Пълнее ли се от хляба - всичко по темата

17 Юни, 2020
Много хора се чудят пълнее ли се от хляба или не. В тази статия решихме да дадем отговор на този въпрос и да ви обясним малко повече за механизма на засищане на глада.

Често си задаваме въпроса пълнее ли се от хляба или не. Струва си да споменем, че няма храни, от които се напълнява или отслабва. Важното е да се поддържа баланса на калориите.

Но влиянието на всяка една храна върху отделянето на инсулина и чувството за ситост може да доведе до преяждане и натрупване на излишни килограми.

Пълнее ли се от хляба?

Избягвайте консумацията на преработени храни.

Хлябът е храна, която може да бъде включена в режим на балансирано хранене. Въпреки че от самия хляб не се пълнее, той не е засищащ.

Хлябът е храна, която основно съдържа въглехидрати. Енергийното му съдържание е около 300-400 kcal на 100 g. Можете да го включите в балансираната си диета. Той самият не води до напълняване.

Въпреки това обикновено хлябът е с висок гликемичен индекс, особено този направен от бяло брашно. Това води до пик в инсулина с последваща хипогликемия.

Когато консумираме само хляб усещаме моментна ситост, но след това апетитът ни се засилва. Затова казваме, че хлябът не е засищащ. И обикновено е съпроводен с обилно похапване.

Прочетете и: Как да си приготвите домашен хляб с ръж и спелта

Не трябва да го консумирате заедно с други  ястия

Хлябът е храна, която хората често консумират неправилно. Идеята за съчетаването му с други ястия означава неконтролируемо повишаване на енергийния прием, на което хората често не обръщат внимание.

Можете да хапвате умерено хляб, но винаги като основен елемент в чинията ви. Например под формата на паста или пица. Но не е добра идея да го добавяте към основните си ястия.

Има много хора, която обичат да си топят хляба в сосовете. Това значително увеличава приема на калории. Освен това вкусовите му качества могат да накарат хората да изядат повече храна от необходимото, преминавайки разумната бариера.

По сходен начин хлябът е продукт, който повечето хора не взимат под внимание, когато правят оценка на начина си на хранене. Мнозина го консумират заедно с основните ястия, но не си дават сметка за калорийното му съдържание.

Не всички хлябове са еднакви

Има различни видове хляб в зависимост от съставките и процеса на приготвяне. Пшеничният хляб не е същият като ръженият, тостерният хляб или домашно приготвения такъв.

Когато избирате хляб винаги е добре да заложите на пълнозърнените варианти. Колкото по-малко рафинирани съставки съдържа хлябът, толкова по-добре. Хлябовете приготвени по традиционни рецепти с различни видове житни култури са с много по-висока хранителна стойност.

Препоръчваме ви да прочетете и: Божествен сладък хляб: неустоим португалски десерт

Засищащата способност на храните

Дали се пълнее от хляба?

В случая на хляба е най-добре да изберете варианти от пълнозърнено брашно, тъй като съдържат фибри и засилват чувството за ситост.

Когато планирате диета, освен че трябва да имате предвид калорийната стойност на храните, е важно да прецените и способността им да засищат. Затова е препоръчително да избягвате преработените храни и тези, богати на захар.

Протеините и мазнините са по-засищащи и стимулират лептина и невропептидите. Така се след приема на прости захари се избягва реактивирането на хипогликемия, водеща до повишаване на апетита.

Храните богати на фибри водят до разширяване на стомаха и червата, стимулирайки рецепторите отговорни за чувството на ситост. Това е една от причините да дадете приоритет на консумацията на непреработени храни.

Освен че са богати на редица макро и микрохранителни вещества, те ефикасно контролират кривата на глюкозата и механизма определящ апетита.

Когато става въпрос за избора на храни богати на въглехидрати, трябва да заложите на въглехидратите от пълнозърнените храни. Те съдържат много фибри и са с нисък гликемичен индекс, стимулиращ образуването на инсулин много по-малко в сравнение с рафинираната захар.

Заключение – пълнее ли се от хляба

Няма храни, от които се пълнее. Хлябът не прави изключение. Но хората консумират хляба неправилно, тъй като често го съчетават с основните си ястия.

Ако го включите в диетата си, трябва да се уверите, че е основният елемент в чинията ви. Избягвайте да го хапвате като междинна закуска, за да избегнете последващо повишаване на апетита.

Като правило добре е да избягвате богатите на въглехидрати храни с висок гликемичен индекс, както и преработените храни. Консумацията на фибри е важна за механизма на засищане и за предотвратяване развитието на комплексни заболявания.

  • Lee YJ., Song S., Song Y., High carbohydrate diets and food patterns and their associations with metabolic disease in the Korean population. Yonsei Med J, 2018. 59 (7): 834-842.
  • Sternson SM., Eiselt AK., Three pillars for the neural control of appetite. Annu Rev Physiol, 2017. 79: 401-423.
  • McConn BR., Gilbert ER., Cline MA., Appetite associated responses to central neuropeptide Y injection in quail. Neuropeptides, 2018. 69: 9-18.