5 важни симптома на рака на ануса

Дори и да се притеснявате от посещението при лекар, поставянето на навременна диагноза още при първите признаци на рак е изключително важна. Това важи най-вече, ако се оплаквате от проблеми в областта на ануса.
5 важни симптома на рака на ануса

Последна актуализация: 23 октомври, 2018

Може би никога не сте чували за рака на ануса. За тази болест не се говори много, тъй като случаите на заболяването не са толкова чести както е при рака на белите дробове или гърдата, но въпреки всичко трябва да сте запознати.

Според Испанската Асоциация за борба с рака ракът на ануса обхваща едва 1.9% от всички туморни заболявания на храносмилателната система.

Въпреки че процентът не е много висок, трябва да знаете, че в последните години случаите на това заболяване рязко са се увеличили поради наличието на рискови фактори като:

 • Тютюнопушене
 • По-голямата продължителност на живота
 • Инфекции с човешки папиломен вирус  (HPV)

Болестта засяга предимно мъжете, но се среща и при жени над 50 годишна възраст.

Най-големият проблем с рака на ануса е, че често прогресира без никакви видими симптоми.

Освен това хората, страдащи от хемороиди често го объркват с кървенето и подуването от хемороидите и не търсят необходимата им лекарска помощ.

Тъй като информацията е най-силната ни страна, нека да разгледаме някои от основните симптоми на тази болест.

Ракът на ануса, мълчаливата болест

Често не обръщаме внимание на процесите в тялото ни. Ходим до тоалетна, без дори да се замислим и да проверим за някакви нередности или следи от кръв.

Анусът не е просто мястото в тялото ни, откъдето изхвърляме фекалиите; трябва да запомним, че е част от червата, по-точно от  дебелото черво.

Пръстенообразните му мускули са съставени от множество клетки, които могат, поради различни причини, да претърпят генетични промени и да се превърнат в опасни, анормални или ракови клетки.

Част от рисковите фактори могат да бъдат контролирани, но знаете, че щом говорим за рак, не всичко зависи от здравословния ни начин на живот.

Има други фактори, които можем да пропуснем и така болестта да се развие. Ето защо е изключително важно да сме запознати със симптомите й.

1. Кървене

Кървенето е един от ранните симптоми на рака на ануса.

Това е основният симптом, за който трябва да сте информирани. Кървенето от време на време може да е причинено от други фактори, така че поставянето на правилна диагноза е изключително важно.

 • Понякога кървенето е причинено от хемороиди, инфекция или друга болест, която специалистът ще диагностицира лесно.
 • Важно е да се посъветвате с лекаря си веднага щом този проблем се появи.

2. Усещане за подуване

Повечето пациенти с рак на ануса усещат подутост и запълване в областта на ректума. Това се получава от събраната маса, която причинява дискомфорт и дори сърбеж.

 • Понякога тази събрана маса възпрепятства движението на червата така, че човек дори може да загуби контрол върху аналните си мускули.
 • На пръв поглед този симптом е лесно разпознаваем. Но в действителност повечето хора чакат до 6 месеца, преди да посетят лекар, когато симптомите са се увеличили.

3. Появата на “брадавици”

Един от симптомите на рака на ануса е появата на брадавици в областта на ректума.

Ракът на ануса често е свързан с появата на брадавици в областта на ануса. Те може да се развият в самото черво или външно и да доведат до дискомфорт.

Много пациенти ги бъркат с по-често срещаните циреи, но е важно да отидете на преглед.

Не се притеснявайте да говорите с лекаря си. Така ще ви олекне.

4. Промяна в движението на червата

Всички усещаме леки смущения в движението на чревния тракт от време на време. Всеки е страдал от временен запек или диария. Това е нормално.

 • Нещата, които са притеснителни са загубата на контрол върху аналните мускули и неволното изпускане.
 • Тъй като туморът расте пациентът може да наблюдава течни секрети в областта на ануса.

5. Сърбеж

Сърбежът в областта на ректума е друг симптом на рака на ануса.

 

Симптомите в долната част на тялото включват умора в долната част на гърба, напрежение в стомаха и сърбеж в областта на ануса.

 • Сърбежът често се приписва на хемороидите, много хора използват традиционните кремове и терапии за облекчаване на дискомфорт, причинен от здравословен проблем, който често не се споделя с останалите.
 • Трябва да разберем важността и значението от навременната консултация с лекар още при първите признаци на тези симптоми.

Ранната диагноза увеличава шанса за успешно излекуване.

В много малко случаи ракът на ануса не е диагностициран навреме, а едва в напреднал етап, когато туморът е достигнал лимфните възли. В такива случаи се налага прилагането на много по-агресивно лечение.

Медицината се развива всеки ден, постоянно се разработват нови технологии, терапии и лекарства, които биха могли да излекуват вашия проблем.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.