Разкъсване на ахилесовото сухожилие: причини, лечение и рехабилитация

Прекомерното разтягане на ахилесовото сухожилие може да доведе до частично или пълно разкъсване. Това от своя страна предизвиква появата на възпалителен процес, причиняващ болка и проблеми с движението.
Разкъсване на ахилесовото сухожилие: причини, лечение и рехабилитация
Diego Pereira

Написано и проверено от лекар Diego Pereira.

Последна актуализация: 01 май, 2023

Разкъсването на ахилесовото сухожилие е нараняване на фиброзната тъкан, която свързва мускулите в задната част на прасеца с костта на петата. Често се среща при хора, които практикуват спортни дейности, въпреки че се свързва и с наднормено тегло и прием на определени лекарства.

Това се случва, когато сухожилието претърпи частично или пълно разкъсване поради разтягане, което надвишава неговия капацитет. Често тази ситуация е следствие от принудителен скок, внезапни ускорения при бягане или прекалено голямо напрежение. Може да бъде причинено и от падане или някаква травма в областта.

Основните му симптоми включват болка и невъзможност за ходене; те могат да варират по интензитет в зависимост от тежестта на нараняването. Въпреки това, през повечето време може да се лекува с физиотерапия и упражнения. Искате ли да научите повече по темата? Научете повече за причините и за процеса на рехабилитация.

Какви са причините за разкъсване на ахилесовото сухожилие?

Ахилесовото сухожилие е тъкан, която минава през задната част на подбедрицата. То е отговорно за прикрепването на гастрокнемиуса и солеус мускулите към костта на петата. Тази лента, която е известна още като „връзка за петата“, изтласква крака от земята и ви позволява да ходите, бягате или скачате.

В повечето случаи разкъсването се случва в точката на сухожилието, която се намира на около 6 сантиметра (малко над 2 инча) от мястото, където се прикрепя към петата. Най-вероятно е да се случи, когато кракът е изпънат и мускулът на прасеца е свит.

Рискови фактори

Разтягане на мускулите.
Някои видове спортисти са по-склонни да страдат от наранявания на ахилесовото сухожилие.

Както е описано подробно в публикация в Journal of Functional Morphology and Kinesiology, разкъсването на ахилесовото сухожилие се случва по-често по време на спорт. Мъжете на средна възраст – особено нетренираните спортисти – са изложени на по-голям риск в сравнение с по-младите мъже.

Други идентифицирани рискови фактори включват следното:

 • Внезапно увеличаване на натиска, упражняван върху ахилесовата пета
 • Редовно практикуване на спортове, които включват скокове
 • Пътувания, падания или инциденти
 • Лечение със стероидни инжекции
 • Продължителна употреба на антибиотични лекарства
 • Анатомични отклонения
 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Хронично възпаление или ревматоиден артрит

Симптоми на разкъсване на ахилесовото сухожилие

В някои случаи разкъсването на ахилесовото сухожилие преминава безсимптомно. Въпреки това, поради своята тежест или липса на лечение, може да причини следните клинични прояви:

 • Усещането, че сте получили удар в прасеца
 • Невъзможност за сгъване на крака или стоене на пръсти
 • Нарушена походка
 • Невъзможност за придвижване на наранения крак напред при ходене
 • Чуване на щракане или изпукване при нараняване
 • Трудности при изкачване на стълби
 • Натъртване или подуване на крака или ходилото

Диагноза

За да постави диагноза разкъсване на ахилесовото сухожилие, лекарят ще започне с физически преглед на засегнатата област. Първо, ще инспектира прасеца за признаци на чувствителност или подуване. В този момент може да почувствате празно пространство, ако сухожилието е напълно разкъсано.

В следващата стъпка практикуващият ще помоли пациента да извърши серия от движения и упражнения, за да определи обхвата на движение и мускулната сила. Ако ахилесовото сухожилие е разкъсано, човекът ще има по-малка способност да натиска надолу или да се обляга на пръстите на краката.

Допълнителните диагностични тестове могат да включват ултразвук или ЯМР. Тези процедури са безболезнени и имат за цел да създадат изображения на тъканите на тялото, за да се види точната степен на нараняването.

Лечение на разкъсване на ахилесовото сухожилие

За да назначи подходящо лечение за разкъсано ахилесово сухожилие, лекараят трябва да вземе предвид важни фактори като възраст, начин на живот и тежест на нараняването. Понякога, особено ако са спортисти, хората избират операция за възстановяване на сухожилието.

Въпреки това, преди да се прибегне до тази мярка като алтернатива, има някои грижи и навици, които подпомагат възстановителния процес с благоприятна прогноза. Нека ги видим в детайли.

Нехирургично лечение

Нехирургичното лечение на разкъсване на ахилесовото сухожилие избягва рискове, свързани с операцията, като инфекция. Недостатъкът му обаче е, че възстановяването може да отнеме повече време и нараняването може да се повтори. Тези мерки включват следното:

 • Използване на патерици. Това е мярка, предложена от ортопедичния физиотерапевт за поддържане на сухожилието в покой.
 • Поставяне на лед върху засегнатата област. Прилагането на ледени компреси за 15 до 20 минути, на всеки 4 до 6 часа, помага за намаляване на болката и възпалението.
 • Прием на аналгетици и противовъзпалителни лекарства без рецепта. Те помагат за контролиране на болката и подуването.
 • Дръжте глезена в покой през първите няколко седмици.
 • Правете упражнения за възстановяване, ръководени от физиотерапевт.

Хирургическа интервенция

Операция.
При пълни или тежки разкъсвания може да се наложи хирургично лечение. Обученият за това специалист е травматологът.

Операцията за възстановяване на ахилесовото сухожилие е процедура, която включва разрез в подбедрицата. Чрез това разкъсаното сухожилие се закрепва отново с помощта на шевове.

Сега, както е подробно описано в проучване, споделено чрез Frontiers in Surgery, хирургичното лечение намалява честотата на повторно разкъсване, но има по-висок процент на усложнения в сравнение с консервативното лечение.

Рехабилитация

Процесът на рехабилитация при разкъсване на ахилесовото сухожилие включва серия от физиотерапевтични упражнения, които имат за цел да укрепят мускулите на крака и, разбира се, сухожилието. В повечето случаи има пълно възстановяване за период от 4 до 6 месеца.

Много е важно да следвате този план заедно с професионалист, тъй като упражненията трябва да се изпълняват постепенно. Това означава, че тяхното ниво на интензивност ще се промени с напредването на фазата на възстановяване.

От друга страна, има вид рехабилитация, известна като „функционална рехабилитация“. Тя се състои в изпълнение на някои упражнения за носене на тежести, фокусирани върху глезена, които обикновено се правят през първите няколко седмици след нараняването. Всъщност те се прилагат на практика, докато лицето все още носи устройството си за обездвижване.

Преглед на проучвания, споделени от клиниките за стъпала и глезени, съобщават, че тези видове терапии могат да предложат резултати, подобни на хирургичното лечение. Разбира се, това трябва да се направи с помощта на професионалист по физиотерапия. Идеята е да се възстанови мобилността и физическата работоспособност.

След като процесът на възстановяване приключи, рискът от нова травма се увеличава. Ето защо е важно да се вземат превантивни мерки като следните:

 • Поддържайте добра форма и правете упражнения за загряване и разтягане преди всяка спортна тренировка.
 • Избягвайте високи токчета или обувки, които не са подходящи за спорт.
 • Попитайте вашия лекар дали можете да играете тенис, баскетбол и други спортове.
 • Поддържайте здравословна диета.
 • Избягвайте наднорменото тегло.

Какво да запомните:

Разкъсването на ахилесовото сухожилие може да причини болка и ограничено движение. Въпреки че най-често засяга спортисти, всеки може да страда от него, независимо дали поради злополука, неправилна спортна практика или наднормено тегло.

В много случаи се подобрява след период на почивка и физиотерапия. Понякога обаче се налага операция. Ето защо, ако има някакво съмнение за тази травма, най-добре отидете на лекар, за да ви насочи и да ви даде най-подходящото лечение според вашия индивидуален случай.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aminlari A, Stone J, McKee R, Subramony R, Nadolski A, Tolia V, Hayden SR. Diagnosing Achilles Tendon Rupture with Ultrasound in Patients Treated Surgically: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Emerg Med. 2021 Nov;61(5):558-567. doi: 10.1016/j.jemermed.2021.09.008. Epub 2021 Nov 17. PMID: 34801318.
 • Egger AC, Berkowitz MJ. Achilles tendon injuries. Curr Rev Musculoskelet Med. 2017 Mar;10(1):72-80. doi: 10.1007/s12178-017-9386-7. PMID: 28194638; PMCID: PMC5344857.
 • Glazebrook M, Rubinger D. Functional Rehabilitation for Nonsurgical Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Foot Ankle Clin. 2019 Sep;24(3):387-398. doi: 10.1016/j.fcl.2019.05.001. Epub 2019 Jun 22. PMID: 31370992.
 • Metzl JA, Ahmad CS, Levine WN. The ruptured Achilles tendon: operative and non-operative treatment options. Curr Rev Musculoskelet Med. 2008 Jun;1(2):161-4. doi: 10.1007/s12178-008-9025-4. PMID: 19468891; PMCID: PMC2684209.
 • Park SH, Lee HS, Young KW, Seo SG. Treatment of Acute Achilles Tendon Rupture. Clin Orthop Surg. 2020 Mar;12(1):1-8. doi: 10.4055/cios.2020.12.1.1. Epub 2020 Feb 13. PMID: 32117532; PMCID: PMC7031433.
 • Shamrock AG, Varacallo M. Achilles Tendon Rupture. [Updated 2023 Mar 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430844/
 • She, G., Teng, Q., Li, J., Zheng, X., Chen, L., & Hou, H. (2021). Comparing Surgical and Conservative Treatment on Achilles Tendon Rupture: A Comprehensive Meta-Analysis of RCTs. In Frontiers in Surgery (Vol. 8). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fsurg.2021.607743
 • Tarantino D, Palermi S, Sirico F, Corrado B. Achilles Tendon Rupture: Mechanisms of Injury, Principles of Rehabilitation and Return to Play. J Funct Morphol Kinesiol. 2020 Dec 17;5(4):95. doi: 10.3390/jfmk5040095. PMID: 33467310; PMCID: PMC7804867.
 • Zellers JA, Christensen M, Kjær IL, Rathleff MS, Silbernagel KG. Defining Components of Early Functional Rehabilitation for Acute Achilles Tendon Rupture: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2019 Nov 25;7(11):2325967119884071. doi: 10.1177/2325967119884071. PMID: 31803789; PMCID: PMC6878623.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.