Промени в позицията на клепачите

Има различни видове палпебрална неправилна позиция. Почти всички те са следствие от стареенето и изискват оперативно лечение.
Промени в позицията на клепачите
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 17 април, 2023

Палпебрални малпозиции е името, дадено на промени в правилното положение на клепачите, както горните, така и долните. Тези необичайни позиции могат да се дължат на различни причини, въпреки че най-честата е отпуснатата кожа и след това напредналата възраст. И така, днес ще се спрем на промените в позицията на клепачите.

Често се наблюдава при възрастни хора. В тази възрастова група разпространението варира от 10% до 17%.

Те засягат хармонизацията на лицето и в някои случаи създават проблеми със зрението. Симптомите на тази промяна в позицията на клепачите зависят от всеки тип и са описани пет варианта:

 1. Ектропион
 2. Ентропион
 3. Палпебралптоза
 4. Дерматохалаза
 5. Палпебрална ретракция

Правилното положение на клепачите

Клепачите предпазват очната ябълка. Те отговарят за смазването чрез мигане.

Сълзите се произвеждат в слъзните жлези, разположени над вътрешния кантус на окото. Тази течност смазва, почиства и предпазва очите.

При нормални условия долният клепач има свободен ръб, който лежи върху повърхността на очната ябълка по цялата си дължина. Това позволява адекватен контакт със слъзната торбичка и дава възможност на миглите да са насочени напред, без да се натъкват на очната ябълка.

Свободният ръб на долния клепач се държи до средната трета на очната ябълка, без да се разкрива склерата или да се покрива роговицата (това е точно между границата на роговицата и склерата). На свой ред свободният ръб на горния клепач покрива два милиметра от роговицата.

Промени в позицията на клепачите
Отпуснатата кожа обикновено е основната причина за увисването на клепачите.

1. Промени в позицията на клепачите – ектропион

При това състояние свободният ръб на долния клепач е навън, като често се разкрива кожата и лигавицата на клепача. Излагането на лигавицата може да причини очно дразнене и кератинизация.

Има зачервяване на конюнктивата, усещане за чуждо тяло, прекомерно сълзене (епифора) и предразполага към инфекции на повърхността на окото. Основната причина е загубата на еластичност на тъканите (отпуснатост на кожата) поради стареене.

Може да се дължи и на парализа на лицевия нерв, белези от травма или предишни операции. Може да е следствие от изкуствени сълзи, използвани при глаукома, прекомерно излагане на слънце и очни тумори.

Първоначалното лечение е използването на изкуствени сълзи, но окончателната му корекция е хирургична.

2. Ентропион

При тези палпебрални малпозиции свободният ръб на долния клепач се обръща навътре. Така кожата на клепачите и миглите влизат в пряк контакт с роговицата и могат да бъдат върнати в първоначалното си положение само когато окото е плътно затворено. Контактът на миглите с роговицата може да предизвика вътреочни инфекции, абразии или язви на роговицата.

Причините за него са разнообразни и включват следното:

 • Кожни заболявания, водещи до отпуснатост
 • Слабост на кожата поради възрастта
 • Травма, която е причинила белези
 • Парализа на лицевия нерв
 • Мускулна слабост
 • Дефекти на роговицата
 • Предишна операция
 • Очна инфекция

Симптомите са подобни на ектропиона (епифора, замъглено зрение, червени очи, усещане за чуждо тяло), но е свързан в по-голяма степен с намаляване на зрителното поле и е по-агресивен, тъй като има директен контакт с роговицата. Лекува се оперативно.

В някои случаи може да се облекчи със специални капки за очи. Използват се и инжекции с ботокс.

3. Промени в позицията на клепачите – палпебрална птоза

Палпебралната птоза се отнася до спускане или увисване на горния клепач под нормалното му положение. Дефинира се от асиметрия от повече от 2 милиметра между отварянето на двете очи или спускане с повече от 2 милиметра на горния клепач над очната ябълка.

От клинична гледна точка, при този тип палпебрална малпозиция, основният симптом е невъзможността да се поддържа адекватно отваряне на окото. Следователно, зрителното поле също е засегнато.

Произходът му може да бъде вроден или придобит. В първия говорим за синдром на отпуснатите клепачи. Придобитият може да се дължи на отпусната кожа, оток на клепачите, тумори в орбитата или проблеми с очната мускулатура, като миастения гравис или есенциален блефароспазъм.

Лечението е само оперативно и изисква намеса в очната мускулатура.

4. Дерматохалаза

Сред различните проблеми, засягащи позицията на клепачите, имаме дерматохалаза. Това е излишък и отпуснатост на кожата на клепачите, предимно в горния клепач, с натрупване на бръчки и мастни торбички.

Проявява се като изпъкване на горния клепач или наличие на множество малки торбички в долния клепач. Възможно е да има промени в зрителното поле поради обструкция.

Повечето страдащи са по-възрастни (над 60 години). Възможно е обаче да има и генетичен компонент, както се случва при отпуснатия клепач.

Решаването му е хирургично, чрез блефаропластика. Мастните торбички се резецират и излишната тъкан се отстранява.

Блефаропластика.
Блефаропластиката е и естетична интервенция. Макар и с една и съща техника, целите са различни във всеки случай.

5. Промени в позицията на клепачите – палпебрална ретракция

Това е просто необичайно високо положение на горния клепач или ниско положение на долния клепач. По този начин очната ябълка не е добре покрита и изложена на външни агенти.

Клиничните прояви ще зависят от това кой агент влиза в контакт с окото. В допълнение има естетическата промяна в хармонизирането на лицето. Обикновено има повтарящи се очни инфекции и замъглено зрение.

Причините за нея са разнообразни и включват следното:

 • Тумори (тератоми)
 • Висока степен на миопия
 • Заболяване на щитовидната жлеза
 • Отпуснатост на тъканите
 • Засягане на размера на орбиталните кости
Лечението е само хирургично.

Палпебрални малпозиции и оперативна намеса

Тъй като причините са толкова разнообразни и предимно свързани със стареенето, палпебралните малпозиции не могат да бъдат предотвратени, но могат да бъдат лекувани навреме. Ето защо е важно при съмнителни симптоми да отидете на преглед при офталмолог.

Диагнозата е лесна – чрез офталмологичен преглед. Окончателното лечение е хирургично.

Извършва се с репозиционна хирургия или анатомо-функционална реконструкция на клепача. Може да се извърши външно (през кожата) или вътрешно (през конюнктивата). Тази операция не изисква хоспитализация и дава малко усложнения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • An, S. H., Jin, S. W., Kwon, Y. H., Ryu, W. Y., Jeong, W. J., & Ahn, H. B. (2016). Effects of upper lid blepharoplasty on visual quality in patients with lash ptosis and dermatochalasis. International Journal of Ophthalmology9(9), 1320.
 • Batista Peña, M., Rojas Rondón, I., Arzuaga Hernández, E., & Guzmán Martínez, M. D. L. (2019). Síndrome de párpado laxo. Revista Cubana de Oftalmología32(4).
 • Bergstrom, R., & Czyz, C. N. (2022). Entropion eyelid reconstruction. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
 • Hakim, F., & Phelps, P. O. (2020). Entropion and ectropion. Disease-a-Month66(10), 101039.
 • Pellerano, F., Guillermo, E., Garrido, G., & Berges, P. (2017). Congenital orbital teratoma. Ocular oncology and pathology3(1), 11-16.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.