Рецепта за вкусен домашен чеснов сос
Домашният чеснов сос е много популярен продукт, подходящ за сервиране с много ястия. По-долу ще намерите лесна рецепта за приготвянето му и няколко допълнителни варианта.
Всички харесват чесновия сос. Това се дължи на силния му аромат, омекотен от емулгиращите съставки.
Въпреки че има много готови версии на този популярен сос, най-добре е сами да си го приготвите. По този начин ще можете да променяте пропорциите и да гарантирате качеството на продукта, използвайки свежи съставки.
Рецепта за домашен чеснов сос
Това е класическа рецепта за майонеза с чесън. Тя е известна с пикантния си привкус. Не само, че се консумира като предястие, но е и вкусен сос за месо, риба и зеленчуци.
Веднъж приготвен и добре опакован, той може да се съхранява в хладилник в продължение на няколко дни. Посочените пропорции са достатъчни за около 12 души.
Съставки
- 1 щипка сол
- 1 яйце (25 г)
- черен пипер (на вкус)
- 6 скилидки чесън (100 г)
- 1 чаша олио (150 мл)
- ½ изцеден лимон (50 мл)
- ¼ чаена лъжичка горчица (3 г)
- ¼ чаена лъжичка смляно чили (3 г)
Начин на приготвяне
- Обелете и намачкайте чесъна.
- Добавете изцедения лимонов сок и разбъркайте с миксер.
- Докато бъркате, добавете яйцето и подправките (горчица, черен пипер и сол).
- Докато разбърквате, добавете олиото, за да получите текстура на майонеза.
- Изсипете в купа за сос и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.
Три варианта за домашен чеснов сос
Чеснов сос с печен чесън
Това е друга рецепта за домашен чеснов сос. Печеният чесън придава още по-мек вкус и не се приготвя с яйца. Добре върви с печени картофи, а също и като сос към всякакъв вид протеини или зеленчуци.
Съставки за рецептата за чеснов сос с печен чесън
- магданоз за декорация
- сол и черен пипер (на вкус)
- 1 чаша заквасена сметана (200 мл)
- 2 цели глави чесън (120 г)
- ½ чаша зехтин (100 мл)
Начин на приготвяне
- Загрейте фурната на около 180 ° C.
- С нож изрежете долната част на скилидката, без да махате люспите.
- Добавете сол и олио към скилидките и ги увийте в алуминиево фолио всяка по отделно.
- Печете чесъна за около 20 до 25 минути или докато станат меки.
- Оставете ги да изстинат и отстранете обелките.
- Смесете всички съставки с изключение на магданоза докато получите кремообразна смес.
- Наежете на ситно магданоза и го добавете като декорация.
- Сложете соса в купа и сервирайте с брускети, мек или препечен хляб, целина, моркови на пръчици и т.н.
Прочетете още: Как са отслабнем с целина
Домашен чеснов сос с кисело мляко
За много хора това е по-вкусният вариант заради киселия вкус, който придава киселото мляко. Освен това тази съставка е по-здравословна от традиционната майонеза.
Съставки
- 4 белени скилидки чесън (50 г)
- натурално кисело мляко (150 г)
- сокът от 1 лимон (50 г)
- магданоз (на вкус)
Начин на приготвяне
- Смелете чесъна с пасатора и добавете изцедения лимонов сок.
- Добавете киселото мляко и разбъркайте.
- Нарежете ситно магданоза и го поръсете отгоре.
- Изсипете в купа и сервирайте!
Чеснов сос бешамел
Бешамелът е основната част на този сос . Рецептата се състои от чесън, придаващ вид на кадифена смес с изненадващо по-силен вкус. Той е отличен избор, идеален за заливане върху картофи и топли ястия.
Съставки за чеснов сос бешамел
- 6 скилидки чесън (100 г)
- 1 яйчен жълтък (10 г)
- сол и черен пипер (за аромат)
- 1 чаша пълномаслено мляко (200 мл)
- 2 супени лъжици масло (20 г)
- 1 супена лъжица пшенично брашно (10 г)
- 300 мл зехтин (една чаша и половина)
Начин на приготвяне
- Нарежете чесъна колкото е възможно по-фино.
- Разтопете маслото в тиган на слаб огън.
- Добавете брашното и смесете с чесъна. Важно е брашното да се бърка добре, така че сосът да няма аромат и вкус на загоряло.
- Добавете млякото докато разбърквате, като внимавате да не се получат бучки.
- Изключете котлона и добавете жълтъка докато бъркате; за целта оставете соса да се сгъсти малко, иначе ще станат бучки.
- Добавете сол и черен пипер на вкус.