Разлики между пастьоризирано и UHT мляко
Знаете ли разликите между пастьоризирано и UHT мляко? Както пастьоризацията, така и ултра-термичната обработка са стерилизационни обработки, които служат за увеличаване на срока на годност на млякото . Освен това те унищожават патогенните микроорганизми, които могат да го обитават и да причинят вреда на хората.
И двата метода се състоят в загряване на млякото за определен период от време и след това охлаждане и опаковане. Има обаче разлики както във времето за нагряване, така и в органолептичните и хранителните промени настъпващи в млякото.
Не само млечната индустрия използва тези методи за стерилизация. Те са често срещани в пивоварната индустрия и в производството на много видове преработени храни, като пакетирани колбаси.
Каква е разликата между пастьоризирано мляко и UHT мляко?
Пастьоризация
Прясното мляко се прави чрез пастьоризация. Млякото се загрява до температура между 55 и 75 ºC (130 до 167 Фаренхайт) за период от 17 секунди. Този процес спомага за елиминирането на патогенните бактерии , запазвайки качеството и свойствата на продукта.
По този начин позволява да се запази естествената флора на продукта. Въпреки това, тази флора е способна да промени млякото за кратък период от време. Поради това е най-добре да държите продукта на студено, дори ако контейнерът не е отварян.
UHT мляко
Това е по-агресивна термична обработка. От една страна имаме уперизирано мляко, което се нагрява с пара и след това бързо се охлажда. От друга страна, има UHT мляко, което се подлага на температури от 138º C (280 F) за няколко секунди.
Възможно е този вид третиране да доведе до производството на отпадни продукти, които са вредни за нашето здраве. Въпреки това, има доказателство за неговата безопасност. Статия, публикувана в “European Journal of Clinical Nutrition” , потвърждава това.
Този термичен процес е непрекъснат. Води до минимално изменение на продукта и позволява да се поддържа в перфектно състояние дори при стайна температура. Въпреки това, той трябва да се консумира в рамките на максимум 3 дни след отваряне.
Прочетете също: Заболявания, свързани с кравето мляко
Това третиране позволява унищожаване на патогенни организми, но също и спорулирани форми. Въпреки това е сравнително нов метод за стерилизация .
Това е така, защото технологично индустрията се сблъсква с два проблема. Първо, как бързо да се загрее и охлади млякото; и второ, намиране на стерилен контейнер за съхранението му. Първият проблем бе решен чрез прилагане на вариации на пара и налягане, а вторият с изобретяването на tetra Brik.
Влияние върху хранителните свойства
По време на пастьоризацията практически няма промени. По време на съхранение може да има загуба на фоточувствителни витамини, като витамин А или рибофлавин.
Въпреки това, в случая с UHT мляко, нещата се променят. Тъй като това е по-агресивна обработка от термична гледна точка, има загуби на витамини. Нивата на аскорбинова киселина и витамини В1 и В12 са по-ниски.
При продължително съхранение може да има загуба на други витамини като А и В6. Протеините и аминокиселините ще останат непроменени и при двата термични процеса.
Прочетете също: Ползи от бадемовото мляко
Въпреки това, тези процеси на стерилизация позволяват на млякото да стигне до домовете ни с повишени безопасност и качество. Подобрява се запазването на продукта и се намалява риска от микробиологично заразяване.
Като се има предвид това, през последните години се изследва влиянието на консумацията на UHT мляко върху чревната микрофлора. Не е открито значително въздействие, според статия, публикувана в списанието “Hutrients “ .
Тези открития, въпреки че не представляват нивата на убедителните доказателства, показват, че консумацията на това мляко променя флората и увеличава възпалението. Поради тази причина експертите препоръчват да даваме приоритет на консумацията на прясно мляко пред тази на UHT мляко.
UHT и пастьоризирано мляко, две здравословни храни
И двата процеса помагат за подобряване на срока на годност и хигиената на млякото. Има обаче някои разлики между двете:
- Пастьоризираното мляко трябва да се държи на студено през цялото време, въпреки че UHT млякото може да остане на стайна температура до момента на отваряне на контейнера.
- Срокът на годност на пастьоризираното мляко е 4 дни от опаковане, докато UHT млякото се съхранява с месеци.
- Пастьоризираното мляко има органолептични характеристики по-скоро като тези на суровото мляко по отношение на мирис, вкус и цвят. Това се дължи на стерилизирането му при по-ниска температура от UHT млякото.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Hansen CK., Klingenberd L., Larsen LB., Lorenzen JK., et al., The effect of UHT processed dairy milk on cardiometabolic risk factors. Eur J Clin Nutr, 2017. 71 (12): 1463-1466.
- Li X., Yin J., Liu L., Effects of whole milk supplementation on gut microbiota and cardiomeetabolic biomarkers in subjects with and without lactose malabsortion. Nutrients, 2018.