Причините за невъзможната любов

· 08.03.2016
Всяка връзка, която започва най-вече заради възхищението от партньора, е обречена на провал

Кои сa причините за невъзможната любов? Нужда, възхищение, болка, привързаност, грижа, съжаление към някого, емоционална зависимост… Съществуват безкраен брой отговори, които да дадем на този въпрос.

От незапомнени времена историите за невъзможната любов изпълват сърцата, рафтовете и човешката история. Най-големите заглавия в литературата и изкуството са пожънали успех заради болката от невъзможната любов, любовта, която не може да съществува извън ума и сърцето на обичащия.

„Ромео и Жулиета“, „Селестина“, „Принцесата булка“, „Дон Хуан Тенорио“ и „Страданията на младия Вертер“ са само част от великите литературни произведения, които напомнят на човека истории за любов и разбити сърца на млади хора, които са обречени да не бъдат заедно.

Вълшебните приказки и филмите на Дисни изобилстват от истории за вечната любов. Тази тема е ключова и в сапунените опери, където се случват  стотици превратности, преди щастливият край да настъпи, уверявайки ни, че любовта е по-силна от всичко и че на финала всичко ще се нареди.

razdyala

Въпреки това нищо не може да бъде по-далеч от истината: не всяка любов е възможна и не всяка любов заслужава да се борим за нея. Част от нея е добре да изтлее. Поради тази причина понякога е за предпочитане да отставим непостижимата любов да си отиде.

Защо обичаме хора, с които не можем да бъдем?

Вечната любов е уморителна, подлудяваща и разрушителна. Но, за нещастие, нашето емоционално развитие не е достатъчно силно, за да избегне този тип страдание и ние сме готови да се погребем под парчета счупено стъкло, страдащи и наранени.

Може би вината е в романтичната идея, която изхожда от вярата, че сме на правилния път, независимо колко болка изпитваме в дъното на сърцето си. Но какво се случва с нас? Защо продължаваме да изпитваме този импулс, това фатално привличане? Ето няколко причини за невъзможната любов:

  • Потисната тревожност

Понякога ние искаме и се нуждаем да сме близо до някой човек, независимо кой е той, само за да бъде с нас и да ни дарява с увереност. Тази потребност провокира немалка тревожност, която може да бъде неутрализирана чрез присъствието на човека до нас.

Когато същият човек не е там, тревожността се разраства и приема такива размери, че започваме неистово да търсим любовта му, защото само тя ни дарява със спокойствие. Според психолозите Синди Хазан и Филип Р. Шейвър този начин на мислене и чувстване е категорично нездравословен.

  • Представите ни за романтиката: да се борим въпреки всичко

Учили са ни, че любовта трае и в добри, и в лоши времена. Но струва ли си да приемаме всичко, което се случва? Ако го правим, това вече не е резултат от избора ни, а от факта, че сме накарани да мислим по този начин (неистинно и вредно).

  • Вниманието

Напълно логично е. Макар и да ни е трудно да повярваме, понякога се влюбваме безнадеждно в даден човек, само защото ни е обърнал внимание. Това очевидно говори за наличието на емоционални потребности и желанието да усетим приемане от друг човек.

  • Искаме, но не точно

Странно, но факт. Някои хора попадат в капана на невъзможната любов, тъкмо защото искат да избегнат интимност. Този тип хора живеят в идеална въображаема реалност, където любовта им остава завинаги идеализирана.

Според психолога Линда Хач те търсят взаимоотношения, в които другият човек ще ги отхвърли или изостави. Това е начинът им да се чувстват „в безопасност“, далеч от уязвимостта, която истинската интимност неизбежно създава. Близостта с друг човек за тях е нещо, което крие прекалено много опасности.

  • Недостижимостта на обекта на любовта повишава неговата стойност

Това е отличен пример за платоничната или несподелената любов. Хектор Дж. Барнс твърди, че логиката в този случай е очевидна. Ограничените ресурси повишават стойността, а изобилието от ресурси я понижават.

Същият продукт стават луксозен, защото не можем да го имаме. Така стойността на недостижимия човек може да се повиши до неподозирани висини. Какво може да бъде по-трудно достижимо от човек, който вече е обвързан? Или пък по-примамливо от човек, който всеки друг желае (например актьор или най-красивото момче в класа)?

  • Възхищение
peperudi

В любовта следва да има двустранно възхищение. Въпреки това има любовни връзки, в които възхищението „тече“ само в една посока. В тези случаи това е причината, която крепи желанието. Всяка връзка, която започва най-вече заради възхищението, е обречена на провал.

Това наистина ли е любов?

Както забелязахте досега, невъзможната любов може да бъде отговор на множество въпроси. Всеки индивидуален случай се характеризира със собствени причини и емоции – обикновено комбинация от тях. Едно е ясно – това не са здравословни вариации на любовта.

Любовта не означава само щастие, тя изразява възможност. Понякога единственото нещо, което ни свързва с това чувство, са покачването на адреналина и стремежът да има смисъл, заради който живеем.

Как можем да преодолеем невъзможната любов?

Първата стъпка се изразява в осъзнаването на факта, че независимо от привличането към някого, това не означава, че сме способни да изживеем здравословен, конструктивен и удовлетворяващ живот с този човек.

Трябва да осъзнаем, че идеализацията е естествена стъпка в процеса на влюбване, но тя не продължава вечно. Важно е да разберем, че хората не съответстват на прототипи или идеали за перфектна любов. Нашият избор на партньор трябва да се основава на това, какъв е той всъщност, а не на някакъв идеал.

Разбира се, това в никакъв случай не означава, че не можем да бъдем романтици или че нашият партньор или връзка не могат да отговорят на идеалните ни очаквания. Напротив, възможно е това да се случи, но не изключвайте факта, че има принципи и положения, които не подлежат на договаряне.