Преждевременна екстирпация на яйчниците

Преждевременната екстирпация на яйчниците е превантивна операция извършвана при жени изложени на висок риск от развитие на хормонозависим рак. Решението за тази манипулация не трябва да бъде вземано с лека ръка.
Преждевременна екстирпация на яйчниците

Последна актуализация: 06 декември, 2020

Преждевременната екстирпация на яйчниците  – наричана оофоректомия – е хирургична процедура, при която лекарите отстраняват яйчниците на жената. Може да бъдат отстранени двата яйчника или само единия.

Извършването на такава екстирпация на яйчниците може да се наложи при рак на яйчниците. Лекарите могат да препоръчат и извършването на такава операция и при жени изложени на висок риск от развитие на рак на гърдата или рак на яйчниците – дори да нямат симптоми към момента.

Яйчниците са органи разположени в края на фалопиевите тръби и принадлежат към женската репродуктивна система. Тук откриваме и яйцеклетките, които яйчниците отделят всеки месец за оплождане в матката.

Яйчниците са главният източник на женски полови хормони. Тъй като образуват естроген и прогестерон, екстирпацията на яйчниците несъмнено се отразява на хормоналния баланс на жените.

Причини за преждевременно отстраняване на яйчниците

По време на репродуктивния живот на жените, яйчниците им отговарят за отделянето на естроген и прогестерон. Тези полови хормони не оказват влияние единствено върху женската репродуктивна система, но и върху други части на тялото като гърдите.

Гърдите имат рецептори за естроген и прогестерон, които водят до промени в структурата им. Например преди настъпването на месечния цикъл, жените могат да усещат гърдите си по-твърди. Това се дължи на инстинктивното подготвяне на млечните жлези за кърмене.

Серии от генни мутации познати като BRCA1 и BRCA2 предразполагат жените към развитие на рак на гърдата както и на рак на яйчниците. Жените с тези мутации са изложени на 50-85% по-висок риск от развитие на рак на гърдата в определен етап от живота си. Същевременно при жените с BRCA1 мутации има 20-40% шанс за поява на рак на яйчниците.

Това се дължи на факта, че половите хормони отделяни от яйчниците са мощни катализатори на развитието на тези тумори. Затова преждевременната екстирпация на яйчниците е опция за забавяне на развитието на тези онкологични заболявания.

Преждевременна екстирпация на яйчниците преди менопаузата

Яйчниците образуват яйцеклетки, но освен това в тях се намират жлезите синтезиращи естроген и прогестерон.

Прочетете и: Ракът на гърдата: различните видове, симптоми и лечение

Какво означава преждевременна екстирпация на яйчниците?

Отстраняването на яйчниците на жените е“преждевременно”, когато бъде извършено преди настъпването на менопаузата. По време на репродуктивния си живот, жените се нуждаят от яйчниците си за регулиране на менструалния цикъл. Без яйчници менопаузата може да настъпи преждевременно поради липсата на образуване на хормони.

Въпреки това понякога лекарите категорично застават зад извършването на такава преждевременна екстирпация на яйчниците. Става въпрос за случаите, в които една жена е изложена на висок риск от развитие на рак на гърдата или рак на яйчниците в бъдеще.

Преждевременната екстирпация на яйчниците в случай на рак на гърдата

Според Националния институт по ракови заболявания превантивното отстраняване на яйчниците намалява вероятността от нови случаи на рак на гърдата при жените, изложени на висок риск, с 50%. Според същия източник извършването на операцията има смисъл единствено преди настъпването на менопаузата.

Екстирпацията на яйчниците преди менопаузата води на намалено образуване на естроген в организма. Така туморите, нуждаещи се от естроген, за да растат, не могат да се развиват.

Преждевременната екстирпация на яйчниците в случай на рак на яйчниците

Профилактичното отстраняване на яйчниците, преди или след менопаузата, може да намали вероятността от развитие на рак на яйчниците с до 90% при жените изложени на висок риск. Важно е да запомните, че теорията за произхода на този вид рак претърпя промени.

В миналото експертите вярваха, че туморите на яйчниците са първични и че в туморите има първични клетки. Но те могат да бъдат вторични, от друго място в тазовата кухина,като фимбрията във фалопиевите тръби. Инвазията в матката може да бъде вторична и да засегне не само отстраняването на яйчниците, но и на фалопиевите тръби.

Генни мутации, рак на гърдата и ексирпация на яйцниците

BRCA гените са определящ фактор за развитието на рака на яйчниците и рака на гърдата.

Препоръчваме ви да прочетете и: Симптоми на рака на яйчниците

Хормоните и преждевременното отстраняване на яйчниците

Преждевременната екстирпация на яйчниците отваря вратата към ранната менопауза. Причината за това е, че тя лишава жените от половите хормони регулиращи сексуалния цикъл. След извършването й се слага край на менструацията и възможността за зачеване на жената.

Същевременно естрогенът се грижи за сърцето и костите на жените.

  • Естрогенът контролира непряко холестерола в кръвта. Липсата на естроген понижава нивото на HDL холестерола и повишава това на LDL холестерола.
  • Половите хормони предотвратяват загубата на костна плътност. Без естроген, загубата на костна плътност се ускорява, водейки до ранна поява на остеопороза, която може да причини фрактури.

Консултацията с лекар е изключително важна

Преди да се подложите на преждевременна екстирпация на яйчниците е важно да дискутирате предимствата и недостатъците на тази операция с лекар. Дългосрочните ефекти са значителни, затова е важно да базирате решението си на научните факти.

Ако семейната ви история показва, че сте изложени на риск от развитие на рак на яйчниците или гърдата, потърсете консултация с лекар на всяка цена. Задайте въпросите си и се уверете, че лекарят ви има опит и познания в тази област.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sánchez, A. Redondo, et al. “Cáncer de ovario.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.34 (2017): 2024-2035.
  • Cassinello, N. Vidal, and Pedro Pérez Segura. “Consejo genético en cáncer de ovario.” Revisiones en cáncer 30.5 (2016): 223-231.
  • León, Rodrigo Domínguez. “Predisposición hereditaria al cáncer de mama y medidas profilácticas.” Zaragoza (2016).
  • Gunderson, Camille C., Robert S. Mannel, and Philip J. DiSaia. “Masas anexiales.” Oncología ginecológica clínica (2018).
  • BRUNO, BRUNA CHAGAS RODRIGUES, et al. “CÂNCER DE MAMA: É POSSÍVEL PREVENIR?.” REVISTA UNINGÁ REVIEW 28.1 (2016).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.