Нисковъглехидратните диети – влияние върху мозъка и емоциите
Физическите ползи на диетите с ниско съдържание на въглехидрати, познати като нисковъглехидратни диети, са добре познати на всеки,заинтересуван от начин на хранене, който би спомогнал отслабването. А знаете ли как нисковъглехидратните диети се отразяват на мозъка и емоциите ви? Работят ли в дългосрочен план?
Организмът може да си набави глюкоза от всички макрохранителни вещества: въглехидратите, мазнините и протеините. Но когато организмът не използва въглехидрати, ефикасността му намалява и това би могло да се отрази и да доведе до негативни последици за мозъчната дейност.
Нисковъглехидратните диети
“Нисковъглехидратните” диети са диети, при които човек получава 30% по-малко от общата енергия от храните богати на въглехидрати. През последните години те се превърнаха с популярна стратегия, свързана с начина на хранене, за отслабване. Причината за широкото им използване с цел отслабване се крие във важността на ролята на въглехидратите за натрупването на мазнини в тялото. Въпреки това има и други решения, които вместо да забраняват приема им, търсят по-умерени начини за намаляване на приема им и коригиране на гликемичния индекс.
Нисковъглехидратните диети и функционирането на мозъка
Въпреки че човешкият мозък представлява едва 2%от общото телесно тегло, той използва 20-30% от енергията ни ежедневно. Това го прави „взискателен“ орган, тъй като за да работи ефикасно, той си набавя енергия чрез основния й източник – въглехидратите
Мозъкът е най-взискателният орган в човешкото тяло поради комплексността му.
В дългосрочен план, когато неприемането на въглехидрати се превърне в начин на живот, в организма настъпват редица адаптации за образуване на енергия от аминокиселините, структурна единица на протеините, а мастните киселини стават по-ефикасни. Затова дългосрочните проучвания не показват нарушаване на мозъчната функция.
От друга страна, когато става въпрос за хората със съществуващи нарушения в мозъчната дейност, нисковъглехидратните диети могат да се окажат полезни. Причината за това е, че мозъкът на хората с Алцхаймер губи способността си да използва глюкозата като източник на енергия, засилваща мозъчните проблеми. Поне в ранните стадии на заболяването мозъкът на пациента може да използва кетоните като източник на енергия. Това са вещества, които се получават при мобилизирането и разграждането на мастните киселини .
Именно затова се счита, че нисковъглехидратните диети подобряват функционирането на мозъка при тези с леки мозъчни нарушения. Резултатите от предварително клинично изследване публикувано в Journal of Alzheimer’s Disease през април 2019 година показва това. Но този начин на хранене е труден за спазване в дългосрочен план.
Препоръчваме ви да прочетете и: Супената диета – ефективно и лесно стопяване на мазнините
Какво се случва на емоционално ниво?
В този случай се наблюдава точно обратното. Нисковъглехидратните диети не оказват негативно въздействие в краткосрочен план, а в дългосрочен. Спазването им води до понижаване нивото на серотонин в мозъка.
Въглехидратите повишават нивото на серотонин в мозъка, а протеините и мазнините го намаляват.
Това може да доведе до по-ниско ниво на енергия, глад за сладки храни, чувство на тъга и дори депресия.
Спазване на нисковъглехидратните диети
Накрая трябва да отбележим, че на хората им е трудно да спазват нисковъглехидратните диети. За това има редица причини:
- Ограничаването приема на въглехидрати е в разрез с много установени социални модели. В западната култура зърнените храни, кореноплодите, плодовете и зеленчуците са основни храни. Затова спирането на консумацията им може да се окаже трудно и може да провали диетата. При хората храната има социална роля, с която нисковъглехидратните диети често се разминават.
- Ограничаването на приема на въглехидрати свива и избора ви на разрешени храни. Тези диети са толкова строги, че често хората трябва да се хранят еднообразно.
- Както вече видяхте нисковъглехидратните диети могат да се отразят на настроението ви. Хората понякога се нуждаят от храни, с които да контролират емоциите си, а това е невъзможно при този вид диети.
Затова с изключение на отделни специални случаи и независимо от теоретичните им ползи, изглежда, че нисковъглехидратните диети не са здравословна опция. Те понижават функционирането на мозъка в краткосрочен план, оказват негативно въздействие върху емоционалното състояние и трудно се спазват. Затова е добра идея да стоите далеч от такива строги диети. Най-добре е да се храните здравословно. Запомнете, че независимо от ползите, които можете да получите от нисковъглехидратните диети, най-добрата „диета“ е тази, която можете лесно да спазвате.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Brandt, J., Buchholz, A., Henry Barron, B., Vizthum, D., Avramopoulos, D. & Cervenka, M.C. (2019). Preliminary Report on the Feasibility and Efficacy of the Modified Atkins Diet for Treatment of Mild Cognitive Impairment and Early Alzheimer’s Disease. Journal of Alzheimer’s Disease, 68(3): 969-981. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://content.iospress.com/search?q=author%3A%28%22Henry-Barron,%20Bobbie%22%29
- https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/1108558 Long-term Effects of a Very Low-Carbohydrate Diet and a Low-Fat Diet on Mood and Cognitive Function. Arch Intern Med., 169(20): 1873-80. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de:
- D’Anci, K.E., Watts, K.L., Kanarek, R.B. & Taylor, H.A. (2009). Low-carbohydrate weight-loss diets. Effects on cognition and mood. Appetite, 52(1): 96-103. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666308005515?via%3Dihub
- Krikorian, R., Shidler, M.D., Dangelo, K., Couch, S.C., Benoit, S.C. & Clegg, D.J. (2012). Dietary ketosis enhances memory in mild cognitive impairment. Neurobiol Aging, 33(2): 19-27. Consultado el 15/01/2019. Recuperado de: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21130529