Перлени папули на пениса: какво представляват и как да ги лекуваме

Макар и безобидни, перлените папули на пениса често са причина за много медицински консултации. Те представляват само козметичен проблем за някои мъже, за които има ефективни лечения.
Перлени папули на пениса: какво представляват и как да ги лекуваме
Mariel Mendoza

Прегледано и одобрено от лекар Mariel Mendoza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 25 януари, 2023

Перлени папули на пениса или hirsuties papillaris genitalis са малки белезникави лезии, които се появяват върху пениса, около короната на главичката на пениса. Въпреки че нямат патологично значение (не са вредни), те могат да причинят дискомфорт при триене.

Тези лезии възникват, когато жлезите на Тайсън се увеличат по размер, което ги прави видими. Тези структури са отговорни за производството на смазваща течност за улесняване на проникването по време на полов акт. Обикновено са невидими.

Перлените папули на пениса се характеризират с малки заоблени подутини с размери от 1 до 3 милиметра; те не са болезнени и са бели, жълти или кремави на цвят. Те могат да се появят под формата на пръстен в един или няколко реда около короната на пениса, шийката на пениса и вътрешния слой на препуциума.

Жлезите на Тайсън

Всички мъже имат тези жлези още от раждането. В някои случаи те се развиват или увеличават на възраст между 20 и 30 години или по време на юношеството, особено при необрязаните мъже.

Те са отговорни за производството на белезникаво, силно миришещо вещество, наречено смегма, което може да се натрупа под препуциума, ако не сте обрязани и имате лоша хигиена.

Любопитни факти за перлени папули на пениса

Перлени папули на пениса.
Перлените папули често могат да бъдат сбъркани с лезии от полово предавани болести или други състояния. Те обаче са напълно доброкачествени.

Перлените папули на пениса са доста често срещано физиологично явление. Те преобладават при 14-48% от мъжете и обикновено се появяват по време на или след пубертета.

Това състояние не се предава по полов път, така че те не са заразни и не са признак на полово предавана болест (ППБ). Те не са свързани с лоша хигиена.

Много хора ги бъркат с кондиломи, които са лезии, причинени от човешкия папиломен вирус или HPV, въпреки че обикновено са сивкави и люспести.

Благодарение на техниките за амплифициране на ДНК е доказано, че двете лезии не са свързани. От друга страна, важно е да знаете, че пукането им няма да ги накара да изчезнат. Перлените папули на пениса не са пъпки; ако натиснете силно, за да ги спукате, ще си причините болка и рани, които могат да се инфектират.

Имайте предвид, че те изчезват с времето. Но тъй като това са жлези, присъщи на структурата на пениса, те винаги ще бъдат там, дори и да не се виждат.

Лечение на перлени папули на пениса

Посещение при лекар
Ако искате да подобрите външния вид на перлените папули на пениса, препоръчително е да посетите доверен дерматолог.

Естествените средства за лечение на перлени папули на пениса не са ефективни. Няма домашен лек, който може да ги премахне и да ги накара да изчезнат. Всъщност тези лекарства често са болезнени и често водят до лезии на пениса, които изискват спешна медицинска помощ.

Тъй като не са заболяване, перлените папули на пениса не изискват медицинско лечение. На пациентите, отиващи на медицинска консултация, обикновено се казва, че те са доброкачествени и не са патологични.

Някои хора решават да ги премахнат за козметични цели, затова често се консултират с дерматолог. Сред най-често използваните методи са следните:

  • CO2 лазерна терапия: Това е един от най-старите газови лазери. Разработен е от Кумар Пател.
  • Радиочестота: Тази техника е известна още като радиочестотен спектър.
  • Криотерапия: Използва се течен азот.
  • Електрофулгурация: Това е техника, която използва електрически токове.

Прилагането на сребърен нитрат в ниски и силно локализирани дози също е ефективно. Тези методи могат да се извършват само от квалифициран специалист.

Накратко, перлените папули не са здравословен, а естетически проблем. За тези случаи леченията, споменати по-горе, могат да бъдат ефективни, въпреки че понякога е трудно да се премахнат напълно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Peña A, et al. Patología dermatológica genital. DermatologíaCMQ2013;11(4):288-300.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.