Обичате ли да ядете хот-дог?

Честата консумация на преработени меса повишава риска от развитие на рак на дебелото черво, хипертония, затлъстяване и съ.рдечни заболявания
Обичате ли да ядете хот-дог?

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хот-дог е популярна “храна” в цял свят, особено в САЩ, където населението консумира по около 50 на брой годишно. Всеки знае, че това е храна, която не се препоръчва за консумация, не само защото не съдържа ценни за организма вещества, но и защото в състава й присъстват такива, които вредят на здравето. Това обаче спира ли ви да консумирате хот-дог?

Въпреки всички предупреждения през последните десетилетия хот-догът става все по-популярна алтернативна храна, която немалко хора включват в обичайното си меню поради две причини – тя е евтина и вкусна. Вярно е твърдението, че консумацията на един хот-дог от време на време няма да навреди на здравето. Лошата новина е, че скорошно изследване сочи: когато ядем хот-дог всеки ден, повишаваме риска от развитието на рак с 21%, което е равностойнно на риска от пушенето на цигари.

Комитетът за отговорна медицина във Вашингтон, САЩ, препоръчва превантивната медицина и вегетарианската диета като основа на здравословния начин на живот. Група лекари вярват, че хот-догът трябва да се предлага на пазара с предупреждение към потребителите, тъй като вредата от него може да бъде сравнена с тази от цигарите. Според експертите честата консумация на преработени меса повишава риска от развитие на рак на дебелото черво, хипертония, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Изследваният сочат, че консумацията на хот-дог носи рискове

какво съдържат кренвиршите в един хот дог

Вижте още: Знаете ли какво всъщност представляват хамбургерите?

През 2009 г. Американският институт за ракови изследвания оповести важен доклад, след като съпостави данните от 7000 научни изследвания.  Те са базирани на консумацията на хот-дог, и риска, който те носят във връзка с рака. Институтът установи, че с всеки 50 гр. преработено место, което човек изяжда, рискът от рак на дебелото черво се повишава с 21%. Въпреки тези неоспорими факти и предупреждението на учените потребителите охотно продължават да консумират хот-дог.

По-късни изследвания допълват, че ежедневната консумация на хот-дог крие редица опасности. По думите на лекарите над 143 000 души са се разболели вследствие на редовната консумация на тази храна, а 53 000 са починали. Това не е ли достатъчно тревожно?

Според защитниците на хот-дога числото на пострадалите е преувеличено и е смешно да се сравняват рисковете от консумацията на хот-дог с тези от тютюнопушенето. Научните изследвания сочат обаче, че съставките в хот-дога водят до сериозни негативни последици за здравето на потребителя. Заболяванията се отключват много по-лесно, когато хот-догът присъства ежедневно на трапезата.

Знаете ли какво приемате, когато консумирате хот-дог?

 канцерогенният ефект на хот-дог се дължи на количеството нитрати и нитрити в състава му

Според някои изследвания канцерогенният ефект на хот-дог се дължи на количеството нитрати и нитрити в състава му. Налице са обаче още фактори, които допринят за негативното му въздействие върху човешкото здраве. Те са свързани с процеса на производство.

Процес на производство на кренвиршите за хот дог

За да приготвят вкусните кренвирши или наденички, които изглеждат невероятно пресни на хладилната витрина, производителите добавят огромно количество химикали. Мнозина от нас подценяват това и оттам идват редица здравословни проблеми. Но извън тези химикали, които подобряват аромата и вкуса на “храната”, здравословният риск се дължи и на ниското качество при производството й. Повечето производители използват меса и месни субпродукти от концентрирани животински ферми. В тях животните се отглеждат в ужасна среда – при влошено здраве, пренаселеност и ниски хигиенни условия.

Целта на този тип компании е да произведат много евтина “храна”. В процеса на производство на хот-дог те използват много малко качествено месо, Останалата част запълват с различни отпадъчни продукти, които включват хрущяли, мазнини и карантии. Трябва да вземем предвид и подлагането на висока температура, излагането на бактерии, високото съдържание на натрий, пълнежа, есенциите и консервантите. Те превръщат така приятния на вид хот-дог в зловещ враг на здравето.

Много са хората, които все още не познават огромните рискове от честата консумация на хот-дог. Това е защото маркетингът и рекламата правят всичко възможно, за да скрият порочните практики. От друга страна, част от производителите на хот-дог започнаха да споделят информация за рисковете от честата употреба на тази храна. Въпреки това все още продължават да измислят всевъзможни рекламни стратегии. Целта е да привлекат потребителите и да не им позволят да се откажат от вредния навик.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • EFSA. (2003). Opinion of the scientific panel on biological hazards on the request from the commission related to the effects of nitrites/nitrates on the microbiological safety of meat products. EFSA Journal. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2004.14
  • Galán-Vidal, C. A., Castañeda-Ovando, A., Páez-Hernández, M. E., & Contreras-López, E. (2014). Determination of nitrites in commercial sausages by anthocyanins degradation. Experimental design and optimization. Journal of the Mexican Chemical Society. https://doi.org/10.1213/01.ane.0000271914.54261.17

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.