Писмото, озаглавено „Искам да съм необвързана, но с теб“

Да бъдеш приятел, без да си любовник, означава, че са разрушени преградите
Писмото, озаглавено „Искам да съм необвързана, но с теб“

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

„Искам да съм необвързана, но с теб“  е писмото, което доби сериозна популярност в Интернет. Може би причината се дължи на факта, че представлява ясно изявление на намеренията (сексуални и несексуални) по отношение на правилата в една връзка.

Независимо дали се идентифицирате със съдържанието на писмото, или не, когато го четете, осъзнавате, че истинската половинка е човек, с когото можете да бъдете „аз“до края на живота.

Писмото

Искам да съм необвързана, но с теб.

Искам да излезеш навън и да изпиеш по  бира  с приятели, да имаш махмурлук на следващия ден и да ме повикаш да те видя, и да ме за държиш в обятията . Искам да разговаряме в леглото сутрин , и през следобедите всеки да прави , каквото пожелае през деня.

Искам да разкажеш за нощите, в които излизаш с приятели. Да споделиш за момиче то на бара, което ти е изпращало многозначителни погледи. Искам да напишеш съобщени е , когато се веселиш, да кажеш дори нещо безсмислено и да си уверен, че аз също мисля за теб.

Искам да се смеем, когато правим любов, или когато вършим нещо ново и глупаво.

Искам да бъдем с приятели, а ти да ме хванеш за ръка и да ме отведеш в другата стая защото не можеш да чакаш и ме желаеш точно сега и тук. А аз д а съм тиха, за да не ни чуят.

Писмото

Д а те имам , искам. Да ме накараш да говоря за мен , а ти – за теб . Д а спорим кой е по-добър  северният бряг или южният, западният или източният…

П редставя м си апартамента на мечтите ( макар да зна я, че вероятно никога няма да живеем заедно ) Искам да разкажеш за твоите планове, дори и н е пълно формулирани. Д а ме изненадаш, като кажеш: „Вземи паспорта и да тръгваме“.

Искам да ме е  страх  с теб.  Да  правя неща, които никой не би посмял, защото се чувствам в безопасност .   Да се в ръщам в къщата пияна след страхотна вечер с приятели , а ти да обхванеш лицето ми с ръце и да ме целунеш . Да ми бъдеш възглавница и да ме прегръщаш силно цяла нощ.

В леглото

Искам да разполагаш с живота,

да решиш да отидеш на пътешествие за няколко седмици просто така, като прищявка. Да ме оставиш сама и отегчена, с надеждата, че ще се появиш във фейсбук, казвайки „здравей“.

Не ме кани винаги н а партита , няма и аз да те каня на всички мои. На следния ден ще, обаче, мога да ти разкажа как съм прекарала вечерта, а ти – за твоята.

Толкова е просто, и сложно – понякога. Мисля, мисля , но в минутата, в която се окажем в една стая, всичките тревоги се изпаряват. Искам да съм красива, а ти горд – че сме заедно. И да ми казваш „Обичам те“, аз –  да ти отвръщам със същото.  Искам да гледаш как вървя пред теб, за да виждаш полюшващите настрани бедра .  Да ме караш да чистя прозорците на колата през зимата, за да те усмихват движенията на моето тяло.

Изкуство

И

Искам да кроиш планове , без да си сигурен, че някога ще ги осъществим. Връзката ни да е честна .

Да съм онова момиче, с което да останеш. Д а продължиш да излизаш с други , но мен да търсиш в края на вечерта. И да сме двамата.  

Искам да съм тази, с която правиш любов , а после заспи ваш . Тази, която те оставя на спокойствие, когато работиш . К оято те обожава, дори когато се загуб ваш  в музикалн ия свят. Искам да съм необвързана, но с теб . И зживяването на живота , като двойка , е като живеенето при животите необвързани, но заедно.

Един ден аз ще те открия“. 

Това е писмото сензация в интернет. Написано е от Изабел Тезиер и е посветено на любовта и копнежа. „Любовта“, която тя усеща, е независима и идеалистична.

Може да се съгласите с нея или – не. Съществуват много хора, които се идентифицират с думите й. Истината е, че този тип връзки, които са „освободени от предразсъдъци и очаквания“ , са все по-често срещани в съвременното общество.

Какво означава да си нито приятел, нито любовник?

Свободна жена

Да бъдеш приятел , без да си любовник , означава, че са разрушени преградите . Тези , които си поставяме, когато става дума за поддържане на връзка. Означава да създаваме правила, основавайки се на своите истински потребности и тревоги, а не – съобразявайки се с очакванията на обществото.

Днес, вероятно заради нашия съвременен начин на живот, описаната в писмото връзка е факт, макар сред немногобройна общност от хора. В зависимост от това кого попитате, ще чуете различни коментари. Който реши да приеме и да защити тази представа за отношенията между двама души, трябва да има предвид тези две гледни точки:

Различният начин на изразяване на сексуалността

Възможно е двама души, които се харесват и са привлечени един от друг, просто да искат да поддържат сексуална връзка, а не обвързващ съюз, който ги ограничава в комуникацията с другите хора.

Те може да се обичат, но не изпитват потребност да живеят според очакванията. Желаят да останат независими и да градят живота си без необходимостта да се аргументират за своите действия.

Идеята е, че двамата души в такава връзка сами определят правилата, като игнорират разпространените в обществото модели и препоръки.

Очевидно е, че след като този модел на връзка е извън нормите, той подлежи на активни дискусии.

Справяне с емоциите                                                                                                  

Този тип отношения помагат на двамата партньори да се опознаят сексуално и емоционално. Ситуацията е сложна, защото са намесени и чувства, страхове и съмнения . Такава връзка може да допринесе за установяване на емоционален контрол.

Тя е валидна, колкото и традиционната. Двамата партньори споделят определени правила, поставят цели. Когато отношенията започнат да затормозяват един от партньорите, е препоръчително да бъдат прекъснати, за да се избегнат усложнения.

Някои считат, че в този тип връзка отсъства магията. Нека да подчертаем, че точно такава е идеята – магията е резултат от нещо, което двама души създават. Това не е типичната любов, която познаваме и жадуваме.

Трябва да се уважава желанието на другите: да решат какъв тип връзка искат да имат в живота. Свободата в любовта все още е табу в обществото, но все повече хора стават толерантни и свободни в самоизразяването.

П озволете на всеки човек сам да избере в какъв тип връзка иска да бъде.  Свободата от предразсъдъците е добра за всеки.

Писмото бе първоначално публикувано в HuffPost Quebec, и преведено на английски език за Huffington Post.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.