Рецепта за домашно приготвено тамали
Първото нещо, което трябва да знаете, когато става дума за приготвяне на вкусни домашни тамали е, че това ястие винаги се оказва страхотно. Основните съставки нямат значение. И не, няма никакъв трик в това, просто готвене.
За да няма обърквания, разберете, че тамалите не идват само от една държава или регион. Всъщност това ястие е доста подобно на други храни от Южна Америка.
Във Венецуела те са известни като халака и се приготвят като три различни вида месни яхнии. В Колумбия, Перу, Еквадор, Боливия и Мексико те носят името “tamal”, но съставките, методите на готвене и храните, които ги придружават, варират коренно.
Днес ще комбинираме всичко това и ще ви дадем рецепта за домашно приготвени тамали, които ще харесате. Сега какво ще ви трябва? Те се приготвят от царевично брашно, което се пълни с вид яхния от зеленчуци и сос. Всичко това се увива в листче, обикновено живовляк, и се готви.
Забележка: трябва да бъдете доста внимателни, когато става дума за готвене и смесване на съставките. Но следвайте тази рецепта и ще видите, че си струва усилията.
Домашна рецепта за тамали
За тамалите трябва да се съсредоточете върху това как се готвят и смесват съставките. Защо? Ами само защото.. това е тайната на цялата рецепта. Вкусът, който получават, идва от комбинирането на съставките с вкусното царевично брашно.
Правилно ще поставите въпроса за хранителната стойност и голямото количество въглехидрати, които съдържат домашните тамали. Е, ключът е в пропорциите.
Вижте също: Кексчета в микровълнова: бърз и лесен десерт
Не забравяйте, че всяко тяло обработва храната по различен начин. Да, царевичното брашно съдържа въглехидрати, но това не ги прави лоша храна. Освен това те са пълни с протеини, витамини, минерали, аминокиселини и антиоксиданти. Време е да забравите тези митове за храните и вместо това да се научите да се доверявате на себе си и да усвоите нови начини за хранене. Плюс това е наистина забавно да пробвате нови неща!
Съставки
- 2 глави лук (150 г)
- 1 супена лъжица сол (25 г)
- 4 чаши вода (440 мл)
- 3 люти чушки (15 г)
- 1 скилидка чесън (6 г)
- 1 килограм царевично брашно
- 10 листа живовляк (500 г)
- 2 1/2 чаши маргарин (250 г)
- 5 големи зелени домата (500 г)
- 2 чаши пилешки бульон (220 м)
- 3 пилешки гърди без кости, варени и наситнени (550 г)
- 4 супени лъжици слънчогледово масло (90 мл)
- 1 супена лъжица бакпулвер (25 г)
Начин на приготвяне
- На първо място, дори преди да започнем с останалите съставки, ще приготвим тестото.
- Вземете купа, напълнете с три големи чаши вода и добавете супената лъжица сол. След това малко по малко добавете царевичното брашно и омесете с ръце, докато изчезнат бучките.
- Важно е тестото да остане меко, за да можете да го смесите с пълнежа.
- Ако водата не е достатъчна, можете да добавите още, докато получите идеалната текстура.
- След като имате правилната текстура е време за смесването. Използвайте пилешкия бульон и бакпулвера и ги бъркайте, докато се смесят добре.
- Сега за соса: сложете тенджера с водата да заври, след което добавете зелените домати, чесъна и лука. Оставете ги да се готвят 10 минути.
- Когато сместа се свари, извадете я от тенджерата и я сложете в блендера, за да оформите соса.
- Загрейте олиото в друг съд на среден огън и добавете соса за пет минути. Разбърквайте от време на време.
- Вземете лист от живовляк, добавете две големи лъжици от тестото, разстелете го добре и изсипете супена лъжица от соса и добавете супена лъжица пилешко месо.
- За да завършите, повторете предишната стъпка, докато не свърши тестото.
- Увийте всяка тамала в листо и се уверете, че тя е добре завързана, за да не се разпадне.
- Накрая сложете всички тамали в голяма тенджера да заврат. За да се сготвят добре, ги варете около 50 минути.
- Да ви е сладко!
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American Heart Association. (1 de noviembre de 2021). Saturated Fat. https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats
- Larousse de Cocina. (s.f.). Tamal. En Diccionario Gastronómico. Recuperado el 21 de abril de 2023, de https://laroussecocina.mx/palabra/tamal-2/