Обичате ли да ядете хот-дог?

· 01.03.2016
Честата консумация на преработени меса повишава риска от развитие на рак на дебелото черво, хипертония, затлъстяване и сърдечни заболявания

Хот-дог е популярна „храна“ в цял свят, особено в САЩ, където населението консумира по около 50 на брой всяка година. Всеки знае, че това е храна, която не се препоръчва за консумация, не само защото не съдържа ценни за организма вещества, но и защото в състава й присъстват такива, които вредят на здравето. Това обаче спира ли ви да консумирате хот-дог?

Въпреки всички предупреждения през последните десетилетия хот-догът става все по-популярна алтернативна храна, която немалко хора включват в обичайното си меню поради две причини – тя е евтина и вкусна. Вярно е твърдението, че консумацията на един хот-дог от време на време няма да навреди на здравето. Лошата новина е, че скорошно изследване сочи: когато ядем хот-дог всеки ден, повишаваме риска от развитието на рак с 21%, което е равностойнно на риска от пушенето на цигари.

Комитетът за отговорна медицина във Вашингтон, САЩ, препоръчва превантивната медицина и вегетарианската диета като основа на здравословния начин на живот. Група лекари вярват, че хот-догът трябва да се предлага на пазара с предупреждение към потребителите, тъй като вредата от него може да бъде сравнена с тази от цигарите. Според експертите честата консумация на преработени меса повишава риска от развитие на рак на дебелото черво, хипертония, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Изследваният сочат, че консумацията на хот-дог носи рискове

hot-dog 1

През 2009 г. Американският институт за ракови изследвания оповести важен доклад, след като съпостави данните от 7000 научни изследвания, базирани на консумацията на хот-дог, и риска, който те носят във връзка с рака. Институтът установи, че с всеки 50 гр. преработено место, което човек изяжда, рискът от рак на дебелото черво се повишава с 21%. Въпреки тези неоспорими факти и предупреждението на учените потребителите охотно продължават да консумират хот-дог.

По-късни изследвания допълват, че ежедневната консумация на хот-дог крие редица опасности. По думите на лекарите над 143 000 души са се разболели вследствие на редовната консумация на тази храна, а 53 000 са починали. Това не е ли достатъчно тревожно?

Според защитниците на хот-дога числото на пострадалите е преувеличено и е смешно да се сравняват рисковете от консумацията на хот-дог с тези от тютюнопушенето. Научните изследвания сочат обаче, че съставките в хот-дога водят до сериозни негативни последици за здравето на потребителя. Заболяванията се отключват много по-лесно, когато хот-догът присъства ежедневно на трапезата.

Знаете ли какво приемате, когато консумирате хот-дог?

hot-dog-2

Според някои изследвания канцерогенният ефект на хот-дог се дължи на количеството нитрати и нитрити в състава му. Налице са обаче още фактори, които допринят за негативното му въздействие върху човешкото здраве. Те са свързани с процеса на производство.

За да приготвят вкусните кренвирши или наденички, които изглеждат невероятно пресни на хладилната витрина, производителите добавят огромно количество химикали, които мнозина от нас подценяват и които всъщност водят до редица здравословни проблеми. Но извън тези химикали, които подобряват аромата и вкуса на „храната“, здравословният риск се дължи и на ниското качество при производството й. Повечето производители използват меса и месни субпродукти от концентрирани животински ферми, в които животните се отглеждат в ужасна среда – при влошено здраве, пренаселеност и ниски хигиенни условия.

Целта на този тип компании е да произведат много евтина „храна“. В процеса на производство на хот-дог те използват много малко качествено месо, а останалата част запълват с различни отпадъчни продукти, които включват хрущяли, мазнини и карантии. Трябва да вземем предвид и подлагането на висока температура, излагането на бактерии, високото съдържание на натрий, пълнежа, есенциите и консервантите, които превръщат така приятния на вид хот-дог в зловещ враг на здравето.

Много са хората, които все още не познават огромните рискове от честата консумация на хот-дог, защото маркетингът и рекламата правят всичко възможно, за да скрият порочните практики. От друга страна, част от производителите на хот-дог започнаха да споделят информация за рисковете от честата употреба на тази храна, но все още продължават да измислят всевъзможни рекламни стратегии, за да привлекат потребителите и да не им позволят да се откажат от вредния навик.