Съвети за поддържане цъфтежа на Христовия венец през цялата година

Христовият венец е едно от най-често срещаните декоративни растения в градините. Тук ще ви разкажем как да се грижите за него.
Съвети за поддържане цъфтежа на Христовия венец през цялата година
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 08 януари, 2024

Внушителната природа на Христовия венец се откроява и след Великия пост. Вярно е, че по време на литургичния сезон видът придобива по-голяма символика, поради сходството на стъблото с короната, положена на Исус Христос за разпятието. Всъщност легендата разказва, че е използван същия вид растение.

Но през цялата година красотата на цветовете му, простотата на отглеждане и декоративното му качество правят бодливия храст често срещан в градини и балкони. Ако това е екземпляр, който приковава вниманието ви, вземете под внимание препоръките за поддържането на цъфтежа му.

Характеристики на Христовия венец

Тези екземпляри се сравняват със сукуленти. Когато става въпрос за открити полета, склоновете и деретата са областите, където растението се среща най-често; въпреки че може да расте и на тераси, стига да получава слънце.

Научното му наименование е Euphorbia milii и принадлежи към семейство Euphorbiaceae. Растението цъфти през цялата година с наситено червени или розови прицветници и има овални листа с леко гола текстура. Мадагаскар е първоначалното местонахождение на вида, чиято височина понякога надвишава един метър и осигурява други полезни функции освен декоративни.

По този въпрос публикация на община Мирафлорес коментира приложението на трънния венец в билкарството. Институцията посочва, че растението се използва във фитотерапията и се ползва за лечение на чревен дискомфорт, диария и стомашни болки.

От друга страна, някои относително успешни научни изследвания показват аналгетичния и седативен ефект на екстрактите от растението. Освен антиоксидантите, типични и за други видове, ние приемаме, че най-активните компоненти в лечебно отношение са дитерпеноидите и тритерпеноидите.

Всяко от тези приложения изисква медицинско наблюдение, особено ако се касае за пациент с предшестваща патология.
Христов венец
Euphorbia milii може да цъфти през цялата година.

Това са грижите, необходими на Христовия венец за непрекъснат цъфтеж

Като цяло храстът Христов венец се нуждае само от здрава почва, за да процъфтява. Не изисква особено внимание, но има определени условия за оптимален цъфтеж.

Защитете Христовия венец от студа

Тропическият произход на трънния венец означава, че той предпочита температури до 35 °C (95 °F). Не обича студ и може да загуби листа през зимата.

Осигурете му доза светлина

Когато се отглежда като стайно растение, този вид ще “търси” слънчева светлина поне 3 часа всеки ден. Като решение, поставете го до прозорец или на място, което може да бъде достигнато от слънчева светлина.

Имайте предвид, че ако решите да го преместите на открито за постоянно, е възможно някои листа да изгорят, тъй като не са свикнали с постоянното слънце. Но за няколко дни Христовият венец преодолява състоянието и свиква с новото място.

Бъдете нащрек за възможни инфекции и вредители

Ако листата на Euphorbia milii пожълтяват, възможно е почвата да не е благоприятна или да се нуждае от повече вода. От друга страна, когато клоните или стъблата покафеняват, има голяма вероятност растението да има гъбички.

В първия сценарий сменете и подхранвайте почвата. От друга страна, във втория сценарий начинът е да се премахнат повредените листа и да се приложат средства за защита като масло от нийм. Според статия в списание Vinculando , химическите компоненти на нийма инхибират или прекъсват пролиферацията на какавиди, ларви и яйца.

Липсата на светлина или прекомерният студ са други фактори, които влияят на непрекъснатия цъфтеж. Към това се добавят вредителите, които при всички растения причиняват преждевременно увяхване и деформации.

Някои от тези вредители, изброени от Tropical Nature, са следните:

  • Трипси.
  • Листни въшки.
  • Щитоносни въшки.

Поливане и наторяване на Христовия венец

Разширението за градинарство на Университета на Северна Каролина отбелязва, че Христовият венец предпочита сухи или средно влажни почви с адекватен дренаж. Начинът за хидратиране на растението е да проверите дали горната част на почвата е суха; когато поливате, не наводнявайте корените и поливайте по-рядко през зимата.

Когато растението е в саксия, пробийте дупки в контейнера, за да сте сигурни, че водата се оттича. Ако под саксията има подложка, изпразвайте я 15 минути след поливане, за да предотвратите повторното абсорбиране на вода.

Що се отнася до тора, растенията не се нуждаят от него, но умереното количество допринася за цъфтежа им. По същия начин торовете за сукуленти помагат за цъфтежа на трънния венец през цялата година, особено ако ги разтворите във вода и се уверите, че не съдържат бор.

Торене на растенията в градината
Предпочитайте торовете от естествен произход, които са с ниска концентрация на бор.

Резитба през лятото

Резитбата не е задължителна при Христовия венец. Използвайте я само за контролиране на растежа. Лятото е най-добрият сезон за отрязване на много дълги клони, както и есента за премахване на увехнали части.

Размножавайте растението чрез резници

Докато възпроизвеждането чрез семена е ефективно, короната от тръни често се размножава чрез резници. Методът се основава на отрязване на клонче и засаждането му в 50% комбинация от пръст и перлит.

Не забравяйте да носите градински ръкавици, за да се предпазите от бодлите и сока на растението.

Внимание: Поставете Христовия венец на безопасно място

Една последна препоръка относно грижата за растението е да има безопасно място за него и за обитателите на къщата, включително домашните любимци. Случва се в тръните да има течност, която е токсична за очите и кожата.

Детската здравна болница в Куинсланд предупреждава какво да се прави при контакт със сока. Протоколът е засегнатата област да се изплакне обилно с вода в продължение на 15 минути и да се потърси медицинска помощ.

Децата и животните могат да докоснат растението, причинявайки си убождане от бодлите. И накрая, ако отглеждате Христовия венец във вътрешни дворове или градини, би било препоръчително да го оградите с декоративна ограда. Освен това, ако го засадите в саксии, поставете го на място, което затруднява директния контакт.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.