Синдром на гледача: Как да се грижим за грижещите се

Тези хора често посвещават времето си на другите, отказвайки се от практикуването на хобита и личния си живот
Синдром на гледача: Как да се грижим за грижещите се

Последна актуализация: 08 януари, 2019

Възможно е в някакъв период от живота да се е налагало да се грижите за друг човек: по-възрастен родител, болен роднина или пък дете с увреждане. Всички те се нуждаят от ежедневно внимание. Днес ще поговорим за едно състояние, което засяга онези от нас, които се грижат за хората в нужда, за тяхното здраве и потребностите им. Често те развиват т.нар. “синдром на гледача”.

С времето, задачата да се грижите за друг човек може да провокира физическо и дори емоционално пренатоварване, което да подцените.

Процесът може да е много бавен, но усилията и енергията, съсредоточени към друг човек, ден след ден, завършва с пренебрегване на самите вас. Тогава започвате напълно да се разпознавате в ролята на грижещ се за другите и забравяте да “бъдете себе си”.

Къде е златната среда? Как можете да се справите с тази ситуация, която е често срещана в съвременното общество? Това е темата на днешната статия: “синдром на гледача”.

Синдром на гледача – тегло, което обикновено засяга жените

Синдром на гледача - тегло, което обикновено засяга жените

Статистиката показва една доста сериозна картина. Отговорността за грижата за човек в нужда почти винаги пада на плещите на жените. Това е работа, която изисква любов и посвещение.

Тя създава емоционална и физическа връзка- не можете просто да изоставите член на своето семейство или човек, който се нуждае от помощта ви, за да преживеете деня.

Когато жените поемат ролята на грижещ се за друг човек, има няколко важни неща, които трябва да помните:

 • Около 60% от хората, които имат член на семейството с увреждания или специални нужди, трябва да отложат кариерата си за известно време.
 • Да се грижиш за друг човек, означава да следиш живота на другия 24 часа в денонощието.
 • Тези задачи се изпълняват с любов и посвещение, затова е нормално в даден момент да се усеща нервност и тревога, че човекът, който зависи от вас, може да има спешна нужда или да е в опасност. Реалонстта сочи, че всеки грижещ се за друг човек има нужда от почивка – друг член на семейство трябва да оказва помощ в обгрижването.
 • Повечето хора влизат в ролята на гледача неподготвени. Това означава, че те ще усетят физическо претоварване, тъй като не знаят как правилно да придвижват човека, за когото се грижат, или правят грешки, свързани с храненето им, хигиената, лекарствата и т.н.
 • Гледачите обикновено са на възраст между 50 и 60 години. Често самите те вече страдат от здравословни проблеми и са физически ограничени.
 • В много от случаите гледачите имат друг член от семейството, за който да се грижат – внуци, деца и т.н.
 • Тези хора често посвещават времето си на другите, отказвайки се от практикуването на хобита. Техният живот е изпълнен с физическо и емоционално напрежение, което създава порочен кръг, предизвикващ сериозно увреждане.

Алармиращите сигнали за “синдром на гледача”

Алармиращите сигнали за "синдром на гледача"

Обикновено гледачът не е наясно с емоционалните и физическите поблеми, от които страда. Всъщност не е необичайно да се види пациент в добро здраве и с качествен начин на живот, чийто гледач на свой ред няма личен живот, страда от хронична умора, проблеми с гърба, стрес, моменти на тревожност и дори депресия.

А сега да разгледаме кои са алармиращите сигнали:

 • Физическо и умствено изтощение
 • Проблеми със съня
 • Чести промени на настроението
 • Промени в теглото
 • Зависимост от болкоуспокояващи средства
 • Социална изолация
 • Когнитивни проблеми като загуба на памет или слаба концентрация

Съвети за предпазване от “синдром на гледача”

Съвети за предпазване от “синдром на гледача”
 • Всеки ден отделяйте известно време, което да посвещавате на себе си.
 • Научете се да делегирате част от отговорностите – това е ключово. Грижата за зависим човек не трябва да пада изцяло върху плещите на един човек, затова се договорете с другите членове на семействво или потърсете социална услуга. Трябва да знаете, че колкото повече помощ получавате, толкова по-добра грижа можете да полагате  за човека в нужда. Запомнете – когато сте добре, можете да дадете най-доброто от себе си, но ако сте депресирани или отпадали физически, психически и духом, няма да сте способни да полагате адекватна грижа.
 • Научете повече за състоянието или проблема на пациента. Доверете се на съвета на специалисти и започнете оптимално да изпълнявате своите задължения.
 • Винаги поддържайте активен социалния си живот. Прекарвайте време с приятели всеки път, когато можете. Грижете се за своето собствено емоционално състояние и щастие.
 • Отделете време за физически упражнения. Те са важни. Разхождайте се всеки ден, приберете се у дома и се разтегнете добре. Особено внимание обърнете на грижата за гърба.
 • Не се колебайте да потърсите преценката на професионалист, ако усетите, че сте пренатоварвате. Не бива да отлагате посещението при лекар, заради грижата за друг човек. Вие също сте важни. Ако здравето ви се влоши, това ще засегне останалите ви отговорности, включително и човека, за когото се грижите. Търсете помощ, когато се чувствате пренотаварени – жизнено важно е!

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.