Пълнее ли се от хляба - всичко по темата

Много хора се чудят пълнее ли се от хляба или не. В тази статия решихме да дадем отговор на този въпрос и да ви обясним малко повече за механизма на засищане на глада.
Пълнее ли се от хляба - всичко по темата
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Често си задаваме въпроса пълнее ли се от хляба или не. Струва си да споменем, че няма храни, от които се напълнява или отслабва. Важното е да се поддържа баланса на калориите.

Но влиянието на всяка една храна върху отделянето на инсулина и чувството за ситост може да доведе до преяждане и натрупване на излишни килограми.

Пълнее ли се от хляба?

Хлябът е храна, която може да бъде включена в режим на балансирано хранене. Въпреки че от самия хляб не се пълнее, той не е засищащ.

Хлябът е храна, която основно съдържа въглехидрати. Енергийното му съдържание е около 300-400 kcal на 100 g. Можете да го включите в балансираната си диета. Той самият не води до напълняване.

Въпреки това обикновено хлябът е с висок гликемичен индекс, особено този направен от бяло брашно. Това води до пик в инсулина с последваща хипогликемия.

Когато консумираме само хляб усещаме моментна ситост, но след това апетитът ни се засилва. Затова казваме, че хлябът не е засищащ. И обикновено е съпроводен с обилно похапване.

Не трябва да го консумирате заедно с други  ястия

Хлябът е храна, която хората често консумират неправилно. Идеята за съчетаването му с други ястия означава неконтролируемо повишаване на енергийния прием, на което хората често не обръщат внимание.

Можете да хапвате умерено хляб, но винаги като основен елемент в чинията ви. Например под формата на паста или пица. Но не е добра идея да го добавяте към основните си ястия.

Има много хора, която обичат да си топят хляба в сосовете. Това значително увеличава приема на калории. Освен това вкусовите му качества могат да накарат хората да изядат повече храна от необходимото, преминавайки разумната бариера.

По сходен начин хлябът е продукт, който повечето хора не взимат под внимание, когато правят оценка на начина си на хранене. Мнозина го консумират заедно с основните ястия, но не си дават сметка за калорийното му съдържание.

Не всички хлябове са еднакви

Има различни видове хляб в зависимост от съставките и процеса на приготвяне. Пшеничният хляб не е същият като ръженият, тостерният хляб или домашно приготвения такъв.

Когато избирате хляб винаги е добре да заложите на пълнозърнените варианти. Колкото по-малко рафинирани съставки съдържа хлябът, толкова по-добре. Хлябовете приготвени по традиционни рецепти с различни видове житни култури са с много по-висока хранителна стойност.

Засищащата способност на храните

В случая на хляба е най-добре да изберете варианти от пълнозърнено брашно, тъй като съдържат фибри и засилват чувството за ситост.

Когато планирате диета, освен че трябва да имате предвид калорийната стойност на храните, е важно да прецените и способността им да засищат. Затова е препоръчително да избягвате преработените храни и тези, богати на захар.

Протеините и мазнините са по-засищащи и стимулират лептина и невропептидите. Така се след приема на прости захари се избягва реактивирането на хипогликемия, водеща до повишаване на апетита.

Храните богати на фибри водят до разширяване на стомаха и червата, стимулирайки рецепторите отговорни за чувството на ситост. Това е една от причините да дадете приоритет на консумацията на непреработени храни.

Освен че са богати на редица макро и микрохранителни вещества, те ефикасно контролират кривата на глюкозата и механизма определящ апетита.

Когато става въпрос за избора на храни богати на въглехидрати, трябва да заложите на въглехидратите от пълнозърнените храни. Те съдържат много фибри и са с нисък гликемичен индекс, стимулиращ образуването на инсулин много по-малко в сравнение с рафинираната захар.

Заключение – пълнее ли се от хляба

Няма храни, от които се пълнее. Хлябът не прави изключение. Но хората консумират хляба неправилно, тъй като често го съчетават с основните си ястия.

Ако го включите в диетата си, трябва да се уверите, че е основният елемент в чинията ви. Избягвайте да го хапвате като междинна закуска, за да избегнете последващо повишаване на апетита.

Като правило добре е да избягвате богатите на въглехидрати храни с висок гликемичен индекс, както и преработените храни. Консумацията на фибри е важна за механизма на засищане и за предотвратяване развитието на комплексни заболявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.