Псевдоподагра: Симптоми, причини, диагноза и лечение

Псевдоподаграта е заболяване, което се проявява с подуване, болка и дискомфорт в ставите, обикновено в коляното. Не трябва да се бърка с типичната подагра, тъй като причините за нея са напълно различни.
Псевдоподагра: Симптоми, причини, диагноза и лечение
Samuel Antonio Sánchez Amador

Написано и проверено от биолог Samuel Antonio Sánchez Amador.

Последна актуализация: 05 декември, 2022

Въпросната псевдоподагра е патология, характеризираща се с появата на кристали в синовиалната течност, хрущяла, фиброхрущяла и ставния менискус, наред с други области. Според научни статии, тези кристали реагират на калцификацията (отлагане на калциев пирофосфат) на хиалинния хрущял или ставния менискус и следователно се нарича още хондрокалциноза.

Въпреки наличието на симптоми, подобни на подаграта, ние говорим за заболяване, което няма нищо общо с хиперурикемията, тоест с анормалната концентрация на нивата на пикочната киселина в кръвта. Ето защо медицинският подход и лечение са много различни. Ето всичко, което трябва да знаете за псевдоподаграта.

Какво е псевдоподагра?

Както бе споменато по-горе, псевдоподаграта е заболяване, причинено от повишена концентрация и последващо отлагане на калциев пирофосфат в ставните тъкани. Според изследванията тези хрущялни тъкани съдържат ниски концентрации на тези соли и не се калцират, така че този проблем оказва редица отрицателни ефекта върху пациента.

Според същите източници заболяването е хронично, с голяма продължителност и бавна прогресия. Свързва се с други патологии, като захарен диабет и артериална хипертония. Несъмнено това, което най-много корелира с него, е остеоартрозата, износването на ставния хрущял и последващото триене между костите.

Симптоми на псевдоподагра
Псевдоподаграта обикновено боли по-често в коляното, за разлика от подаграта, която боли в големия пръст на крака.

Какви са симптомите на заболяването?

Изследователски организации като Mayo Clinic хвърлят светлина върху симптомите на псевдоподагра или хондрокалциноза. Някои от тях са следните:

  • Болка, подуване, скованост и топлина в големите стави.
  • Чести кризи на дискомфорт в ставите, които могат да възникнат като внезапни пристъпи или като хронична болка, продължаваща с течение на времето.
  • В повечето случаи локализиран дискомфорт в коленете, въпреки че може да се появи и в лактите, глезените, китките, раменете и ръцете.

Подаграта се проявява най-общо в големия пръст на крака (в приблизително 50% от случаите), докато псевдоподаграта е концентрирана главно в коленете. Тази основна разлика е една от най-очевидните отличителни черти между двете разстройства.

Трябва да се отбележи, че медицинските асоциации подчертават, че не всички хора с отлагания на калциев пирофосфат в ставите имат тази симптоматика. Кристалите обикновено се появяват с напредване на възрастта при до половината от населението, като се започне от 85-годишна възраст. Въпреки това много от тях никога не развиват симптоми.

Други източници, специализирани в ревматологията, също подчертават, че нивото на възпаление при псевдоподагра обикновено е по-ниско, отколкото при нормална подагра. Следователно се счита за малко по-малко болезнена патология.

Причини за псевдоподагра

Въпреки че механизмите не са напълно изяснени, се смята, че това разстройство се дължи на метаболитната активност на хондроцитите. Тези клетки на хрущялната тъкан могат да произвеждат повече пирофосфат от нормалното, което би довело до образуването на кристали в хрущялната матрица. Имунната система ще атакува тези нетипични структури, причинявайки локален възпалителен отговор.

Отново трябва да се отбележи, че тази патология няма нищо общо с обикновената подагра. Последната се дължи на прекомерно количество пикочна киселина в кръвта, или от повишено производство, или от недостатъчно елиминиране в бъбреците. Затлъстяването, нездравословният начин на живот и алкохолизмът могат да насърчат това състояние.

Обратно, високият прием на калций не причинява псевдоподагра, както може да си помислите в началото. Поради това не се изискват специални диети при хора с псевдоподагра.

За съжаление причината за натрупването на тези кристали все още не е известна. Въпреки това се подозира, че може да съществуват определени генетични предразполагащи механизми.

Как се диагностицира?

Фондацията за артрит изброява поредица от стъпки, които трябва да следвате, за да се направи ефективна диагноза на тази патология. А именно:

  • Подробна медицинска история на пациента
  • Екстракция на проба от ставна течност за наблюдение на пирофосфатни кристали
  • Рентгенография, показваща наличието на кристали в хрущялната тъкан
  • Кръвни тестове за изключване на други патологии, като подагра

Какво е лечението?

Според Американското дружество по хирургия на ръката, лечението на подаграта и псевдоподаграта трябва да бъде мултидисциплинарно, тоест трябва да подходим към болестта от различни фронтове, както следва:

  • На първо място, ще бъдат предписани нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) за лечение на болката и подуването на засегнатата става. Колхицин и различни кортикостероиди също могат да бъдат предписани. Това би бил фармакологичният подход.
  • Второ, може да бъде извършен и дренаж на хрущялната течност за отстраняване на отложените пирофосфатни кристали. Този метод се нарича “съвместна аспирация”. Ако ставните кости са силно увредени, се извършва операция за възстановяване или подмяна на ставите. Това е хирургичният подход.
  • И накрая, на пациента се препоръчват определени лечения и поведение, които не включват директно лечение. Това включва периодично прилагане на лед върху засегнатата област, както и полезни упражнения и почивка на ставите. Това е физиотерапевтичният подход.
Физиотерапия на коляното.
Физиотерапията е терапевтичен вариант при псевдоподагра, почти винаги в комбинация с други подходи.

Съмнение за псевдоподагра

Както видяхме, псевдоподаграта е патология, която се дължи на отлагането на кристалите на калциевия пирофосфат. Този проблем е много чест, среща се при до половината от населението над 85-годишна възраст, но не всички пациенти в старческа възраст имат свързани симптоми.

Въпреки че споделя определени клинични симптоми и лечение с класическата подагра, двете патологии не трябва да се бъркат. Ако страдате от болка в ставите на коляното, която се проявява на вълни и сте над 50 години, тогава може да страдате от псевдоподагра.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.