Петит морт: Какво е това и защо се случва?

По време на оргазъм мозъчната активност достига своя връх и след това намалява. Тази крайна промяна е произходът на израза „петит морт“ или „малката смърт“ след оргазъм.
Петит морт: Какво е това и защо се случва?

Написано от Virginia Martínez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Петит морт или „малка смърт“ се отнася до състоянието на замайване, което някои жени изпитват след интензивен оргазъм.

За мнозина това е само мит. Има обаче някои научни доказателства, които твърдят, че петит морт наистина съществува. Ще ви разкажем всичко за това в тази статия.

Какво е „Петит морт“?

Петит морт е промяна в съзнанието на жената след оргазъм. Традиционно се описва като замайване или загуба на съзнание.

Това обаче не е проучено много. Освен това много хора смятат, че това е един от сексуалните и духовни митове. Всъщност в много култури виждат оргазмите като вид духовен транс.

Съвременната наука обаче се стреми да изследва физиологичните причини за тази „малка смърт“. По този начин няколко проучвания показват, че електроенцефалограмата се променя по време и след оргазъм. Също така оргазмите променят мозъчната дейност.

Петит морт: Какво се случва с вашия мозък, по време на оргазъм

Петит морт: жена лежи на легло

Моментът на кулминация активира многобройни области на мозъка ви. Всъщност в клитора има повече от 8000 нервни окончания. Това вълнение предизвиква бомбардиране на усещанията в мозъка.

Проучване на учени от Колежа за изкуства и науки в Северозападния университет в Еванстън, Илинойс, си поставя за цел да разбере как оргазмите влияят на мозъка. Според авторите, ако сексуалната стимулация е ритмична и достатъчно интензивна, тя може да причини „невронално привличане“.

Следователно, мозъкът започва да активира части като амигдала, част от мозъка, нуклеуси (чрез освобождаване на допамин) и хипофизната жлеза (чрез освобождаване на ендорфини и окситоцин) в отговор на възнаграждението на активиращата верига, причинено от удоволствието.

В този смисъл вълнението предизвиква „сексуален транс”, при който латералната орбитофронтална кора е инхибирана. Тогава, по време на оргазъм, мозъкът е фокусиран върху едно нещо: усещането, което чувства.

Следователно можем да кажем, че един интензивен оргазъм представлява променено състояние на съзнанието.

Не, мозъкът не се „изключва“ по време на оргазъм или Петит морт

В продължение на няколко години изследователите смятат, че активността в някои части на мозъка на жените значително намалява по време на оргазмите. Изследване обаче показва, че се случва точно обратното.

След като помолиха няколко доброволци да получат оргазъм по време на ЯМР, учените успяха да направят заключение. По време на оргазма мозъчната активност постепенно се увеличава, докато не достигне пик, след което намалява.

Какво представлява това състояние?

Мъж и жена в легло

В рамките на екстремните промени в мозъка от максимална стимулация и отстъпване по време на оргазъм, ние откриваме това, което се нарича „Петит морт“.

Не е изненадващо, че след свръх удоволствие във всички сетива, някои жени изпитват усещане за припадък и замайване. Тогава понякога се нуждаят от няколко мига, за да върнат мозъчната си дейност в ред.

Във всеки случай има много ползи за женските оргазми. Те помагат на жените да:

  • Да се отпуснат по-добре.
  • Имат по-добро настроение.
  • По-добро самочувствие.
  • Подобрява поносимостта към болката. Всъщност женските оргазми имат обезболяващ ефект. Това е така, защото по време на кулминация се активира нерв dorsal raphe. Тогава се отделя серотонин, хормон, който блокира болката.
  • Намалява стреса.
  • Подобряват работата на сърцето.

Без значение какво, няма нужда да се притеснявате. Оргазмите не включват нещо умиращо. Напротив, това е удоволствие, което дава на мозъка и тялото много ползи.

Ето защо, независимо дали сте някой друг или мастурбирате, лекарите силно препоръчват този „сексуален транс“.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
  • Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
  • James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.