Причини и симптоми на розацеята

Розацеята е кожно заболяване, за което експертите все още не знаят от къде произхожда. Тя причинява зачервяване и лечението й понякога изисква системни лекарства. Научете повече в тази статия!
Причини и симптоми на розацеята
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 03 февруари, 2023

Розацеята е заболяване, което засяга предимно кожата. Не е трудно да се диагностицира и обикновено се открива рано, тъй като симптомите му не остават незабелязани. По-долу ще откриете причините и симптомите на розацеята.

Експертите изчисляват, че розацеята засяга 2 на всеки 1000 души всяка година. Тези данни не са точни и варират значително в различните региони на света. Истината е, че няма надеждна информация за розацеята. Докато някои страни отчитат разпространение под 1%, други са изчислили разпространение над 10%.

Ясно е, че болестта атакува кожата, причинявайки червени зони и видими и подути кръвоносни съдове. Освен това по кожата понякога се появяват червени подутини.

Засяга повече жени, отколкото мъже, включително тези с по-светла кожа. Не е много честа при деца и пикът й е в зряла възраст, приблизително през тридесетте и четиридесетте години.

Диагностични критерии при розацеята

Много други заболявания имитират симптомите на розацеята. По този начин медицинските специалисти могат да се объркат и да диагностицират пациента с други състояния. Поради тази причина през 2002 г. експертите установиха критерии, които лекарите трябва да спазват, за да диагностицират патологията.

Тези диагностични критерии се класифицират на първични и вторични. Някои от основните признаци на розацеята са:

 • Еритем на лицето   – зачервяване на кожата
 • Телангиектазии  – разширени кръвоносни съдове
 • И накрая, папули и пустули – кожни подутини със или без гной

Вторичните признаци са:

 • Сърбяща кожа
 • Суха кожа
 • Уголемен нос
 • Наранявания на очите
Дерматолог изследва кожата за розацея.

 

Причините за розацеята

Както споменахме по-горе, експертите все още не знаят истинските причини за розацеята. Възможно е генетичните проблеми да се комбинират с някои задействащи фактори от околната среда, за да доведат до кожната реакция.

Някои научни изследвания свързват розацеята с алергии, особено от елементи, които се носят във въздуха или от храни. Това не означава, че розацеята е форма на алергия, а че има свързан компонент в проявата на реакцията.

Също така, заслужава да се спомене, че пациентите с това кожно заболяване са по-склонни да страдат от хипертония и метаболитни заболявания. При жените хормоналният дисбаланс е по-често срещан.

Някои възможни причинители на розацея са:

 • Излагане на слънчева светлина
 • Сухо, ветровито време
 • Консумацията на пикантни храни и алкохолни напитки
 • Стрес
 • Лекарства с вазодилататорни свойства
 • Козметика

Продължавайте да четете:  9 натурални средства против розацеята

Симптоми на розацеята

Ясно е, че крайният симптом на розацеята са червени петна по лицето, обикновено разположени в центъра му. Този симптом е придружен от разширени кръвоносни съдове.

Червените петна могат или не могат да бъдат придружени от червени подутини. Хората могат да го объркат с акне, въпреки че не е от същия тип кожни лезии. Освен това подутините не винаги са пълни с гной.

Ринофима, което е състояние, което причинява зачервен и увеличен нос, е друг характерен симптом на розацеята. Това състояние е известно още като луковичен нос и се състои от удебеляване на кожата, която покрива носа.

И накрая, симптомите, които засягат очите, са по-рядко срещани. Пациентите могат да страдат от очната форма на заболяването, която причинява изключително сухи и подути клепачи.

Научете повече тук:  4 витамина за здрава кожа

Етапите на розацеята

Розацеята не се проявява по един и същ начин при всички пациенти. Симптомите варират в зависимост от човека, който страда от нея, и от тригерът, който я причинява. Възрастта също може да повлияе хода на симптомите. Освен това е важно да се подчертае фактът, че заболяването има различни етапи:

 • Диатеза на розацея. Този етап е периодичен и епизодичен. Много и големи червени петна не се задържат на лицето, тъй като изчезват за известно време и се появяват отново.
 • Първи етап. Когато симптомите са постоянни, болестта е в първия си стадий. По време на този етап се появяват телеангиектазии (разширени кръвоносни съдове).
 • Втори етап. В допълнение към горните симптоми, пациентът страда от кожни подутини и понякога пустули със секрети.
 • Трети етап. Най-сложният стадий на заболяването. В допълнение към горното се появяват кожни възли.
Симптоми на розацеята

 

Лечение на това кожно заболяване

Можем да кажем, че няма лечение за това кожно заболяване. Медицински специалисти посочват техники и лекарства за намаляване на симптомите и подобряване на външния вид на лицето.

Първата линия лечение е с кремове, които съдържат метронидазол. Това е първоначалният избор при пациенти в първите стадии на заболяването. Ако не работят, медицинските специалисти могат да изберат перорални антибиотици (тетрациклини) или също изотретиноин.

При ринофима пациентът може да избере лазер с въглероден диоксид, който дава обещаващи резултати за намаляване на възпалението на носа. Също така, лазерната и импулсна светлина могат да помогнат при телеангиектазии (разширени кръвоносни съдове).

По този начин, въпреки че това е кожно заболяване, което силно влияе на външния вид на пациента, знаем, че лечението все още се проучва. Въпреки това е важно да знаете, че това не е опасно състояние. Ето защо е от съществено значение да се консултирате с лекар, ако имате симптоми, предполагащи това кожно заболяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • van Zuuren, Esther J. “Rosacea.” New England Journal of Medicine 377.18 (2017): 1754-1764.
 • Gallo, Richard L., et al. “Standard classification and pathophysiology of rosacea: The 2017 update by the National Rosacea Society Expert Committee.” Journal of the American Academy of Dermatology 78.1 (2018): 148-155.
 • Plewig, Gerd, Bodo Melnik, and WenChieh Chen. “Rosacea Therapy.” Plewig and Kligman ́ s Acne and Rosacea. Springer, Cham, 2019. 559-572.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.