Симптоми на тазово-възпалителна болест (ТВБ)

28 Февруари, 2019
Бъдете внимателни по време на секс, както и когато става въпрос за избора на средства за контролиране на раждаемостта
 

Може би сте запознати с термина тазово-възпалителна болест. Това състояние е доста често срещано и се дължи на инфекция в матката, фалопиевите тръби или яйчниците. То причинява болка, особено силна в таза или ханша.

Каква е причината за инфекцията, която води до това заболяване? Това са бактериите, познати иначе като чужди елементи, които заразяват репродуктивните органи. Ако не се излекува навреме, тазово-възпалителната болест може да доведе до сериозни проблеми, например безплодие. Струва си да отделите малко време, за да разберете кои са симптомите и по този начин да предотвратите това заболяване и да се радвате на добро здраве. В статията по-долу ще ви разкрием повече информация по темата.

1. Какво представлява тазово-възпалителна болест?

Какво представлява тазово-възпалителна болест?

Това е гинекологично заболяване, което засяга двата репродуктивни органа и заобикалящите ги тъкани. Възможно е да страдате от инфекция във фалопиевите тръби, матката или яйчниците, която може да предизвика болка, стигаща до ханша. Много жени я изпитват, но често я бъркат с болки в ставите или обща умора, затова трябва да умеете да различавате симптомите.

 

Това заболяване обикновено се лекува с антибиотици, но ако не се излекува достатъчно бързо, може да предизвика сериозни проблеми, като тези, споменати по-рано: безплодие или бременности, които завършват със спонтанни аборти.

Съществуват редица причини за тазово-възпалителната болест. Обърнете внимание на някои от основните:

 • Предаване по полов път: бактериите от болести, предавани по полов път, като например инфекция, причинена от хламидия, са сред най-честите причини за това заболяване.
 • Някои видове устройства за контролиране на раждаемостта може да са друга причина за тазово-възпалителна болест. Жените, които използват вътрематочни устройства, са по-податливи на тазово-възпалителна болест, отколкото жените, които не ги използват.
 • Внимавайте с така наречените „вагинални душове.“ Тази интимна част от тялото трябва да се третира деликатно и разни видове почистващи продукти понякога могат да допринесат повече за увреждания, отколкото за ползи.
 • Също така е важно да следвате правилна рутинна хигиена по време на менструация, тъй като това време на месеца често може да бъде огромен източник на бактерии.
 • Раждането или дори абортът също могат да доведат до тазово-възпалителна болест.
 • Операции на матката, извършвани през влагалището, също представляват риск, който трябва да имате предвид.
 • Понякога лигавицата на шийката на матката може да стане прекалено алкална, предизвиквайки появата на множество бактерии, които ще доведат до разболяване.
 
 • Наличието на доброкачествени тумори, като миома или полипи, също е възможна причина.

Вижте още: Научете повече за полово предаваните болести

Симптоми на тазово-възпалителна болест

Симптоми на тазово-възпалителна болест

Има едно нещо обаче, на което трябва да обърнете специално внимание: понякога това заболяване може да се появи без никакви симптоми. Ето защо е важно да правите редовно гинекологични прегледи, тъй като вече знаете, че ТВБ може да доведе до много сериозни проблеми. Въпреки това, тазово-възпалителната болест обикновено осигурява ясни следи под формата на различни неприятни телесни промени. Вижте някои от тях:

 • Много силна болка от двете страни на ханша. Това е остра болка, която понякога ви кара да се чувствате изморени или дори искате да вземате аналгетик или мускулен релаксант.
 • Може да почувствате болка в стомаха. Това е много специфично тежко усещане за парене.
 • Това заболяване се причинява от инфекция и – следователно – е съвсем обичайно за хората, които страдат от него, да имат леко повишена температура. Дори само 2 градуса над нормалното са достатъчни, за да посетите личния си лекар.
 • Обърнете внимание на вагиналните секрети, особено ако имат много силна и неприятна миризма. Това не е нормално.
 
 • Също така обърнете внимание на менструалния цикъл. Страдате ли понякога от нередовен или закъснял цикъл? Получавате ли зацапвания между две менструации? Ако това е така, съветваме ви да се обърнете към лекар.
 • Ако изпитвате болка по време на полов контакт, също трябва да се консултирате с гинеколог. Това е важен сигнал, който трябва да имате предвид.
 • Страдате от болезнено уриниране? Изпитвате силна нужда да отидете до тоалетната, но след това имате само „няколко капки“? Ако това е така, не се колебайте да се консултирате с личния лекар.
 • Ако ви се гади без причина, чувствате се подути или повръщате след хранене, това са сериозни симптоми, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за ТВБ.

Прочетете и това: 6 въпроса, които трябва да зададете на вашия гинеколог

Как да се предпазим от тазово-възпалителна болест?

Как да се предпазим от тазово-възпалителна болест?

Бъдете внимателни по време на секс, както и когато става въпрос за избора на средства за контролиране на раждаемостта.

 • Внимавайте с интимната хигиена. Понякога прекаляваме по отношение на продуктите, които използваме за интимна хигиена, като по този начин променяме естествения баланс на вагиналната бактериална флора.
 
 • Бъдете нащрек по отношение на всякакви промени в менструалния цикъл или вагинално течение. Ако изпитвате някакви нередности или проблем, консултирайте се веднага с лекар.
 • Чай от салвия. Това лечебно растение има дълга история в защитата на здравето на жените. Салвията регулира менструацията, облекчава болката, помага при усещането за подуване и предотвратява задържането на вода. Определено ви съветваме да пиете по 1 чаша на ден.
 • Редовните прегледи при гинеколога са ключови за спиране на развитието на това заболяване. Ако го откриете навреме, ще избегнете всякакви по-сериозни усложнения, така че не пропускайте прегледите и не се страхувайте от тях.
 

Faro, S. (2015). Pelvic inflammatory disease. In Clinical Gynecology, Second Edition (pp. 349–359). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9781139628938.025

Ooi, C., & Dayan, L. (2003). Pelvic inflammatory disease. Australian Family Physician. https://doi.org/10.1542/pir.34-4-163

Gray-Swain, M. R., & Peipert, J. F. (2006, October). Pelvic inflammatory disease in adolescents. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1007/s40256-014-0088-x