдрома на изтормозената жена би могъл да притежава. Обаче, има много други неща, които да имате предвид на самостоятелно ниво.

Да погледнем някои от тях, както и стъпките, които трябва да следвате, за да облекчите болката.

Симптомът на изтормозената жена: заучена безпомощност

Това е психологическо състояние, което се случва често при хора, които са били тормозени от някой, на когото са имали доверие за дълъг период от време. Това е омагьосан кръг, който пречи на човек да взима самостоятелни решения. Те не могат да се защитават и да се измъкнат от ситуация, в която са тормозени или измъчвани.

Тези хора вярват, че като не правят нищо, това ще се отрази по някакъв начин върху крайния резултат.

Въпреки, че може да изглежда лесно за превъзмогване, това е изключително обезпокояваща ситуация. Освен това, заучената безпомощност е главната причина, поради която хората остават в ситуация, изпълнена с тормоз.

Също така, като не се опитват да разрешат тази ситуация, това ги прави лесна плячка за друг насилник.

Синдромът на изтормозената жена: посттравматичен стрес

Жена, която гледа назад към един мъж

Когато един човек е подложен на ситуация с продължителен тормоз за дълъг период от време, това е постоянен стрес. Този дългосрочен стрес се проявява, дори след като човек излезне от ситуацията.

Реакцията „на удара се отговаря с удар“, която е толкова важна за оцеляването при животните, става изключително вредна при хора, страдащи от синдрома на изтормозената жена. Стресът, страха и притеснението могат да се проявят при обстоятелства, от които не трябва да се притесняват.

За да разпознаете посттравматичен стрес, е важно да анализирате поведението на човек, който е бил жертва на тормоз:

 • Кошмари и видения, които водят до нощни изпотявания, страх и тревожност.
 • Избягване на хора, места или мисли, които им напомнят за ситуацията с насилие.
 • Свръхбдителност, особено на улицата, защото си мислят, че насилника ги преследва.
 • Трудност при запомнянето на конкретни моменти от стресиращите събития.

Всеки, който преминава през периоди, изпълнени с насилие, често изпитва трудности при припомнянето на старите случки. Техният посттравматичен стрес ескалира, когато си мислят, че агресора ще успее, като ги постави отново в старата ситуация, изпълнена с тормоз.

Синдромът на изтормозената жена: как да получите помощ

Въпреки, че една жертва на насилие може да си мисли, че не може да получи помощ и да се възстанови, това не е така.

Да, вярно е, че в много случаи насилниците се връщат у дома само с една ограничителна заповед. Да, ужасяващо е. И да, това е често отвъд вашия контрол.

Обаче, също така е вярно, че е напълно постижимо да поемете отговорност за вашия живот, да се дистанцирате и да се възстановите от всякакъв вид тормоз или травма.

Така че, да видим какво можете да направите относно това:

Лекари и други медицински лица, духовенство, училищни власти

Всички тези хора са разследващи органи и имат поне малко опит в проблемите, свързани с домашното насилие.

Те трябва да могат да ви помогнат да се избавите от ситуация с домашно насилие, като ви свържат с организации, предлагащи помощ.

Забележете, че информацията, която предоставяте на вашия лекар или свещеник, е строго конфиденциална. Също така, тези хора трябва да докладват случаи с тормоз над деца.

Правна помощ

Адвокатите, практикуващи семейно право, често имат връзки с налични помощни средства, които са полезни при случаи с домашно насилие. Те също могат да ви помогнат да си съставите план относно как безопасно да напуснете насилника и да ви съдействат със заповед за защита или временна ограничителна заповед.

Ако не можете да си позволите адвокат, свържете се с държавна организация за правна помощ, за да видите, ако можете да се класирате за безплатно представителство.

Приюти

Има много неправителствени организации, които са посветени на помощ за хора, страдащи от домашен тормоз.

Първо, има национален номер за спешни случаи при домашно насилие, 911. Също така, всяка държава има организации, които предоставят услуги за жертвите на домашен тормоз.

Психологическа помощ

Получаването на помощ от специалист е един от най-добрите и най-здравословни начини, които ще ви помогнат да се възстановите и да продължите напред.

Намерете специалист в непосредствена близост до вас. Ако парите са проблем за вас, обсъдете вариантите с местните центрове за помощ. Уверете се, че получавате помощта, която вие и вашите деца заслужават- да продължите напред, да живеете нормален живот и да се убедите, че тормоза остава в миналото.  

Синдром на изтормозените жени: Горещи телефонни линии

Повечето горещи телефонни линии са неправителствени организации, с които можете да се свържете когато вие или някой друг има нужда от разговор. Това е безплатна услуга и може да бъде полезна в тези моменти когато един човек се чувства депресиран и дори мисли за самоубийство.

Когато сте в ситуация на тормоз, не се колебайте да се обадите на 112. Полицията може да помогне при случаи с домашен тормоз когато ви предостави безопасно място за живеене докато те разследват вашия случай. Също така, те ще се свържат с други институции като например банки за храна, бюра по труда и лица, осигуряващи правна помощ.

Никой не трябва да търпи домашния тормоз и има много начини за справяне с него!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aguirre D, Pamela, Cova S, Félix, Domarchi G, Ma. Paz, Garrido C, Carol, Mundaca Ll, Ivania, Rincón G, Paulina, Troncoso V, Pamela, & Vidal S, Paulina. (2010). Estrés postraumático en mujeres víctimas de violencia doméstica. Revista chilena de neuro-psiquiatría48(2), 114-122. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-92272010000300004
 • Ordóñez Fernández, María del Prado, & González Sánchez, Patricio. (2012). Las víctimas invisibles de la Violencia de Género. Revista Clínica de Medicina de Familia5(1), 30-36. https://dx.doi.org/10.4321/S1699-695X2012000100006
 • RODRÍGUEZ HERNÁNDEZ, R., & ORTIZ AGUILAR, L. (2014). LAS FUENTES DE APOYO SOCIAL Y SU IMPACTO EN LA VIOLENCIA Y MALESTAR EN MUJERES MALTRATADAS. Revista Internacional de Ciencias Sociales y Humanidades, SOCIOTAM, XXIV (2), 199-218.
 • Seijas Gómez, Raquel. (2013). Trastorno por estrés postraumático y cerebro. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría33(119), 511-523. https://dx.doi.org/10.4321/S0211-57352013000300004
 • Sepúlveda García de la Torre, A.. (2006). La Violencia de Género como causa de Maltrato Infantil. Cuadernos de Medicina Forense, (43-44), 149-164. Recuperado en 19 de febrero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-76062006000100011&lng=es&tlng=es.
 • Yugueros García, A. (2015). Intervención con mujeres Víctimas de Violencia de género: Educar e informar para prevenir. Revista Historia de la Educación Latinoamericana, 17 (24), 191-216.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.