Алопуринол при подагра: странични ефекти и указания

Трябва да знаете, че алопуринол не лекува пристъп на подагра. Хората го използват главно като метод за превенция, когато човек се подлага на лечение с други лекарства.
Алопуринол при подагра: странични ефекти и указания
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Алопуринол е лекарство за лечение на подагра и за контрол на високите нива на пикочна киселина в организма. Предписва се в случаите, когато подаграта се дължи на странични ефекти, причинени от други лекарства. Например тези, използвани за лечение на рак и камъни в бъбреците.

Това лекарство дължи своето действие на способността си да намалява синтеза на пикочна киселина, която е отговорна за отключването на клиничните симптоми на подагра. Затова алопуринол принадлежи към семейството лекарства, известни като инхибитори на ксантиноксидазата. Това е ензим, необходим за синтеза на пикочна киселина. В тази статия ще научите повече за този процес.

Трябва обаче да имате предвид, че алопуринол не лекува точно пристъпите на подагра. Вместо това това е просто метод за превенция при пациенти, подложени на лечение с други лекарства, като тези, които споменахме по-горе.

Какво е подагра?

Алопуринол при подагра

Подаграта обикновено се проявява като остро възпаление от ставен тип, обикновено в палеца на крака. С други думи, подаграта причинява асимптоматично възпаление в ставата, тъй като се подува и причинява болка за кратко време.

Това възпаление се случва поради наличието на мононатриеви уратни кристали. Това вещество е излишък на пикочна киселина в кръвта. Повишените нива на тази киселина обикновено са свързани с вредни навици на живот, като лоша диета и прием на алкохол. Когато тези нива се нормализират трайно, кристалите обикновено се разтварят без проблем.

Хиперурикемията е състоянието на човек, който има високи нива на пикочна киселина. Въпреки че това състояние е често срещано (то засяга 7% от мъжете), само малка част от хората развиват характерните за подагра кристали.

Когато пристъпът на подагра приключи, някои мононатриеви уратни кристали остават в ставите им. Така че, дори ако лечението приключи, човек може да получи повторен пристъп на подагра по всяко време.

Алопуринол – странични ефекти

Нежеланите реакции са по-чести при пациенти с бъбречно или чернодробно увреждане. И причината за това е, че алопуринол се метаболизира в черния дроб и се екскретира чрез бъбреците. Поради тези промени, концентрациите на лекарства в организма могат или да се увеличат, или да намалят.

Ефектът им се увеличава заедно с тези концентрации. Така че, за пациента е по-вероятно да изпитва странични ефекти. Нека разгледаме най-честите нежелани ефекти, които това лекарство причинява.

Кожни реакции, дължащи се на алопуринол

схема, подагра

Те са най-често срещаните и могат да се появят по всяко време на лечението с Алопуринол Между тях са:

 • Пруритус
 • Лющене на кожата
 • Пурпурни лезии
 • Белене на кожата
 • Кожни обриви

Ако се появят първите четири от тях, трябва да прекратите лечението с това лекарство. Можете да рестартирате и постепенно да увеличите дозата след възстановяване. Но ако получите обрив, трябва да го спрете окончателно.

Чести реакции на свръхчувствителност

Въпреки че не се случва често, може да има някои реакции на свръхчувствителност като:

 • Треска
 • Синдроми на Стивънс-Джонсън или Лайъл
 • Лимфаденопатия
 • Васкулит (това може да се прояви по различни начини, включително хепатит, нефрит и епилепсия)

Ако се появят тези реакции, трябва да спрете лечението с алопуринол незабавно и завинаги. В тези случаи вашият лекар най-вероятно ще ви предпише кортикостероиди, за да се справите с тези генерализирани симптоми на свръхчувствителност.

Стомашно-чревни разстройства

Алопуринол при подагра


 • Tilz, H., Becker, J. C., Legat, F., Schettini, A. P. M., Inzinger, M., & Massone, C. (2013). Allopurinol in the treatment of acquired reactive perforating collagenosis*. Anais Brasileiros de Dermatologia. https://doi.org/10.1590/s0365-05962013000100012
 • Heilberg, I. P., & Schor, N. (2006). Renal stone disease: causes, evaluation and medical treatment. Arquivos Brasileiros de Endocrinologia & Metabologia. https://doi.org/10.1590/s0004-27302006000400027
 • Sánchez Pozo, A., & Faus, M. J. (2003). Hiperuricemia y gota. Pharmaceutical Care Espana.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.