"Проклятието на секретарката:" как да лекуваме синдром на карпалния тунел

Пийте сок от ананас, портокал и грейпфрут на всеки 3 дни, за да предотвратите появата на заболяването
"Проклятието на секретарката:" как да лекуваме синдром на карпалния тунел

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ексцентричното име на този синдром се отнася най-общо за хора, които прекарват целия работен ден пред компютъра и работят с мишка. Синдром на карпалния тунел произлиза от костите на китката. Научете повече за този проблем и как да лекувате синдром на карпалния тунел в днешната статия.

Искате ли да научите повече за “проклятието на секретарката?”

От медицинска гледна точка това е “кумулативна травма, причинена от постоянни и повтарящи се движения, които преуморяват ръцете и китките.”

Това означава, че когато извършвате едно и също движение редовно, можете да започнете да страдате от синдром на карпалния тунел.

Той също може да възникне, ако спите с ръце, сгънати под тялото или възглавницата. Съществуват дори някои спортове, които могат да причинят този синдром, като например тенис и вдигане на тежести.

Синдром на карпалния тунел причинява възпаление на сухожилията и притискане в средата на китката, точно върху нерва, който е по средата между костите на китката и сухожилията на пръстите.

Научете повече за синдром на карпалния тунел

Най-честите симптоми на този синдром са:

 • Изтръпване на палеца, показалеца или средния пръст
 • Изтръпване на ръката или китката
 • Болка в ръката или китката
 • Скованост в тази част през нощта
 • Невъзможност за хващане на предмети
 • Усещане за горещина в пръстите на ръцете
 • Болка, която стига до лакътя
 • Координационни проблеми или треперене на пръстите на ръцете
 • Ръце, които са винаги студени

Докато всеки може да изпита този проблем, най-често засегнатите са жени на възраст между 40 и 60 години.

Симптоми на синдром на карпалния тунел

Препоръки за предотвратяване на синдром на карпалния тунел

Ако изпитвате някой от симптомите, изброени по-горе, и не искате проблемът да се влошава, препоръчваме да промените някои от навиците, които биха могли да го причиняват.

Най-вероятно не може да се откажете от работата или да спрете да използвате тази ръка. Въпреки това можете да подобрите състоянието, като направите следното:

Поддържайте ръката в неутрална позиция

В идеалния случай китката или ръката трябва да е изпъната. За да постигнете това, клавиатурата трябва да бъде поставена по такъв начин, че предмишниците да се подпират и да не е нужно да се огъват в китката.

Това също ще облекчи други проблеми като болки в ръцете, раменете, врата или гърба.

Дръжте предмети с цялата си ръка

Избягвайте да правите неща само с един или два пръста, когато се протягате да вземете нещо, повдигате, или развинтвате. Когато използвате само показалеца и палеца, оказвате много по-голям натиск върху китката. Опитайте да използвате цялата ръка и да редувате използването на лява и дясна.

Съвети за облекчаване на синдром на карпалния тунел

Поддържайте здравословен начин на живот

Уверете се, че вените са в добро здраве и се радвате на добро кръвообращение. По този начин кръвта ще потича към ръцете без никакви блокажи.

Сред многото добри навици, които може да придобиете, за да подобрите състоянието на вените, е осигуряване на достатъчно сън, извършване на редовни физически упражнения, спиране на тютюнопушенето, избягване на заседнал начин на живот и поддържане на балансиран хранителен режим.

Изберете ергономичен дизайн

Съществуват различни предмети, които са с дизайн, предназначен да накара ръцете и китките да се чувстват по-удобно. Клавиатурата и подложките за мишки са сред тях. Това помага за намаляване на част от натиска, докато работите.

Ако фирмата не ви осигурява нито един от тях, купете за себе си – струват си за здравето.

Правете локализирани упражнения

Кой е казал, че не можете да упражнявате китките? Това е важно за предотвратяване на синдром на карпалния тунел! Някои интересни варианти включват:

 • Правене на кръгове с китките. С дланите надолу и навън завъртете двете китки надясно 5 пъти, а след това 5 пъти наляво.
 • Разтягания на пръстите. Протегнете ги колкото можете повече и задръжте така 10 секунди. Повтаряйте това най-малко 3 пъти на ден.
 • Опъване на палеца. Хванете палеца с другата ръка. Издърпайте го силно, докато не почувствате лек натиск. Внимавайте да не го издърпате прекалено бързо или прекалено силно, защото може да изместите костите, което води до силна болка.
 • Стягане на ръката. Стиснете юмрук колкото можете по-здраво. Вариант е също да използвате малка гумена топка или анти стрес топка. Стискайте и отпускайте около 10 пъти с всяка ръка.
 • Повдигане на малка тежест. Винаги вдигайте тежести, които са не повече от 2 кг. Можете да си купите една или да напълните бутилка от вода с малко пясък.
 • Седнете на бюрото или масата. Подпрете ръката върху повърхността и я оставете да падне отпусната. Задръжте тежестта в ръката и разлюлейте китката. Повторете това 10 пъти и след това сменете с другата ръка.

Това са все упражнения, които можете да направите, докато сте на телефона, гледате филм или сте в метрото.

Природни средства за лечение на синдром на карпалния тунел

Знаете ли, че съществуват някои натурални сокове, които ще помогнат за облекчаване на симптомите на това болезнено състояние? Нека погледнем по-отблизо!

Сок от ананас, портокал и грейпфрут

Пийте чаша от този сок на всеки 3 дни като превантивна мярка, ако работите на компютър постоянно или извършвате монотонни движения. Ако вече изпитвате симптомите, го пийте всеки ден.

Съставки:

 • 1 резен ананас
 • 1 портокал
 • 1 грейпфрут

Приготовление:

 • Изцедете цитрусовите плодове и ананаса.
 • Добавете всички съставки в блендер и смелете добре. По желание добавете няколко кубчета лед.

Сок от зеле, зелена ябълка и лимон

Друг добър начин да елиминирате симптомите на синдрома на карпалния тунел е тази проста рецепта.

Съставки:

 • 1 листо от зеле
 • 2 зелени ябълки
 • Малко вода

Приготовление:

 • Обелете и нарежете ябълките
 • Поставете ябълковите резени в блендер със зелето и водата.
 • Смесете и изцедете преди пиене. Препоръчва се да се пие всеки ден.
Средства за лекуване на синдром на карпалния тунел

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.