"Проклятието на секретарката:" как да лекуваме синдром на карпалния тунел

Пийте сок от ананас, портокал и грейпфрут на всеки 3 дни, за да предотвратите появата на заболяването
"Проклятието на секретарката:" как да лекуваме синдром на карпалния тунел

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Ексцентричното име на този синдром се отнася най-общо за хора, които прекарват целия работен ден пред компютъра и работят с мишка. Синдром на карпалния тунел произлиза от костите на китката. Научете повече за този проблем и как да лекувате синдром на карпалния тунел в днешната статия.

Искате ли да научите повече за “проклятието на секретарката?”

От медицинска гледна точка това е “кумулативна травма, причинена от постоянни и повтарящи се движения, които преуморяват ръцете и китките.”

Това означава, че когато извършвате едно и също движение редовно, можете да започнете да страдате от синдром на карпалния тунел.

Той също може да възникне, ако спите с ръце, сгънати под тялото или възглавницата. Съществуват дори някои спортове, които могат да причинят този синдром, като например тенис и вдигане на тежести.

Синдром на карпалния тунел причинява възпаление на сухожилията и притискане в средата на китката, точно върху нерва, който е по средата между костите на китката и сухожилията на пръстите.

Научете повече за синдром на карпалния тунел

Най-честите симптоми на този синдром са:

 • Изтръпване на палеца, показалеца или средния пръст
 • Изтръпване на ръката или китката
 • Болка в ръката или китката
 • Скованост в тази част през нощта
 • Невъзможност за хващане на предмети
 • Усещане за горещина в пръстите на ръцете
 • Болка, която стига до лакътя
 • Координационни проблеми или треперене на пръстите на ръцете
 • Ръце, които са винаги студени

Докато всеки може да изпита този проблем, най-често засегнатите са жени на възраст между 40 и 60 години.

Симптоми на синдром на карпалния тунел

Препоръки за предотвратяване на синдром на карпалния тунел

Ако изпитвате някой от симптомите, изброени по-горе, и не искате проблемът да се влошава, препоръчваме да промените някои от навиците, които биха могли да го причиняват.

Най-вероятно не може да се откажете от работата или да спрете да използвате тази ръка. Въпреки това можете да подобрите състоянието, като направите следното:

Поддържайте ръката в неутрална позиция

В идеалния случай китката или ръката трябва да е изпъната. За да постигнете това, клавиатурата трябва да бъде поставена по такъв начин, че предмишниците да се подпират и да не е нужно да се огъват в китката.

Това също ще облекчи други проблеми като болки в ръцете, раменете, врата или гърба.

Дръжте предмети с цялата си ръка

Избягвайте да правите неща само с един или два пръста, когато се протягате да вземете нещо, повдигате, или развинтвате. Когато използвате само показалеца и палеца, оказвате много по-голям натиск върху китката. Опитайте да използвате цялата ръка и да редувате използването на лява и дясна.

Съвети за облекчаване на синдром на карпалния тунел

Поддържайте здравословен начин на живот

Уверете се, че вените са в добро здраве и се радвате на добро кръвообращение. По този начин кръвта ще потича към ръцете без никакви блокажи.

Сред многото добри навици, които може да придобиете, за да подобрите състоянието на вените, е осигуряване на достатъчно сън, извършване на редовни физически упражнения, спиране на тютюнопушенето, избягване на заседнал начин на живот и поддържане на балансиран хранителен режим.

Изберете ергономичен дизайн

Съществуват различни предмети, които са с дизайн, предназначен да накара ръцете и китките да се чувстват по-удобно. Клавиатурата и подложките за мишки са сред тях. Това помага за намаляване на част от натиска, докато работите.

Ако фирмата не ви осигурява нито един от тях, купете за себе си – струват си за здравето.

Правете локализирани упражнения

Кой е казал, че не можете да упражнявате китките? Това е важно за предотвратяване на синдром на карпалния тунел! Някои интересни варианти включват:

 • Правене на кръгове с китките. С дланите надолу и навън завъртете двете китки надясно 5 пъти, а след това 5 пъти наляво.
 • Разтягания на пръстите. Протегнете ги колкото можете повече и задръжте така 10 секунди. Повтаряйте това най-малко 3 пъти на ден.
 • Опъване на палеца. Хванете палеца с другата ръка. Издърпайте го силно, докато не почувствате лек натиск. Внимавайте да не го издърпате прекалено бързо или прекалено силно, защото може да изместите костите, което води до силна болка.
 • Стягане на ръката. Стиснете юмрук колкото можете по-здраво. Вариант е също да използвате малка гумена топка или анти стрес топка. Стискайте и отпускайте около 10 пъти с всяка ръка.
 • Повдигане на малка тежест. Винаги вдигайте тежести, които са не повече от 2 кг. Можете да си купите една или да напълните бутилка от вода с малко пясък.
 • Седнете на бюрото или масата. Подпрете ръката върху повърхността и я оставете да падне отпусната. Задръжте тежестта в ръката и разлюлейте китката. Повторете това 10 пъти и след това сменете с другата ръка.

Това са все упражнения, които можете да направите, докато сте на телефона, гледате филм или сте в метрото.

Природни средства за лечение на синдром на карпалния тунел

Знаете ли, че съществуват някои натурални сокове, които ще помогнат за облекчаване на симптомите на това болезнено състояние? Нека погледнем по-отблизо!

Сок от ананас, портокал и грейпфрут

Пийте чаша от този сок на всеки 3 дни като превантивна мярка, ако работите на компютър постоянно или извършвате монотонни движения. Ако вече изпитвате симптомите, го пийте всеки ден.

Съставки:

 • 1 резен ананас
 • 1 портокал
 • 1 грейпфрут

Приготовление:

 • Изцедете цитрусовите плодове и ананаса.
 • Добавете всички съставки в блендер и смелете добре. По желание добавете няколко кубчета лед.

Сок от зеле, зелена ябълка и лимон

Друг добър начин да елиминирате симптомите на синдрома на карпалния тунел е тази проста рецепта.

Съставки:

 • 1 листо от зеле
 • 2 зелени ябълки
 • Малко вода

Приготовление:

 • Обелете и нарежете ябълките
 • Поставете ябълковите резени в блендер със зелето и водата.
 • Смесете и изцедете преди пиене. Препоръчва се да се пие всеки ден.
Средства за лекуване на синдром на карпалния тунел
Може да ви заинтересува ...
Как да намалим подуването на ръцете?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Как да намалим подуването на ръцете?

Съществуват редица причини за подуване на ръцете, и докато повечето от тях не са сериозни, други могат да сигнализират, че страдате от някакво забо...
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.