Reverse Skincare: какво представлява и как се прави?

Reverse skincare е вирусен метод за почистване на лицето в социалните мрежи. Всичко се свежда до промяна на реда, в който се прилага козметиката. Научете всичко по темата тук!
Reverse Skincare: какво представлява и как се прави?
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 04 юни, 2023

Продуктите с грижа за кожата се използват в определен ред. Същността е почистване, тонизиране и овлажняване. Но reverse skincare преобърна модела. Сега има хора, които предпочитат да вървят отзад напред, за да осигурят по-добри ефекти за здравето на кожата си.

Този метод е популярен в социалните мрежи, като няколко блогъри показват стъпка по стъпка обратния начин за обгрижване на лицето. Най-хубавото? Не включва големи финансови разходи, тъй като това, което предлага, е да се изпробва нов ред. Колко ефективна е процедурата? Какви са предимствата й? Ето всички подробности!

Какво е “Reverse skincare”?

Reverse skincare се отнася до промяна на реда, в който обикновено прилагате продуктите за почистване и грижа за кожата си, като се отклонявате от теорията, която предполага да започнете с най-рядката консистенция, докато стигнете до най-плътната.

Според тази предпоставка първото нещо, което ще нанесете върху лицето си, ще бъдат кремовете, докато тоникът ще бъде последен. Ето как  се прилага този трик за красота от TikTok, мрежа, в която Reverse skincare е тенденция.

Идеята е на Ава Лий, корейски създател на съдържание, която разпространява Reverse skincare уроци, докато не получи одобрението на хиляди потребители на платформата. Аргументът на Лий е, че тази процедура е ефективна за заздравяване на кожата, увредена от студа.

Тя подчертава предимствата, че когато започнете с лосиони, а не с тоници, вие осигурявате на кожата на лицето задържане на влага и локална хидратация.

Твърди се, че този начин на грижа за кожата постига незабавен ефект. Все пак дерматологичната препоръка е да изчакате поне 10 минути, за да се осъществи хидратацията, тъй като само когато дермата абсорбира добре продукта, усвоява по-добре останалите вещества.

Освен това, като терапия, чийто произход е социалните мрежи и се придържа към анекдотични преживявания, лекарите все още не подкрепят напълно този метод.

reverse skincare
Тази техника предлага използването на продукти за грижа за лицето в обратен ред.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: 9 лесни съвета за естествено подмладяване на лицето у дома

Ето как работи “Reverse skincare”

Обичайните процедури за грижа за кожата започват с нанасянето на тоник, тъй като това е най-леката формула от групата. Продължава се с по-тежки смеси като серуми и овлажнители. От друга страна, овлажняването става по-важно като лек срещу разрушителните атмосферни условия и като подготовка за това, което следва.

Публикация на Offarm посочва, че ако епидермисът намали капацитета си за задържане на вода, на кожата се появяват следните признаци на сухота на кожата:

  • Бръчки
  • Белене
  • Отпуснатост
  • Уморен външен вид

Избягването на тези ситуации е това, което се търси чрез обръщане на реда на хигиена и за това са ви необходими 3 стъпки.

1. Хидратирайте с крем

Първото нещо, което трябва да направите, е да нанесете слой хидратиращ крем върху лицето, докато се образува маска. Според Испанската академия по дерматология и венерология ежедневното правене на това запазва правилното ниво на хидратация и възстановява бариерната функция на роговия слой.

Те добавят, че е добре да изберете хидратант, който съдържа слънцезащитен крем или да поставите филтър след крема, тъй като UV лъчението е мощен дехидрататор на кожата. Текстурата на веществото трябва да съответства на вашия тип кожа и климата в момента.

2. Нанесете тоник за лице

След като кремът се абсорбира, преминете към тоника. Това са реконституиращи агенти с множество предимства, сред които елиминирането на примеси и мъртви клетки, както и допълнителна нотка на хидратация.

Въпреки че на пазара има много марки тоници за лице, ако желаете, използвайте тези, приготвени със строго натурални съединения. Тези без алкохол, аромати или активни съставки са по-добри.

Преглед на продуктите за кожа, публикуван от Ars Pharmaceutica, посочва, че растителните производни са безопасни за здравето и представляват чудесен източник на вторични метаболити, използвани като суровина при изработването на козметика за кожата.

Методиката е да напоите памучни тампони с течността и да овлажните лицето с нежни движения. Изчакайте 15 минути.

3. Reverse skincare – повторно овлажняване

Последната процедура е повторение на хидратиращия крем, но на бузите. Някои хора избират овлажнители, защото имат способността да интегрират повърхността на кожата и да възстановят киселинната мантия на кожата.

Не забравяйте да нанесете слънцезащитен крем преди да нанесете грим, особено ако хидратиращата формула не включва защитен фактор.

Има ли противопоказания за reverse skincare?

На теория последователите на тази рутина подчертават нейната възстановителна сила в случаи на суха кожа. От друга страна, някои коментират, че предпочитането първо на тежки формули и след това на леки ще попречи на последните да си свършат добре работата.

Това не означава, че няма да има ефект, а че ще бъде трудно тониците и серумите да достигнат дълбоко в дермата, ако трябва да преминат през филм от крем. В своя полза Reverse skincare се застъпва за дълбоката и повърхностната хидратация, тъй като доказва свежия завършек.

Крем за лице
Засега няма научни доказателства за ползите от тази грижа за кожата. Нейните ефекти се основават на анекдотични данни.

Как да направите вашата рутинна грижа за кожата по-безопасна

Независимо дали поддържате традиционната рутина или тази нова тенденция, безопасността на кожата е гарантирана, стига да нанасяте върху лицето си качествени продукти, подходящи за всяка нужда. Те трябва да бъдат дерматологично одобрени.

Затова е от съществено значение да познавате вашия тип кожа и съставките на козметиката. Също така е необходимо да сте постоянни и стриктни в грижите, така че лицето ви да запази здравия си вид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.