Симптоми на тазово-възпалителна болест (ТВБ)

Бъдете внимателни по време на секс, както и когато става въпрос за избора на средства за контролиране на раждаемостта
Симптоми на тазово-възпалителна болест (ТВБ)
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 28 февруари, 2019

Може би сте запознати с термина тазово-възпалителна болест. Това състояние е доста често срещано и се дължи на инфекция в матката, фалопиевите тръби или яйчниците. То причинява болка, особено силна в таза или ханша.

Каква е причината за инфекцията, която води до това заболяване? Това са бактериите, познати иначе като чужди елементи, които заразяват репродуктивните органи. Ако не се излекува навреме, тазово-възпалителната болест може да доведе до сериозни проблеми, например безплодие. Струва си да отделите малко време, за да разберете кои са симптомите и по този начин да предотвратите това заболяване и да се радвате на добро здраве. В статията по-долу ще ви разкрием повече информация по темата.

1. Какво представлява тазово-възпалителна болест?

Какво представлява тазово-възпалителна болест?

Това е гинекологично заболяване, което засяга двата репродуктивни органа и заобикалящите ги тъкани. Възможно е да страдате от инфекция във фалопиевите тръби, матката или яйчниците, която може да предизвика болка, стигаща до ханша. Много жени я изпитват, но често я бъркат с болки в ставите или обща умора, затова трябва да умеете да различавате симптомите.

Това заболяване обикновено се лекува с антибиотици, но ако не се излекува достатъчно бързо, може да предизвика сериозни проблеми, като тези, споменати по-рано: безплодие или бременности, които завършват със спонтанни аборти.

Съществуват редица причини за тазово-възпалителната болест. Обърнете внимание на някои от основните:

 • Предаване по полов път: бактериите от болести, предавани по полов път, като например инфекция, причинена от хламидия, са сред най-честите причини за това заболяване.
 • Някои видове устройства за контролиране на раждаемостта може да са друга причина за тазово-възпалителна болест. Жените, които използват вътрематочни устройства, са по-податливи на тазово-възпалителна болест, отколкото жените, които не ги използват.
 • Внимавайте с така наречените “вагинални душове.” Тази интимна част от тялото трябва да се третира деликатно и разни видове почистващи продукти понякога могат да допринесат повече за увреждания, отколкото за ползи.
 • Също така е важно да следвате правилна рутинна хигиена по време на менструация, тъй като това време на месеца често може да бъде огромен източник на бактерии.
 • Раждането или дори абортът също могат да доведат до тазово-възпалителна болест.
 • Операции на матката, извършвани през влагалището, също представляват риск, който трябва да имате предвид.
 • Понякога лигавицата на шийката на матката може да стане прекалено алкална, предизвиквайки появата на множество бактерии, които ще доведат до разболяване.
 • Наличието на доброкачествени тумори, като миома или полипи, също е възможна причина.

Симптоми на тазово-възпалителна болест

Симптоми на тазово-възпалителна болест

Има едно нещо обаче, на което трябва да обърнете специално внимание: понякога това заболяване може да се появи без никакви симптоми. Ето защо е важно да правите редовно гинекологични прегледи, тъй като вече знаете, че ТВБ може да доведе до много сериозни проблеми. Въпреки това, тазово-възпалителната болест обикновено осигурява ясни следи под формата на различни неприятни телесни промени. Вижте някои от тях:

 • Много силна болка от двете страни на ханша. Това е остра болка, която понякога ви кара да се чувствате изморени или дори искате да вземате аналгетик или мускулен релаксант.
 • Може да почувствате болка в стомаха. Това е много специфично тежко усещане за парене.
 • Това заболяване се причинява от инфекция и – следователно – е съвсем обичайно за хората, които страдат от него, да имат леко повишена температура. Дори само 2 градуса над нормалното са достатъчни, за да посетите личния си лекар.
 • Обърнете внимание на вагиналните секрети, особено ако имат много силна и неприятна миризма. Това не е нормално.
 • Също така обърнете внимание на менструалния цикъл. Страдате ли понякога от нередовен или закъснял цикъл? Получавате ли зацапвания между две менструации? Ако това е така, съветваме ви да се обърнете към лекар.
 • Ако изпитвате болка по време на полов контакт, също трябва да се консултирате с гинеколог. Това е важен сигнал, който трябва да имате предвид.
 • Страдате от болезнено уриниране? Изпитвате силна нужда да отидете до тоалетната, но след това имате само “няколко капки”? Ако това е така, не се колебайте да се консултирате с личния лекар.
 • Ако ви се гади без причина, чувствате се подути или повръщате след хранене, това са сериозни симптоми, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за ТВБ.

Как да се предпазим от тазово-възпалителна болест?

Как да се предпазим от тазово-възпалителна болест?

Бъдете внимателни по време на секс, както и когато става въпрос за избора на средства за контролиране на раждаемостта.

 • Внимавайте с интимната хигиена. Понякога прекаляваме по отношение на продуктите, които използваме за интимна хигиена, като по този начин променяме естествения баланс на вагиналната бактериална флора.
 • Бъдете нащрек по отношение на всякакви промени в менструалния цикъл или вагинално течение. Ако изпитвате някакви нередности или проблем, консултирайте се веднага с лекар.
 • Чай от салвия. Това лечебно растение има дълга история в защитата на здравето на жените. Салвията регулира менструацията, облекчава болката, помага при усещането за подуване и предотвратява задържането на вода. Определено ви съветваме да пиете по 1 чаша на ден.
 • Редовните прегледи при гинеколога са ключови за спиране на развитието на това заболяване. Ако го откриете навреме, ще избегнете всякакви по-сериозни усложнения, така че не пропускайте прегледите и не се страхувайте от тях.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.