Рецепта за вкусен домашен чеснов сос

Искате ли сами да си приготвите вкусен домашен чеснов сос. Прочетете следващите редове.
Рецепта за вкусен домашен чеснов сос

Написано от Francisco María García

Последна актуализация: 09 август, 2022

Домашният чеснов сос е много популярен продукт, подходящ за сервиране с много ястия. По-долу ще намерите лесна рецепта за приготвянето му и няколко допълнителни варианта.

Всички харесват чесновия сос. Това се дължи на силния му аромат, омекотен от емулгиращите съставки.

Въпреки че има много готови версии на този популярен сос, най-добре е сами да си го приготвите. По този начин ще можете да променяте пропорциите и да гарантирате качеството на продукта, използвайки свежи съставки.

Рецепта за домашен чеснов сос

Вкусен домашен чеснов сос

Това е класическа рецепта за майонеза с чесън. Тя е известна с пикантния си привкус. Не само, че се консумира като предястие, но е и вкусен сос за месо, риба и зеленчуци.

Веднъж приготвен и добре опакован, той може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни. Посочените пропорции са достатъчни за около 12 души.

Съставки 

  • 1 щипка сол
  • 1 яйце (25 г)
  • черен пипер (на вкус)
  • 6 скилидки чесън (100 г)
  • 1 чаша олио (150 мл)
  • ½ изцеден лимон (50 мл)
  • ¼ чаена лъжичка горчица (3 г)
  • ¼ чаена лъжичка смляно чили (3 г)

Начин на приготвяне

  1. Обелете и намачкайте чесъна.
  2. Добавете изцедения лимонов сок и разбъркайте с миксер.
  3. Докато бъркате, добавете яйцето и подправките (горчица, черен пипер и сол).
  4. Докато разбърквате, добавете олиото, за да получите текстура на майонеза.
  5. Изсипете в купа за сос и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.

Три варианта за домашен чеснов сос

Чеснов сос с печен чесън

пригответе си чеснов сос, бързо и лесно

Това е друга рецепта за домашен чеснов сос. Печеният чесън придава още по-мек вкус и не се приготвя с яйца. Добре върви с печени картофи, а също и като сос към всякакъв вид протеини или зеленчуци.

Съставки за рецептата за чеснов сос с печен чесън

  • магданоз за декорация
  • сол и черен пипер (на вкус)
  • 1 чаша заквасена сметана (200 мл)
  • 2 цели глави чесън (120 г)
  • ½ чаша зехтин (100 мл)

Начин на приготвяне

  1. Загрейте фурната на около 180 ° C.
  2. С нож изрежете долната част на скилидката, без да махате люспите.
  3. Добавете сол и олио към скилидките и ги увийте в алуминиево фолио всяка по отделно.
  4. Печете чесъна за около 20 до 25 минути или докато станат меки.
  5. Оставете ги да изстинат и отстранете обелките.
  6. Смесете всички съставки с изключение на магданоза докато получите кремообразна смес.
  7. Наежете на ситно магданоза и го добавете като декорация.
  8. Сложете соса в купа и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.

Домашен чеснов сос с кисело мляко

Домашен сос с чесън

За много хора това е по-вкусният вариант заради киселия вкус, който придава киселото мляко. Освен това тази съставка е по-здравословна от традиционната майонеза.

Съставки 

  • 4 белени скилидки чесън (50 г)
  • натурално кисело мляко  (150 г)
  • сокът от 1 лимон (50 г)
  • магданоз (на вкус)

Начин на приготвяне

  1. Смелете чесъна с пасатора и добавете изцедения лимонов сок.
  2. Добавете киселото мляко и разбъркайте.
  3. Нарежете ситно магданоза и го поръсете отгоре.
  4. Изсипете в купа и сервирайте!

Чеснов сос бешамел

Бешамелът е основната част на този сос . Рецептата се състои от чесън, придаващ вид на кадифена смес с изненадващо по-силен вкус. Той е отличен избор, идеален за заливане върху картофи и топли ястия.

Съставки за чеснов сос бешамел

  • 6 скилидки чесън (100 г)
  • 1 яйчен жълтък (10 г)
  • сол и черен пипер (за аромат)
  • 1 чаша пълномаслено мляко (200 мл)
  • 2 супени лъжици масло (20 г)
  • 1 супена лъжица пшенично брашно (10 г)
  • 300 мл зехтин (една чаша и половина)

Начин на приготвяне 

  1. Нарежете чесъна колкото е възможно по-фино.
  2. Разтопете маслото в тиган на слаб огън.
  3. Добавете брашното и смесете с чесъна. Важно е брашното да се бърка добре, така че сосът да няма аромат и вкус на загоряло.
  4. Добавете млякото докато разбърквате, като внимавате да не се получат бучки.
  5. Изключете котлона и добавете жълтъка докато бъркате; за целта оставете соса да се сгъсти малко, иначе ще станат бучки.
  6. Добавете сол и черен пипер на вкус.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.