Рецепта за домашно приготвено тамали

Време е да научим за вкусната храна, наречена тамали. Прочетете страхотната рецепта за домашно приготвени тамали.
Рецепта за домашно приготвено тамали
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Първото нещо, което трябва да знаете, когато става дума за приготвяне на вкусни домашни тамали е, че това ястие винаги се оказва страхотно. Основните съставки нямат значение. И не, няма никакъв трик в това, просто готвене.

За да няма обърквания, разберете, че тамалите не идват само от една държава или регион. Всъщност това ястие е доста подобно на други храни от Южна Америка.

Във Венецуела те са известни като халака и се приготвят като три различни вида месни яхнии. В Колумбия, Перу, Еквадор, Боливия и Мексико те носят името “tamal”, но съставките, методите на готвене и храните, които ги придружават, варират коренно.

Днес ще комбинираме всичко това и ще ви дадем рецепта за домашно приготвени тамали, които ще харесате. Сега какво ще ви трябва? Те се приготвят от царевично брашно, което се пълни с вид яхния от зеленчуци и сос. Всичко това се увива в листче, обикновено живовляк, и се готви.

Забележка: трябва да бъдете доста внимателни, когато става дума за готвене и смесване на съставките. Но следвайте тази рецепта и ще видите, че си струва усилията.

Домашна рецепта за тамали

tamal

За тамалите трябва да се съсредоточете върху това как се готвят и смесват съставките. Защо? Ами само защото.. това е тайната на цялата рецепта. Вкусът, който получават, идва от комбинирането на съставките с вкусното царевично брашно.

Правилно ще поставите въпроса за хранителната стойност и голямото количество въглехидрати, които съдържат домашните тамали. Е, ключът е в пропорциите.

Не забравяйте, че всяко тяло обработва храната по различен начин. Да, царевичното брашно съдържа въглехидрати, но това не ги прави лоша храна. Освен това те са пълни с протеини, витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Време е да забравите тези митове за храните и вместо това да се научите да се доверявате на себе си и да усвоите нови начини за хранене. Плюс това е наистина забавно да пробвате нови неща!

Съставки

  • 2 глави лук (150 г)
  • 1 супена лъжица сол (25 г)
  • 4 чаши вода (440 мл)
  • 3 люти чушки (15 г)
  • 1 скилидка чесън (6 г)
  • 1 килограм царевично брашно
  • 10 листа живовляк (500 г)
  • 2 1/2 чаши маргарин (250 г)
  • 5 големи зелени домата (500 г)
  • 2 чаши пилешки бульон (220 м)
  • 3 пилешки гърди без кости, варени и наситнени (550 г)
  • 4 супени лъжици слънчогледово масло (90 мл)
  • 1 супена лъжица бакпулвер (25 г)
приготвени тамали

Начин на приготвяне

  • На първо място, дори преди да започнем с останалите съставки, ще приготвим тестото.
  • Вземете купа, напълнете с три големи чаши вода и добавете супената лъжица сол. След това малко по малко добавете царевичното брашно и омесете с ръце, докато изчезнат бучките.
  • Важно е тестото да остане меко, за да можете да го смесите с пълнежа.
  • Ако водата не е достатъчна, можете да добавите още, докато получите идеалната текстура.
  • След като имате правилната текстура е време за смесването. Използвайте пилешкия бульон и бакпулвера и ги бъркайте, докато се смесят добре.
  • Сега за соса: сложете тенджера с водата да заври, след което добавете зелените домати, чесъна и лука. Оставете ги да се готвят 10 минути.
  • Когато сместа се свари, извадете я от тенджерата и я сложете в блендера, за да оформите соса.
  • Загрейте олиото в друг съд на среден огън и добавете соса за пет минути. Разбърквайте от време на време.
  • Вземете лист от живовляк, добавете две големи лъжици от тестото, разстелете го добре и изсипете супена лъжица от соса и добавете супена лъжица пилешко месо.
  • За да завършите, повторете предишната стъпка, докато не свърши тестото.
  • Увийте всяка тамала в листо и се уверете, че тя е добре завързана, за да не се разпадне.
  • Накрая сложете всички тамали в голяма тенджера да заврат. За да се сготвят добре, ги варете около 50 минути.
  • Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.