Полезна ли е за здравето течността в консервите с храна?

Мнозина се чудят дали е полезна за здравето или не течността в консервите с храна. За да сложим край на всички съмнения, в следващите редове ще се спрем подробно кога можете да я използвате и кога е по-добре да я изхвърлите. Научете повече!
Полезна ли е за здравето течността в консервите с храна?
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Консервирането е ефективна стратегия позволяваща на хората да се радват на някои сезонни продукти през цялата година. По този начин запазвате хранителните им качества и сте сигурни, че продуктите са безопасни за употреба. Освен това по този начин можете да съхранявате запаси с храна в дома си и да избегнете бързото разваляне и изхвърляне на храните. Но знаете ли нещо повече за течността в консервите с храна? Дали е полезна за здравето?

Понякога тази течност съдържа значително количество полезни микрохранителни вещества. Докато в други случаи е пълна с добавки и много сол, които е най-добре да избягвате. В тази статия ще ви разкажем кога можете да консумирате течността в консервите с храна.

Консерви с риба

По отношение на този вид храни, течността, използвана обикновено от производителите, е такава, която може да гарантира доброто съхранение на продуктите. И най-често се употребява масло. Затова и тъй като мастноразтворимите витамини се разтварят в тази среда, е най-добре да консумирате течността, за да се възползвате от многото хранителни вещества.

Дефицитът на витамин D е често срещан. Ниските нива на това вещество са свързани с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, според научна статия публикувана през 2016 година.

Мазните видове риба като риба тон, които обикновено се консумират под формата на консерви, са едни от малкото храни осигуряващи значително количество от този витамин. Затова изхвърлянето на маслото от консервите означава да се лишите от този важен елемент.

В други случаи, течността в консервите с риба е саламура. В тези ситуации консумацията на течността не е толкова полезна, тъй като съдържанието на сол в нея може да е доста високо.

Прекомерният прием на натрий е свързан с повишен риск от хипертония според статия публикувана в списанието Nutrients. Затова трябва да имате предвид този факт, когато решавате дали да използвате или не течността в консервите с храна.

Прочетете и: 3 лесни и вкусни рецепти с риба

Можете ли да използвате течността от консервите с храна?
Можете да използвате различни видове храни консервирани в масло, както и самото масло. Но е важно да проверите съдържанието на натрий или сол.

Консерви със зеленчуци

Повечето от консерви със зеленчуци съдържат течност състояща се от вода, аскорбинова киселина и понякога сол. Поради тази причина използването й е практически безвредно, стига да контролирате дневния си прием на натрий.

Много често хората изхвърлят тази течност, тъй като тя може да наруши органолептичните качества на продукта, а не защото е вредна за здравето.

Въпреки това ви съветваме да погледнете етикета на продукта, за да видите евентуалните добавки. Ако откриете наличието на консерванти различни от аскорбиновата киселина, ви съветваме да консумирате умерено течността.

Въпреки всичко казано,обикновено хората измиват някои видове консервирани зеленчуци, като краставици, преди да ги използват в кухнята, тъй като течността влошава вкуса им.

Консумацията на течността в консервите със зеленчуци намалява загубата на водноразтворими витамини като тези от В групата. Причината за това е, че те могат да преминат в течността по време на консервацията и топлинния процес на обработка.

Полезни ли са консервите с храна?

В повечето случаи използването на течността в консервите със зеленчуци не е проблем.

Консервираните зеленчуци са сред препоръчаните за консумация храни

Въпреки че експертите дават приоритет на консумацията на пресни продукти пред обработените и опакованите такива, не трябва да забравяте, че консервираните зеленчуци са сред препоръчаните храни. Те притежават почти същите хранителни качества като свежите аналози, а органолептичните им качества са повече от приемливи.

Освен това ви позволяват да консумирате продукти извън сезона. Позволяват ви да имате достатъчно запаси от продукти за редовна консумация, без да се налага да ходите често до супермаркета. А цената им е повече от достъпна.

Какво трябва да запомните за течността в консервите с храна

Експертите горещо препоръчват консумацията на консервирани храни като част от здравословния начин на хранене. Обикновено можете да консумирате течността в консервите с храна, тъй като тя е безвредна.

Важно е да следите етикетите на продуктите. Ако откриете продукти с високо съдържание на консерванти, различни от солта и аскорбиновата киселина, трябва да ограничите консумацията на въпросния продукт.

Но това не се среща често. Производителите обикновено консервират продуктите в саламура, която би могла да навреди на пациентите с хипертония.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.