Опасностите от яденето на консервирани храни
Голяма част от стоките, предназначени за консумация в супермаркетите, е под формата на консервирани храни. Сякаш това е нормално и здравословно. Въпреки това, няколко проучвания показват, че този материал генерира токсичен компонент, който е вреден за вашето здраве.
Научете повече за опасностите от яденето на консервирани храни в следната статия.
Консервите имат специално покритие, изработен с бисфенол А смоли. Запомнянето на името не е важно – това което трябва да знаете е, че то се натрупва в тялото и неговите ефекти не са никак добри. Едно изследване на Харвардския университет показва, че хората, които са яли консерви супа в продължение на пет последователни дни, са имали голямо количество бисфенол А в урината.
След това са измерили нивата му след повече от пет дни без консумация на консерви, и това вещество не е било намерено.
Какво е Бисфенол токсик?
Бисфенол А (BPA) е изследван от много учени. A публикация от вестник на медицинска асоциация показва, че този компонент се използва за производство на пластмаса, смола, и консерви.
В доклад, изготвен в САЩ, се говори за високи нива на BPA при бебета, деца и ембриони.
Канада е първата държава в света, която го приспада към групата на токсичните вещества. Европейският съюз я последва – тук е забранено този продукт да бъде използван за производство на бебешки бутилки.
Въпреки това, бисфенол смола се използва и в други продукти, например във веществата, използвани за изработка и покритие на металните кутии, в които се поставят храни и напитки.
Все още няма достатъчно доказателства, за да знаем по какъв начин въздейства бисфенол А чрез натрупването си в организма. Тестовете с животни показват тревожни резултати.
Например, че BPA е ендокринен дисруптор, което означава, че може да промени работата на хормоналната система. Това се свързва с диабет, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване.
Така че, проблемът е не толкова в това какво контейнерите съдържат (въпреки че трябва да се обърне внимание и на това), а по-скоро в контакта на храната с бисфенол А.
Благодарение на някои експерименти, учените са дали указания как BPA следва да се елиминира от консервираните продукти и са потвърдили, че не трябва да се продава храна в кутии, които съдържат BPA.
Рисковете от консумацията на консервирани храни
Отделно от консервните кутии, BPA се съдържа и в пластмасовите и вакуумно-пакетирани хранителни стоки. Единствените опаковки, които са останали “чисти”, са тези от стъкло или хартия. Мислили ли сте за това как вкуса на храните се променя, в зависимост от опаковката?
Синтетичните химически продукти, които се използват за пакетиране, съхранение и производството на храните са тихи врагове.
Никой все още не знае какви са ефектите, когато консумирате такива храни и как би повлияло това върху вашето здраве, както и върху здравето на вашето семейство. По-голямата част от тези компоненти не предизвикват реакции, защото могат да се филтрират в храните без проблем.
Хората, които ядат много консервирани храни са по-рискова група. Както вече споменахме, тези вещества причиняват затлъстяване, хормонални промени, сърдечни проблеми и диабет.
Истината е, че не се знае много за най-важните процеси, които протичат в организма. Това, което е потвърдено е, че кутиите съдържат “популярни” токсични вещества като формалдехид, известен сред учените като канцерогенен. Той е установен в малки количества и в пластмасовите бутилки.
Опасността от консерви с риба тон
Несъмнено, консервите от риба тон са едни от най-консумираните храни. Те не е нужно да се готвят и можете да ги добавите към всяка рецепта. Ползите от рибите (които съдържат омега 3 мастни киселини и фосфор), са останали на заден план, благодарение на живака, който кутиите съдържат.
Живакът е метал с токсични ефекти, които вреди на нервната система. Освен, че присъства в кутиите,той се съдържа и в местата, където се извършва риболов. Има го в определени видове риба, среща се и във водната среда.
Неговото предозиране може да увеличи риска от поява на сърдечни атаки, невросензорни промени, смущения в неврологично развитие (в случая при ембрионите), и т.н.
Прочетете и това: 9 вида вредни риби, които е най-добре да избягвате
Повечето консерви, които се използват за съхранение на храна и се продават в супермаркетите, са с пластмасови опаковки. Известни са и като епоксидна смола, която се нанася върху външната страна.
Тази процедура се прави, за да се предотврати реакция на храните и от техните киселини да корозира материала. Идеята е консервите да се запазят дълго време.
Това е и причината да са изработени в кръгла форма.
Отравянето от консерви, един „стар” проблем
Ако смятате, че проблемът консервирани храни е нов, трябва да се запознаете с историята на съдбовната експедиция на Джон Франклин към Арктика. По време на пътуването много от членовете на екипажа на кораба са загинали след яденето на консервирани храни.
Това се е разбрало много години по-късно от различни проучвания. Причината е отравяне с олово, което те са използвали за изолиране на контейнерите за съхранение.
Въпреки, че тази история може да е мит и процедурите на съхранение на храните са се променили, добре да се знае, че проблемът с консервираната храна не е от вчера.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- ESTUDIO DE LA OCU: La mayoría de las latas de conserva contiene sustancias tóxicas. (n.d.). https://www.elmundo.es/elmundo/1999/septiembre/28/sociedad/conservas.html
- Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology, 20(2), 351–360. https://doi.org/10.1016/J.ETAP.2005.03.007
- Rubin, B. S. (2011). Bisphenol A: An endocrine disruptor with widespread exposure and multiple effects. The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, 127(1–2), 27–34. https://doi.org/10.1016/J.JSBMB.2011.05.002
- Carwile, J. L., Ye, X., Zhou, X., Calafat, A. M., & Michels, K. B. (2011). Canned soup consumption and urinary bisphenol A: a randomized crossover trial. JAMA, 306(20), 2218–2220. https://doi.org/10.1001/jama.2011.1721
- Consuming canned soup linked to greatly elevated levels of the chemical BPA | News | Harvard T.H. Chan School of Public Health. (n.d.). https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/canned-soup-bpa/
- Vandenberg, L. N., Hauser, R., Marcus, M., Olea, N., & Welshons, W. V. (2007). Human exposure to bisphenol A (BPA). Reproductive Toxicology, 24(2), 139–177. https://doi.org/10.1016/J.REPROTOX.2007.07.010
- Bisphenol A | European Food Safety Authority. (n.d.). https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/bisphenol
- Juan-García, A., Gallego, C., & Font, G. (2015). Toxicidad del bisfenol A: Revisión. Revista de Toxicología, 32(2), 144-160.