Ръководство стъпка по стъпка за създаване на сензорна книга у дома

Сензорната книга е играчка, която бебето ви с радост ще използва. Просто се уверете, че започвате рано с изработването й, защото изисква доста време и усилия.
Ръководство стъпка по стъпка за създаване на сензорна книга у дома
Elena Sanz

Написано и проверено от психолог Elena Sanz.

Последна актуализация: 27 ноември, 2023

Някои играчки са от съществено значение за развитието на детето. След като ви разказахме как една сензорна книга може да помогне на вашето дете, веднага ще искате да разберете как да си направите такава у дома…и ние ще ви кажем как!

Сензорните книги имат много имена, от учебни книги, учебни тетрадки и филцови книги, до термини като тихи книги и меки книги. Те също така са свързани с редица предимства.

Има научни доказателства, че децата, които са лишени от сензорна стимулация, често имат забавено развитие. По същия начин е доказано, че бебетата, които получават ранна стимулация, обикновено имат по-добър растеж и по-добре организирана централна нервна система.

Какви са характеристиките на една сензорна книга?

Сензорната книга е играчка, но не просто стара играчка. Обикновено е насочена към бебета и деца на възраст между 6 месеца и 3 години.

Ако обаче съдържанието й бъде адаптирано, тя може да се използва дори от дете до 10 години. Това е благодарение на една от най-забележителните й характеристики: персонализиране.

Когато става въпрос за сензорна книга, небето е границата. Можете да изберете размера, съдържанието и материалите. Що се отнася до материала, има някои, които се считат за типични за тази играчка, като плат и филц.

По същия начин има широко разпространено схващане, че тези книги благоприятстват фините психомоторни умения, концентрацията и дори любовта към книгите. В допълнение, те са перфектен подарък от майка за бебе или дете, което допълнително укрепва тази връзка.

Сетивна книга.
Сензорните книги са инструменти за развитие. Използването им става все по-масово.

Какви материали са ви необходими?

Както споменахме, материалите, които ще използвате, ще зависят от това как искате да направите книгата. Има обаче някои, които са често срещани:

  • Плат
  • Филц
  • Подплата
  • EVA пяна
  • Материали за подвързване: велкро, халки, лепило
  • Инструменти за шиене: шевна машина, игла, ножица
  • Шивашки прибори: конци, панделки, парцали, копчета, ципове

Инструкции стъпка по стъпка за създаване на сензорна книга

Като се има предвид възрастта на вашето дете, книгата може да бъде повече за сетивата (за бебета) или за дейностите (за по-големи деца). Въпреки това, какъвто и да е случаят, трябва да помислите за креативни начини да привлечете вниманието им.

И това е една от най-трудните части, защото преди да започнете да режете, шиете или лепите, трябва да имате контур на съдържанието на всяка страница. След като го имате, нека се захващаме за работа!

Стъпка 1 за създаване на сензорна книга

Определете размера на книгата. След като решите, маркирайте го върху материала, който ще използвате за страниците, филц или EVA пяна и започнете да режете. Уверете се, че всички са с еднакъв размер!

Не е нужно книгата да има толкова много страници, ако е за бебета. Но в случай на по-големи деца, тъй като идеята е да има игри на всяка от страниците, трябва да я направите малко по-голяма.

Стъпка 2

Спомняте ли си, че говорихме за дизайна? Е, сега е моментът да го съживите. Вземете всяка от страниците на книгата и създайте стимула или дейността, за която сте се сетили.

За да направите това, можете да използвате копчета, панделки, парчета плат, ципове, EVA пяна и т.н. Вариантите са безкрайни!

Стъпка 3 за създаване на сензорна книга

Накрая стигаме до подвързията, която също предлага различни варианти. Ако познавате детето си, можете да изберете този, който смятате, че ще бъде най-лесен за хващане. Имайте предвид издръжливостта (междинната подплата може да помогне тук).

Най-често използваните опции включват халки, за които обикновено правите три дупки в полетата на страниците. И сте готови!

Бебе.
Ранното стимулиране на бебетата подобрява когнитивното им развитие и дори оказва влияние върху оформянето на централната нервна система.

Сетивна книга, хиляди възможности

Може да се насладите на целия процес на създаване на тази много важна играчка за развитието на вашето дете. Въпреки това няма да ви лъжем, най-трудната част често е намирането на идеи за книгата.

Една от най-популярните е книга с текстура (гладка, грапава, мека, твърда…). Други, от друга страна, създават страници с различни дейности: пъзели, съвпадащи части, свързани форми, цветове, букви и цифри. Какво чакате, за да подарите на детето си прекрасен подарък?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ardiel, E. L., & Rankin, C. H. (2010). The importance of touch in development. Paediatrics & child health, 15(3), 153–156. https://doi.org/10.1093/pch/15.3.153
  • Lee J. H. (1991). An experimental study of the effects of sensory stimulation on the early growth and development of Korean low-birth-weight infants. Journal of pediatric nursing, 6(2), 144–145.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.