Причините за невъзможната любов

Всяка връзка, която започва най-вече заради възхищението от партньора, е обречена на провал
Причините за невъзможната любов

Последна актуализация: 08 декември, 2018

Кои сa причините за невъзможната любов? Нужда, възхищение, болка, привързаност, грижа, съжаление , емоционална зависимост… Съществуват безкраен брой отговори.

От незапомнени времена историите за невъзможната любов изпълват сърцата, рафтовете и човешката история. Най-големите заглавия в литературата и изкуството са пожънали успех заради болката от невъзможната любов. Тази, която не може да съществува извън ума и сърцето на обичащия.

“Ромео и Жулиета”, “Селестина”, “Принцесата булка”, “Дон Хуан Тенорио” и “Страданията на младия Вертер”. Това са само част от великите литературни произведения, които напомнят на човека истории за любов и разбити сърца на млади хора, които са обречени да не бъдат заедно.

Вълшебните приказки и филмите на Дисни изобилстват от истории за вечната любов. Тази тема е ключова и в сапунените опери. Там се случват  стотици превратности, преди щастливият край да настъпи, уверявайки ни, че любовта е по-силна от всичко. На финала обикновено всичко се нарежда.

невъзможната любов

Въпреки това нищо не може да бъде по-далеч от истината. Не всяка любов е възможна и не всяка любов заслужава да се борим за нея. Част от нея е добре да изтлее. Понякога е за предпочитане да оставим непостижимата любов да си отиде.

Защо обичаме хора, с които не можем да бъдем?

Вечната любов е уморителна, подлудяваща и разрушителна. Но, за нещастие, нашето емоционално развитие не е достатъчно силно, за да избегне този тип страдание. Ние сме готови да се погребем под парчета счупено стъкло, страдащи и наранени.

Може би вината е в романтичната идея, която изхожда от вярата, че сме на правилния път. Независимо колко болка изпитваме в дъното на сърцето си. Но какво се случва с нас? Защо продължаваме да изпитваме този импулс, това фатално привличане? Ето няколко причини за невъзможната любов:

  • Потисната тревожност

Понякога искаме и се нуждаем да сме близо до някой човек, независимо кой е той, само за да бъде с нас и да ни дарява с увереност. Тази потребност провокира немалка тревожност. Тя може да бъде неутрализирана чрез присъствието на човека до нас.

Когато същият човек не е там, тревожността се разраства и приема огромни размери. Започваме неистово да търсим любовта му, защото само тя ни дарява със спокойствие. Според психолозите Синди Хазан и Филип Р. Шейвър този начин на мислене и чувстване е категорично нездравословен.

  • Представите ни за романтиката: да се борим въпреки всичко

Учили са ни, че любовта трае и в добри, и в лоши времена. Но струва ли си да приемаме всичко, което се случва? Ако го правим, това вече не е резултат от избора ни, а от факта, че сме накарани да мислим по този начин (неистинно и вредно).

  • Вниманието

Напълно логично е. Макар и да ни е трудно да повярваме, понякога се влюбваме безнадеждно в даден човек, само защото ни е обърнал внимание. Това очевидно говори за наличието на емоционални потребности и желанието да усетим приемане от друг човек.

  • Искаме, но не точно

Странно, но факт. Някои хора попадат в капана на невъзможната любов, тъкмо защото искат да избегнат интимност. Този тип хора живеят в идеална въображаема реалност, където любовта им остава завинаги идеализирана.

Според психолога Линда Хач те търсят взаимоотношения, в които другият човек ще ги отхвърли или изостави. Това е начинът им да се чувстват “в безопасност”, далеч от уязвимостта, която истинската интимност неизбежно създава. Близостта с друг човек за тях е нещо, което крие прекалено много опасности.

  • Недостижимостта на обекта на любовта повишава неговата стойност

Това е отличен пример за платоничната или несподелената любов. Хектор Дж. Барнс твърди, че логиката в този случай е очевидна. Ограничените ресурси повишават стойността, а изобилието от ресурси я понижават.

Същият продукт стават луксозен, защото не можем да го имаме. Така стойността на недостижимия човек може да се повиши до неподозирани висини. Какво може да бъде по-трудно достижимо от човек, който вече е обвързан? Или пък по-примамливо от човек, който всеки друг желае (например актьор или най-красивото момче в класа)?

  • Възхищение
peperudi

В любовта следва да има двустранно възхищение. Въпреки това има любовни връзки, в които възхищението “тече” само в една посока. В тези случаи това е причината, която крепи желанието. Всяка връзка, която започва най-вече заради възхищението, е обречена на провал.

Това наистина ли е любов?

Както забелязахте досега, невъзможната любов може да бъде отговор на множество въпроси. Всеки индивидуален случай се характеризира със собствени причини и емоции – обикновено комбинация от тях. Едно е ясно – това не са здравословни вариации на любовта.

Любовта не означава само щастие, тя изразява възможност. Понякога единственото нещо, което ни свързва с това чувство, са покачването на адреналина и стремежът да има смисъл, заради който живеем.

Как можем да преодолеем невъзможната любов?

Първата стъпка се изразява в осъзнаването на факта, че независимо от привличането към някого, това не означава, че сме способни да изживеем здравословен, конструктивен и удовлетворяващ живот с този човек.

Трябва да осъзнаем, че идеализацията е естествена стъпка в процеса на влюбване, но тя не продължава вечно. Важно е да разберем, че хората не съответстват на прототипи или идеали за перфектна любов. Нашият избор на партньор трябва да се основава на това, какъв е той всъщност, а не на някакъв идеал.

Разбира се, това в никакъв случай не означава, че не можем да бъдем романтици или че нашият партньор или връзка не могат да отговорят на идеалните ни очаквания. Напротив, възможно е това да се случи, но не изключвайте факта, че има принципи и положения, които не подлежат на договаряне.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bauman, Z. (2012). Amor líquido: acerca de la fragilidad de los vínculos humanos. Fondo de Cultura Económica.
  • Branden, N. (2000). Psicologia del Amor Romantico. Paidós.
  • Hazan, C., & Shaver, P. (1987). Romantic love conceptualised as an attachment process. Journal of Personality and Social Psychology, 52, 511-524. https://psycnet.apa.org/record/1987-21950-001
  • Sanpedro, P. (2005). El mito del amor y sus consecuencias en los vínculos de pareja. Disenso45, 5-20.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.