Основните характеристики на хронопатията

Продуктивността и управлението на времето са необходими за личностното израстване, но не и когато това се превърне в хронопатия, манията по тях.
Основните характеристики на хронопатията

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 25 март, 2023

Живеем в общество, което ни кара да бъдем продуктивни по всяко време. Затова настояваме да наситим дневния си ред със задачи и отговорности. Притесняваме се, че не сме се възползвали от времето, както трябва. Ако и при вас е така, вероятно сте жертва на хронопатията.

Тази мания за оползотворяване на времето има пагубни последици за физическото и психическото здраве. Да видим в какво се състои състоянието и как можем да го преодолеем.

Какво представлява хронопатията?

Терминът хронопатия идва от chronos, което се отнася до времето, и pathos, което означава „болест“. Той бива популяризиран от психиатъра Мариан Рохас Естапе, която го описва в книгата си „Как да накараш добрите неща да ти се случат“.

Там авторът определя хронопатията като нов синдром, характеризиращ се с мания за времето и трудността да се спре, дори в лицето на изтощение. Тя подчертава и ролята на съвременното общество за появата му, когато непосредствеността, бързината и претоварването със задачи имат по-голяма тежест от почивката и насладата.

Изкуството на почивката е част от изкуството да работиш.

~ John Steinbeck ~

Въпреки че хронопатията все още не е категоризирана като психично разстройство, трябва да имаме предвид, че състоянието носи със себе си много дискомфорт и често причинява други сериозни проблеми като хроничен стрес или емоционално изтощение.

Времето и нашият живот
Дори в спорта се е наложила мания за времето. Пример за това са спортните часовници, които стават все по-популярни сред любителите спортисти.

Характеристики на хората, които смятат, че не могат да губят време

Хората, които страдат от хронопатия, обикновено имат следните характеристики:

 • Те изпитват дълбока нужда да задоволят общественото търсене на продуктивност. Следователно изпълват дневния си ред с отговорности и задължения за изпълнение.
 • Те живеят живота си ускорено, сякаш са в състезание, което трябва да спечелят.
 • Освен това изпитват големи трудности при спиране и почивка, въпреки изтощението си.
 • Не умеят да се наслаждават на настоящия момент, на компанията на любимите си хора и на малките удоволствия в живота. Блъсканицата и суетата и обсебеността от времето ги кара да пропускат специални и неповторими възможности.
 • Когато имат свободно време, смятат, че ще бъдат оценени като мързеливи и неорганизирани.
 • Изпитват безпокойство, чувство на неудовлетвореност или вина, когато не правят нещо продуктивно.
 • Те са нетърпеливи и искат да решат всичко веднага.

Последици от хронопатията

Противно на това, което ни карат да вярваме, забързаният живот и натоварените графици никога не ни носят полза. Както вече казахме, добре е да се стремим към производителност (всъщност това е необходимо), но вманиачеността да оползотворим времето и претоварването със задължения значително вреди на нашето благосъстояние.

Сред най-честите последствия можем да изброим следните:

 • Физическо и психическо изтощение.
 • Състояние на постоянно ускорение и хиперактивност, което ни пречи да мислим ясно.
 • Изкривено възприемане на времето. Усещаме, че преминава по ускорен начин, което допринася за по-голяма обсебеност.
 • Високи нива на напрежение, стрес и тревожност. Ако са по-продължителни, те могат да причинят други промени, като безсъние, мускулни болки, хипертония, отслабване на имунната система, умора, ускорен пулс.
 • В тежки случаи може да има прекъсване на връзката със собствените емоции. Хората обръщат повече внимание на това как прекарват времето си и пренебрегват как се чувстват.

Бързината, която е добродетел, ражда порок, който е бързането.

~ Gregorio Marañón ~

Съвети за преодоляване на хронопатията

Ако в този момент смятате, че сте роб на времето и изпитвате дълбок дискомфорт от това, ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се справите.

Оставете свободни места в дневния си ред

От съществено значение е да оставите места в седмичния си график, които да посветите на свободно време, почивка и удоволствие. Всички имаме нужда от моменти на спокойствие, за да се възстановим от суматохата. Докато сме претоварени, никога няма да се представим на 100%.

Търсете задължения, които да ви доставят удоволствие

Няма нищо по-удовлетворяващо от това да правиш това, което ти харесва. Затова се уверете, че вашите задължения са в унисон с това, което наистина ви удовлетворява. Това понякога може да е сложно, но ако успеете, ще бъдете по-удовлетворени от живота и усещането, че се възползвате максимално от времето си, ще се засили.

Избягвайте да планирате всичко

Наличието на време, измерено и разпределено за дейност (дори ако е за удоволствие), увеличава усещането за загуба на време. Затова се откажете малко от контрола и оставете пространства, без да планирате нищо.

Когато този момент настъпи, спрете и помислете какво бихте искали да направите най-много в този момент. По този начин ще сте по-наясно с настоящия момент.

Хронопатията - какво представлява?
Добре е да имате дневен ред, но също така е правилно да оставите непланирани моменти, за да се наслаждавате само на момента.

Насладете се на пътя

Хората, които правят всичко набързо, никога не се радват на процесите, защото мислят само за резултатите. Освен това, когато се сблъскат с някакво неудобство, те се чувстват разочаровани, защото виждат само забавяне за постигане на всяка цел. В крайна сметка те завършват проектите си недоволни и се упрекват, че не са имали повече време да го направят по-добре.

Това, което те не знаят, е, че ключът е да сте наясно с пътя и да се поучите от грешките, които могат да възникнат. Това обучение е това, което ще ни даде усещането, че не си губим времето.

Потърсете помощ

В много случаи най-добре е да потърсите психотерапевт, който ще ви даде необходимите инструменти, за да преодолеете битката си с времето. Въпреки че хронопатията не е клинично заболяване, последствията от нея са много вредни. Така че не се колебайте да отидете на специалист, ако смятате, че ситуацията е извън контрол.

Да се научим да спираме

Необходимо е да знаем как да спрем ускорения ритъм на живот. Само тогава ще можем да възприемем и да се насладим на красотата на живота. Освен това почивката, паузата и тишината са ключови аспекти за предприемане на нови проекти с ентусиазъм и желание.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.