Облекчаване на болестта на Крон с точната диета

Ключово е да избягвате алкохолните напитки и силно подправените храни.
Облекчаване на болестта на Крон с точната диета

Последна актуализация: 06 декември, 2018

Да живееш с болестта на Крон не е лесно. Става дума за хронично заболяване, което е свързано с възпаление на червата.

Макар пациентите да изпитват епизоди на по-силна и по-слаба интензивност, това заболяване често повлиява качеството им на живот. Често развитието му е генетично обусловено и се свързва с определени бактерии или вируси, които влошават правилното функциониране на тялото.

В допълнение към това фактори като тревожност, стрес или ежедневно практикувани вредни навици могат да утежнят състоянието на пациента.

Съществува ли лечение за болестта на Крон? Истината е, че към днешна дата тя не може да бъде излекувана. Въпреки това можете да я третирате по специфичен начин, за да подобрите качеството на живота си.

Практиката сочи, че пациентите често приемат антибиотици и кортикостероиди, а рано или късно те биват подлагани на операция по отстраняване на част от червата.

Преди всички тези стъпки обаче лекарите поставят съблюдаването на подходяща диета. Ще ви обясним повече за нея в днешната статия. Надяваме се, че тя ще ви е от помощ.

1. Диета и болестта на Крон

Лекарите казват, че, подобно на язвения колит, не съществува специфична диета за болестта на Крон, която да е универсална за всеки пациент.

Всеки човек е уникален и има своя клинична картина. Поради тази причина е важно да бъдете наясно със следното:

  • Има периоди, когато заболяването няма да е интензивно и симптомите ще са в ремисия, което позволява на пациента да консумира различни храни, без да се усеща болен. При проявата обаче на болка, подуване или завръщане на диарията, трябва да промените хранителното меню.
  • Обърнете внимание на тялото си и как се чувства то, когато приемате определена храна. Това означава, че понякога приемът на ориз ще ви накара да се почувствате зле. Трябва ли обаче да обвинявате него и да го елиминирате от списъка с позволени храни? Вместо това обърнете внимание на подправките, които използвахте по време на готвенето. Понякога именно някои от тях и дори оцветителите в храната провокират силно възпаление.
  • Ако страдате от болестта на Крон, някои храни ще ви карат да чувствате болка или да изпитвате непоносимост към тях в рамките на час и половина – два часа след приемането им. Щом храната достигне до червата, реакцията е „почти мигновена“.
  • Препоръчително е да консумирате малки количества храна през целия ден. Това означава да избягвате големите порции. Така негативната реакция в червата ще бъде по-слаба и дори неуловима.
  • Дъвчете храна добре и след хранене правете почивка за половин-един час.

Обърнете внимание на източниците на стрес в ежедневието ви и избягвайте тревогите през деня. Опитайте се да водите по-спокоен живот!

2. Правилното меню при болест на Крон

papaya

Напитки

  • Избягвайте кафето и чая, те раздразват червата.
  • Избягвайте високоалкохолните напитки.
  • Редовно приемайте повече вода в малки количества през целия ден.
  • Чаят от лайка е прекрасен: той притежава противовъзпалителни свойства и отпуска.
  • Ментовият чай също ще ви донесе много облекчение.
  • Сокът от ананас ще подпомогне процеса на храносмилане на храната.

Погрижете се да приемате препоръчителната дневна доза калций и протеин

Заради възпалителния процес, диарията и проблемите с имунната система, които са характерни за Болестта на Крон, е важно да повишите количеството на приеманите калций и протеини.

Имайте предвид тези препоръки:

  • Непоносимостта към млечните храни е нормална при пациентите, страдащи от болестта на Крон, тъй като те провокират възпаление в тялото. Като алтернатива на млечните продукти, можете да консумирате оризово мляко, обогатено с калций.
  • Опитайте да ядете тофу и обърнете внимание на потребностите на тялото си. Ако не проявявате непоносимост към него, можете да го включите в обичайното си меню, тъй като то е богато на калций и растителни протеини.
  • Опитайте се да добавите шунка в менюто. Тя е богата на протеини и няма толкова мазнини, колкото има в червеното месо. Необходими са ви източници на протеини. Затова пробвайте с други постни меса – пилешко и пуешко. Никога не консумирайте пържени храни!
  • Яйцата са подходяща храна при болест на Крон.
  • Рибата тон, сардините и скумрията са добри източници на здравословни протеини и често добре се понасят.

Плодове

  • Дюля
  • Ябълки, печени или под формата на ябълков сос. Никога не добавяйте захар!
  • Круши
  • Папая
  • Банани (ако не забелязвате признаци на непоносимост към тях)

Зеленчуци, които ще ви накарат да се чувствате добре

  • Аспержи
  • Цикория
  • Сладки картофи
  • Краставици
  • Моркови
  • Картофи
  • Целина
  • Артишок
  • Патладжан

Точните хранителни добавки

debelo-chervo хранителни добавки при Болестта на Крон

Пациентите със симптоми на болестта на Крон често имат епизоди на слабост, дължаща се на инфекциите и промените в червата. Когато набавяте на тялото достатъчно витамини и минерали, ще се чувствате по-добре.

Затова се опитайте да включите в меню тези хранителни добавки, които можете да откриете във всяка аптека:

  • Фолиева киселина
  • Цинк
  • Вечерна иглика и масло от ленено семе: и двете са източник на важни минерали

Избягвайтe:

  • Бобовите култури, богати на неразтворими фибри.
  • Триците, тъй като те могат да провокират раздразнение.
  • Сладките храни.
  • Подправките и пикантните храни.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Reddavide R, Rotolo O, Caruso MG, et al. The role of diet in the prevention and treatment of Inflammatory Bowel Diseases. Acta Biomed. 2018;89(9-S):60-75. Published 2018 Dec 17. doi:10.23750/abm.v89i9-S.7952
  • Limdi JK. Dietary practices and inflammatory bowel disease. Indian J Gastroenterol. 2018;37(4):284-292. doi:10.1007/s12664-018-0890-5
  • Knight-Sepulveda K, Kais S, Santaolalla R, Abreu MT. Diet and Inflammatory Bowel Disease. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2015;11(8):511-520.
  • Owczarek D, Rodacki T, Domagała-Rodacka R, Cibor D, Mach T. Diet and nutritional factors in inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2016;22(3):895-905. doi:10.3748/wjg.v22.i3.895
  • von Tirpitz C, Kohn C, Steinkamp M, Geerling I, Maier V, Möller P, Adler G, Reinshagen M. Lactose intolerance in active Crohn’s disease: clinical value of duodenal lactase analysis. J Clin Gastroenterol. 2002 Jan;34(1):49-53. doi: 10.1097/00004836-200201000-00009. PMID: 11743245.
  • Kunnumakkara AB, Sailo BL, Banik K, et al. Chronic diseases, inflammation, and spices: how are they linked?. J Transl Med. 2018;16(1):14. Published 2018 Jan 25. doi:10.1186/s12967-018-1381-2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.