Основни анатомични позиции

Въпреки че основните анатомични позиции са легнало, легнало по корем и странично положение, има много други, които се използват за различни цели.
Основни анатомични позиции
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 01 ноември, 2022

Нашата анатомична позиция е позицията на нашето тяло и се използва като ориентир за описание на местоположението или посоката на частите или органите, които го образуват. С други думи,  въпросните анатомични позиции се използват от здравния персонал, за да опишат нашето тяло и неговите структури.

Така наречената стандартна анатомична поза е тази, при която човек стои прав и с изправена глава. Ръцете са от двете страни на тялото, изпънати, а дланите са обърнати нагоре.

Използват се множество анатомични позиции в зависимост от това какво ще се изследва. Има три основни: легнал декубитус, легнал по корем декубитус и страничен декубитус. В тази статия ще се спрем на тях.

Основни анатомични позиции

Както споменахме, има три основни анатомични позиции. Ще започнем с легнало положение. В това положение човекът лежи с лицето нагоре, по гръб. Ръцете са изпънати до тялото, като краката също са изпънати и събрани.

Тази позиция се счита за най-естествената и най-често използваната. Позволява изследване на корема, гръдния кош, лицето и др. В допълнение, това е безопасна позиция за повечето следоперативни процедури, тъй като ако главата е поставена настрани, се избягва рискът от аспирация в случай на повръщане.

Легнало положение по корем

Мъж на масаж

Това е още една от основните анатомични позиции, много подобна на предишната. В тази обаче пациентът лежи с лице надолу, легнал по корем. Краката са събрани и изпънати, но ръцете могат да бъдат сгънати до главата или изпънати.

Тази позиция позволява да се изследва гърба или, в случай на физиотерапевт, да се извърши масаж. Понякога се използва за наблюдение на ануса. Използва се и след операция, извършена на дорзалната част на тялото.

Страничен декубитус

Страничният декубитус се състои в легнало положение на една страна. Всъщност има два вида: ляв и десен страничен декубитус. Гърбът се поддържа изправен и подравнен с главата и шията.

Ръката отдолу е изпъната, докато свободната ръка отгоре може да бъде сгъната. Коленете трябва да са свити, като свободното коляно е малко по-напред от другото.

Тези анатомични позиции се използват постоянно, тъй като помагат за мобилизиране на пациента и предотвратяване на усложнения като язви. Те също така позволяват клизми, смяна на чаршафите и дори масажи.

Други анатомични позиции

Истината е, че в допълнение към основните анатомични позиции, на които се спряхме, има много други, които се използват в зависимост от целта, която трябва да се постигне.

Пример е позицията на Фаулър. В това положение пациентът е частично седнал в леглото. В идеалния случай главата на леглото трябва да е наклонена на около 45°. Използва се широко в болниците, за да позволи на пациента да яде, чете или да бъде лекуван по-лесно.

Болен човек

Гинекологичната позиция е друга от най-известните. Използва се главно за изследване на женския генитален тракт, въпреки че се използва и за катетеризация на пикочния мехур, наред с други неща. Болният се поставя по гръб, със сгънати и разтворени крака на леглото.

Гръбначното положение е много подобно на страничното декубитално положение. В това положение обаче пациентът се поставя на ръба на леглото, като двете му колена са свити, а тялото е леко наведено напред. Използва се за извършване на лумбална пункция.

Заключение

Това, което трябва да запомним е, че има многобройни анатомични позиции и че всички се използват от здравния персонал за по-добър достъп до части от тялото ни или за да могат да ни прегледат правилно.

Може да ви заинтересува ...
Анатомия на деменцията: как живеят пациентите с деменция?
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Анатомия на деменцията: как живеят пациентите с деменция?

Пациентът с деменция може да страда от различни заболявания: болест на Алцхаймер, Паркинсон, Бисвангер и други. Всички те са свързани с деменцията.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.