Алопуринол при подагра: странични ефекти и указания

Трябва да знаете, че алопуринол не лекува пристъп на подагра. Хората го използват главно като метод за превенция, когато човек се подлага на лечение с други лекарства.
Алопуринол при подагра: странични ефекти и указания

Последна актуализация: 23 януари, 2022

Алопуринол е лекарство за лечение на подагра и за контрол на високите нива на пикочна киселина в организма. Предписва се в случаите, когато подаграта се дължи на странични ефекти, причинени от други лекарства. Например тези, използвани за лечение на рак и камъни в бъбреците.

Това лекарство дължи своето действие на способността си да намалява синтеза на пикочна киселина, която е отговорна за отключването на клиничните симптоми на подагра. Затова алопуринол принадлежи към семейството лекарства, известни като инхибитори на ксантиноксидазата. Това е ензим, необходим за синтеза на пикочна киселина. В тази статия ще научите повече за този процес.

Трябва обаче да имате предвид, че алопуринол не лекува точно пристъпите на подагра. Вместо това това е просто метод за превенция при пациенти, подложени на лечение с други лекарства, като тези, които споменахме по-горе.

Какво е подагра?

Алопуринол при подагра
Пациентите с подагра, добре позната болест, обикновено изпитват остро възпаление, особено в палеца на крака.

Подаграта обикновено се проявява като остро възпаление от ставен тип, обикновено в палеца на крака. С други думи, подаграта причинява асимптоматично възпаление в ставата, тъй като се подува и причинява болка за кратко време.

Това възпаление се случва поради наличието на мононатриеви уратни кристали. Това вещество е излишък на пикочна киселина в кръвта. Повишените нива на тази киселина обикновено са свързани с вредни навици на живот, като лоша диета и прием на алкохол. Когато тези нива се нормализират трайно, кристалите обикновено се разтварят без проблем.

Хиперурикемията е състоянието на човек, който има високи нива на пикочна киселина. Въпреки че това състояние е често срещано (то засяга 7% от мъжете), само малка част от хората развиват характерните за подагра кристали.

Когато пристъпът на подагра приключи, някои мононатриеви уратни кристали остават в ставите им. Така че, дори ако лечението приключи, човек може да получи повторен пристъп на подагра по всяко време.

Алопуринол – странични ефекти

Нежеланите реакции са по-чести при пациенти с бъбречно или чернодробно увреждане. И причината за това е, че алопуринол се метаболизира в черния дроб и се екскретира чрез бъбреците. Поради тези промени, концентрациите на лекарства в организма могат или да се увеличат, или да намалят.

Ефектът им се увеличава заедно с тези концентрации. Така че, за пациента е по-вероятно да изпитва странични ефекти. Нека разгледаме най-честите нежелани ефекти, които това лекарство причинява.

Кожни реакции, дължащи се на алопуринол

схема, подагра
Един от неблагоприятните ефекти на алопуринол е сърбежът. Но могат да се появят и други кожни реакции.

Те са най-често срещаните и могат да се появят по всяко време на лечението с АлопуринолМежду тях са:

 • Пруритус
 • Лющене на кожата
 • Пурпурни лезии
 • Белене на кожата
 • Кожни обриви

Ако се появят първите четири от тях, трябва да прекратите лечението с това лекарство. Можете да рестартирате и постепенно да увеличите дозата след възстановяване. Но ако получите обрив, трябва да го спрете окончателно.

Чести реакции на свръхчувствителност

Въпреки че не се случва често, може да има някои реакции на свръхчувствителност като:

 • Треска
 • Синдроми на Стивънс-Джонсън или Лайъл
 • Лимфаденопатия
 • Васкулит (това може да се прояви по различни начини, включително хепатит, нефрит и епилепсия)

Ако се появят тези реакции, трябва да спрете лечението с алопуринол незабавно и завинаги. В тези случаи вашият лекар най-вероятно ще ви предпише кортикостероиди, за да се справите с тези генерализирани симптоми на свръхчувствителност.

Стомашно-чревни разстройства

Алопуринол при подагра
Гаденето и повръщането са най-честите храносмилателни прояви след прием на това лекарство.
Най-честите реакции в храносмилателната система са гадене и повръщанеЗа да избегнете това, никога не трябва да приемате алопуринол след хранене.

Грануломатозен хепатит, дължащ се на алопуринол

Тази нежелана реакция рядко се случва без очевидните доказателства за по-генерализирана свръхчувствителност. След като прекъснете лечението, неговите странични ефекти отшумяват.

Заключение

Алопуринол е много ефективно лекарство за предотвратяване на пристъпи на подагра, причинени от приема на други лекарства. Това е така, но, също така това е лекарство, което се отпуска по лекарско предписание. Така че, не бива да се самолекувате. Главно защото неправилната употреба на това лекарство може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за всички въпроси, които може да имате, или се информирайте относно някакви нежелани реакции.

Може да ви заинтересува ...
Сбогом на подаграта с това натурално средство
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Сбогом на подаграта с това натурално средство

Подаграта е много болезнена форма на артрит, причинена от натрупване на пикочна киселина в кръвта - резултат от разграждането на вещества, наречени... • Tilz, H., Becker, J. C., Legat, F., Schettini, A. P. M., Inzinger, M., & Massone, C. (2013). Allopurinol in the treatment of acquired reactive perforating collagenosis*. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962013000100012
 • Heilberg, I. P., & Schor, N. (2006). Renal stone disease: causes, evaluation and medical treatment. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302006000400027
 • Sánchez Pozo, A., & Faus, M. J. (2003). Hiperuricemia y gota. Pharmaceutical Care Espana.