Рак на устните: причини, симптоми и лечение

Ракът на устните е рак, който се развива от кожните клетки на устните. Влияе се от различни фактори, като тютюнопушене и слънце. Обясняваме ви всичко, което трябва да знаете.
Рак на устните: причини, симптоми и лечение
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

Въпреки че може да изглежда невъзможно, ракът на устните съществува. Това е вид злокачествена неоплазма, която се развива от кожните клетки на устните. Той е включен в термина рак на устната кухина, който е типът, който засяга различните части на устната кухина.

Един от рисковите фактори, логично, е тютюнът. Както при други видове рак на кожата, излагането на слънце също може да бъде отключващ фактор за процеса.

Въпреки че ракът на устните е лечим, той може значително да повлияе на външния вид и качеството на живот. Ето защо ранната диагностика е от съществено значение. В тази статия ще обясним всичко, което трябва да знаете за тази патология и как да я идентифицирате.

Какво е рак на устните?

Ракът е процес, при който настъпва мутация в ДНК на клетките. Тази мутация кара клетките да започнат да се размножават неконтролируемо. Така те нахлуват и увреждат околните тъкани.

Ракът на устните, както посочихме, е включен към рака на устната кухина. Тоест онези злокачествени тумори, които се развиват вътре във връзка с устната кухина. Според Националния институт за дентални и краниофациални изследвания, заболяването има честота от 53 000 случая годишно в Съединените щати. Засяга предимно хора над 40 години.

Тази патология, както посочва Испанската асоциация по рак на главата и шията, се образува в кожните клетки на устните. По-конкретно, в клетки, наречени сквамозни. Те са тънки, сплескани и покриват вътрешността на анатомичната структура. Повечето случаи засягат долната устна.

Симптоми на рак на устните

Ракът на устните може да бъде много агресивен. Освен това проблемът е, че често се налага операция, за да се лекува. Този тип подход засяга външния вид и самочувствието. Ето защо е от решаващо значение да знаете как да идентифицирате ранните симптоми.

Първоначално може да се прояви по различни начини. Това може да е вид раничка на устната, която не зараства след време. Появява се и като бяло петно или дори вид бучка или маса.

Както е обяснено от специалистите от Mayo Clinic, някои хора изпитват изтръпване, мравучкане или болка около областта. Това води до проблеми с дъвкането или дори нормалното говорене. В някои случаи лезията може да кърви. Ако ракът се разпространи, може да има подуване на челюстта и възпалено гърло.

Причини и рискови фактори за рак на устните

Ракът възниква от мутации в ДНК. Конкретната причина за рак на устните не е известна. Експертите обаче признават редица фактори, които увеличават риска от мутации.

Например, един от най-актуалните е пушенето. Димът от всякакъв вид цигари съдържа множество вещества, които са вредни за тялото. Продължителното излагане на устните е определящ фактор.

Тъй като това е вид рак, който възниква в клетките на кожата, съществуват рискови фактори, които се споделят с дермалните неоплазми. Например излагане на слънце. Всъщност това е основен факт, тъй като прилагането на защита върху устните може да намали честотата на проблема.

От Фондация Артуро Лопес Перес обясняват, че друг рисков фактор е човешкият папиломен вирус. По същия начин, честите инфекции в областта поради лоша устна хигиена или фамилна обремененост могат да окажат влияние.

Как се диагностицира ракът на устните?

Диагнозата рак на устната изисква серия от изследвания за определяне на точния тип на неоплазмата, разпространението и други характеристики. На първо място, важно е да се извърши добър физически преглед. Освен това лекарят трябва да знае дали са се появили някакви съпътстващи симптоми.

Когато се наблюдава лезия в тази област и има съмнение за злокачествено заболяване, най-добре е да се извърши биопсия. Това е изследване, което се състои в отстраняване на част от тази тъкан. Пробата се наблюдава под микроскоп, за да се провери за промени в клетките.

Ексфолиативната цитология също е полезна. Тя е по-малко инвазивна от биопсията. Взема се проба от устната кухина или устната чрез триене на четка или памучен тампон върху областта. Тези клетки също се изследват в лабораторията.

Необходими са други допълнителни тестове, за да се определи степента на рак на устните. Най-често използваните са ядрено-магнитен резонанс, компютърна томография и позитронно-емисионна томография.

Налично лечение

Ракът на устните може да се лекува. Подходът обаче варира в зависимост от местоположението и степента на тумора. Хирургията е една от най-често използваните опции, особено когато е локализирана и може да бъде отстранена без остатъчни щети.

Проблемът е, че ако ракът е голям, се отстранява голяма част от устната. Това има очевидно естетическо въздействие, но също така причинява функционални проблеми. Поради тази причина често се налага реконструктивна хирургия за възстановяване на дефекта.

Радиотерапията е друга възможност. По-конкретно, както е обяснено в проучване, публикувано в Medicina y Patología Oral, се използва брахитерапия. Това позволява да се използват по-високи дози радиация за по-кратко време и по по-директен начин.

Химиотерапията също може да бъде полезна, особено ако ракът се е разпространил в други части на тялото. Обикновено се комбинира с лъчева терапия. Понастоящем за някои неоплазми има специфични лекарства в зависимост от вида на рака. По този начин раковите клетки могат да бъдат унищожени, без да причиняват прекомерно увреждане на здравите клетки. Имунотерапията е друга подобна терапевтична възможност. Основава се на стимулирането на имунната система, за да се бори по-ефективно с рака.

Може ли ракът на устните да бъде предотвратен?

Както споменахме по-рано, точните причини за рак на устните не са известни. Идентифицирани са обаче много фактори, които увеличават риска от рак на устните. Следователно превенцията се основава на избягването на тези задействания.

Една от първите основни мерки е спирането на тютюнопушенето. По същия начин се опитайте да намалите излагането на слънце, особено в пиковите часове. Ако ще правите слънчеви бани или сте изложени за дълго време, важно е да нанасяте слънцезащитен крем върху устните си. Например, когато карате ски или сноуборд, тъй като слънчевата светлина се отразява от снега.

И накрая, внимавайте със солариумите. Това са уреди, които използват ултравиолетово лъчение, което е свързано с повишен риск от кожни лезии.

Не забравяйте, че ракът на устните може да бъде много агресивен

Ранното откриване на рака на устните може да бъде трудно. Много хора не знаят, че в тази област се появяват образования и поради тази причина не реагират навреме.

Ранната диагностика обаче е от съществено значение за бързото лечение. Ако е успешно, подходът може да не е твърде агресивен и може да позволи запазването на устните. В противен случай може да се стигне до сериозни естетически и функционални последици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.