Рецепта за шотландски яйца във фритюрник
Приготвянето на шотландски яйца във фритюрник е лесно. С рецептата, която ще ви представим днес, ще научите ястие, което може да бъде включено в контекста на балансираната и разнообразна диета. Осигурява значително количество качествени хранителни вещества. В допълнение към това е фантастично от органолептична гледна точка.
Преди да започнем, трябва да посочим, че препоръката за ограничаване на консумацията на яйца, която се поддържа през последните няколко години, няма никакви научни доказателства в подкрепа на това. Следователно това е мит. Освен това, най-новите проучвания подкрепят честото включване на този продукт в различните режими на хранене.
Съставки за шотландски яйца във фритюрник
За да приготвите вкусни шотландски яйца във фритюрник, ще ви трябват следните съставки:
- 1 чаша хлебни трохи
- 1/3 чаша брашно
- 1 супена лъжица майонеза
- 1/4 чаена лъжичка сол
- Зехтин
- 1 паунд свинска наденица
- 3 супени лъжици гръцко кисело мляко
- 1/4 чаена лъжичка черен пипер
- 2 супени лъжици чътни от манго
- 1/4 чаена лъжичка къри на прах
- 1/4 чаена лъжичка лют червен пипер
- 6 твърдо сварени яйца с черупка и 2 леко разбити яйца.
Инструкции стъпка по стъпка
Смесете киселото мляко, лютия сос, майонезата, солта, черния пипер, кърито на прах и лютия червен пипер в купа. Сместа се поставя в хладилник и се държи там, докато се охлади добре.
След това нарежете наденицата на 6 равни части, като сплескате всяка. В средата се слага свареното яйце, а наденицата се запечатва.
Време е да загреете фритюрника до 200 градуса по Целзий (390 Фаренхайт). През това време сложете брашното в купа и разбитите яйца в друга купа, за да продължите с панировката.
Изсипете галетата в чиния. Всяко увито с наденица яйце ще трябва да премине през всяка от 3-те купи. Редът ще бъде брашно, яйце и след това галета.
Остава само да напръскате кошницата за фритюрник със зехтин и след това да поставите яйцата вътре да се готвят за 12 минути. По средата на готвенето се препоръчва да обърнете яйцата, така че да покафенеят навсякъде. Поднесете със сос за потапяне при сервиране.
Ползите от консумацията на яйца
Не можем да завършим, без да посочим основните ползи от консумацията на яйца. Те осигуряват протеини с висока биологична стойност, с всички незаменими аминокиселини, които освен това са лесно смилаеми. Доказано е, че тези хранителни вещества са решаващи за предотвратяване на развитието на сложни патологии.
Освен това, яйцата съдържат витамин D, хранително вещество, което често липсва в организма. Всъщност поддържането на недостатъчно ниво на това хранително вещество в кръвта може да доведе до развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това се доказва от изследване, публикувано в списанието In Vivo.
Не бива да забравяме, че яйцата, противно на това, което се смяташе от много години, нямат отрицателен ефект върху липидния профил. Списанието European Journal of Clinical Nutrition публикува преглед през 2018 г., показващ, че приемът на яйца е безопасен и препоръчителен.
Като общо правило се препоръчва да приготвяте яйцата бъркани, на френски омлет или във вода. Това намалява приема на калории и трансмазнини.
Не пропускайте и: Колко яйца седмично можем да ядем?
Приготвяне на шотландски яйца във фритюрник
Както видяхте, приготвянето на шотландски яйца във фритюрник не е сложно. Тази версия е много по-здравословна от традиционната, тъй като съдържанието на калории е по-ниско. Ястието мирише по същия начин, има страхотен вкус и ще се хареса на всички!
И накрая, не забравяйте, че поддържането на редица добри навици във времето е от съществено значение, когато целта ви е да бъдете здрави. Важно е не само да се храните добре; също така е необходимо да тренирате.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Prokopidis, K., Cervo, M. M., Gandham, A., & Scott, D. (2020). Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients, 12(8), 2285. https://doi.org/10.3390/nu12082285
- Nitsa, A., Toutouza, M., Machairas, N., Mariolis, A., Philippou, A., & Koutsilieris, M. (2018). Vitamin D in Cardiovascular Disease. In vivo (Athens, Greece), 32(5), 977–981. https://doi.org/10.21873/invivo.11338
- Geiker, N., Larsen, M. L., Dyerberg, J., Stender, S., & Astrup, A. (2018). Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. European journal of clinical nutrition, 72(1), 44–56. https://doi.org/10.1038/ejcn.2017.153