7 невероятни ползи от семената чиа

Освен че са богати на витамини, минерали и антиоксиданти, семената от чиа са пълни с енергия, засищат и могат да ви помогнат да отслабнете.
7 невероятни ползи от семената чиа

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 февруари, 2023

Тези малки, тъмни, несъдържащи глутен, богати на фибри и антиоксиданти семена са изключителни. И то с основателна причина! Семената от чиа са подходящи за всички, от известни личности и спортисти до деца.

Думата chía произхожда от езика на маите и означава „сила“. В продължение на хиляди години тези семена са сред основните храни в страните от Централна Америка. С течение на времето те постепенно са включени в различни кухни. Това е така, защото семената от чиа са богати на витамини, омега-3 мастни киселини и минерали.

Въпреки че семената от чиа първоначално са били част от диетите на маите и ацтеките, сега се срещат по целия свят и са част от различни рецепти, както пикантни, така и сладки: плодови смутита, десерти, хляб, салати и т.н. те няма да променят вкуса на вашата храна, но могат да й придадат различна, леко хрупкава текстура.

Хранителни свойства

7 невероятни ползи от семената Чиа

Според Американското дружество по хранене, тази супер храна съдържа до 5 пъти повече калций от млякото, което Я прави идеален хранителен заместител на веганите и тези, които са с непоносимост към лактоза. Чиа семената:

  • Съдържат повече протеини от зеленчуците.
  • Три пъти по-богати са на желязо от спанака
  • Имат три пъти повече антиоксиданти от боровинките (което може да помогне за предотвратяване на клетъчното окисление).
  • Осигуряват два пъти повече калий, отколкото бананите.
  • Съдържат два пъти повече фибри от овеса (които могат да стимулират храносмилането).

Ползите от семената чиа

1. Ползите от семената чиа – помагат да заситите глада

Според проучване на Националния политехнически институт в Мексико, семената от чиа притежават свойства, които могат значително да помогнат за засищане на глада. Затова е добре да добавите (поне) чаена лъжичка семена от чиа към вашите закуски, за да ви попречи да прибягвате до други, висококалорични варианти, когато огладнеете между храненията.

Когато влязат в контакт с течност, семената от чиа набъбват до 10 пъти повече от първоначалния им размер в стомаха, което ви помага да се чувствате сити. Разбира се, като помагат да заситите апетита си, те също могат да насърчат загуба на тегло или да ви помогнат да поддържате здравословно тегло.

2. Насърчават хидратацията

Вие сте от охрата, които обикновено не пият много течности през деня? Може би забравяте или не обичате да пиете вода. В този случай се смята, че увеличаването на приема на вода и допълването й със семена от чиа може да насърчи хидратацията. Няма обаче изследвания, потвърждаващи тази теория.

3. Ползите от семената чиа – намаляват болката в ставите

Омега-3 мастните киселини в семената от чиа са противовъзпалителни, както показва това проучване, проведено от Катедрата по медицина в Чилийския университет. Като такива, те са добър вариант, ако страдате от болки в ставите или ако сте податливи на наранявания в определени области, като коленете. Според изследване от Адвентисткия университет на Плата в Аржентина, също са полезни за облекчаване на дискомфорта, причинен от артрит и остеоартрит.

4. Защита от замърсяване

Животът в градовете може да причини много здравословни проблеми. В допълнение към стреса, токсините и замърсяването са важни фактори, които трябва да се вземат под внимание. Ако добавите това към тютюневия дим и UVA лъчите, последствията могат да бъдат много сериозни.

Смята се, че семената от чиа са в състояние да ви помогнат да се предпазите от тези токсини. Няма обаче достатъчно научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

5. Ползите от семената чиа – дават много енергия

Чувствате ли се много уморени напоследък, липсва ви сила и концентрация? Ако е така, време е да помислите за добавяне на семена от чиа към вашата диета. Те ще ви помогнат да станете по-активни от момента, в който се събудите сутрин.

Тъй като съдържат повече протеини и калий, отколкото повечето плодове и зеленчуци, може да ви осигурят онази доза енергия, която ви липсва. Идеални за понеделник сутрин!

6. Помагат за увеличаване на мускулната маса

7 невероятни ползи от семената Чиа

Друго предимство на консумацията на семена от чиа е свързано с енергията. Когато тренирате и искате да изградите повече мускули, понякога може да прибегнете до добавки, които не са полезни за вашето здраве или могат да имат негативни странични ефекти.

Отличен естествен заместител на тези добавки са семената от чиа, тъй като се смята, че те увеличават мускулната маса. Това проучване, публикувано в испанското списание Nutrición Hospitalaria, опровергава този факт, като смята, че липсват доказателства за такова твърдение.

В заключение

За да се насладите на всички предимства на семената от чиа, Съветът по храните и храненето на Националния институт по медицина препоръчва следните дневни количества:

  • Мъже под 58 = 1,3 унции
  • Мъже над 58 = 1,05 унции
  • Жени под 50 = 0,88 унции
  • Жени над 50 = 0,75 унции

Ако искате да ги включите в храната си, бихме препоръчали да ги накиснете във вода за поне половин час преди това. Това ще спомогне за засилване на естествените им свойства и ще имате чиа “мляко”, което може да се използва за обогатяване на други ястия и напитки.

За да направите чиа “мляко”, добавете една лъжица семена към една чаша вода. След като се накиснат, прецедете сместа и изпийте веднага течността. Тъй като семената обикновено са с малки размери, не винаги е необходимо да ги прецеждате – всичко зависи от личния вкус. Опитайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aguilar-Toalá, J. E. & Liceaga, A. M. (2020). Identification of chia seed (Salvia hispanica L.) peptides with enzyme inhibition activity towards skin-aging enzymes. Amino Acids, 52(8), 1149–1159. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-020-02879-4
  • Aljumayi, H., Aljumayi, A., Algarni, E., Algheshairy, R. M., Alharbi, H. F., Azhar, W., Bushnaq, T. & Qadhi, A. (2022). The Effect of Chia Seed Extracts against Complete Freund’s Adjuvant-Induced Rheumatoid Arthritis in Rats. Journal of Food Quality, 2022, 3507674. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2022/3507674/
  • Ashish, Mazumder, A. & Sanjita, D. (2023). Evaluation of Potentiality of Salvia hispanica in the Management of Irritable Bowel Syndrome in Wistar Albino Rats. Indian Journal of Pharmaceutical Education & Research, 57, 353-359. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00195464&AN=164074948&h=XivEWBpBUPklj4HXrTg9A%2fuj5Xiyj0sYf8o9TygQ%2bPhmR%2bK9xM3J%2b8vqtWQe5aWAqAsv%2fudZpa%2fbcSFTz3ssFg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00195464%26AN%3d164074948
  • Dickens, B., Sassanpour, M. & Bischoff, E. L. (2023). The Effect of Chia Seeds on High-Density Lipoprotein (HDL) Cholesterol. Cureus, 15(6), e40360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37456479/
  • Harvard T. H. Chan School of Public Health (s.f.). Chia seeds. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
  • Imran, M., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Aslam Gondal, T., Saeed, F., Imran, A., Shahbaz, M., Tsouh Fokou, P. V., Umair Arshad, M., Khan, H., Guerreiro, S. G., Martins, N. & Estevinho, L. M. (2019). Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules, 24(12), 2277. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/12/2277
  • Jerez, S., Medina, A., Alarcón, G., Sierra, L. & Medina, M. (2021). Chia Seed Oil Intake: Is It Beneficial for Preventing Cardiovascular Risk Factors? Biology and Life Science Forum 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2673-9976/8/1/7
  • Lestari, Y. N., Farida, E., Amin, N., Afridah, W., Fitriyah, F. K., Sunanto, S. (2021). Chia Seeds (Salvia hispanica L.): Can They Be Used as Ingredients in Making Sports Energy Gel? Gels, 7(4), 267. https://www.mdpi.com/2310-2861/7/4/267
  • Montes Chañi, E. M., Pacheco, S. O. S., Martínez, G. A., Freitas, M. R., Ivona, J. G., Ivona, J. A., Craig, W. J., & Pacheco, F. J. (2018). Long-Term Dietary Intake of Chia Seed Is Associated with Increased Bone Mineral Content and Improved Hepatic and Intestinal Morphology in Sprague-Dawley Rats. Nutrients, 10(7), 922. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/
  • Mutar, H. A. & Alsadooni, J. F. K. (2019). Antioxidant and anti-cancer activity of Chia seed extract in breast cancer cell line. Annals of Tropical Medicine and Public Health, 22(08), 173-181. https://hero.epa.gov/hero/index.cfm/reference/details/reference_id/8114084
  • Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., Gramza-Michałowska, A. (2019) The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients. 11(6):1242.
    https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1242
  • Ramachandran, S., Nikitha, J., Gopi, C., Amala, M., & Dhanaraju, M. D. (2020). Effect of Prunus dulcis and Salvia hispenica in the management of polycystic ovary syndrome in Wistar rats. Journal of Taibah University Medical Sciences, 15(2), 122–128. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658361220300299
  • Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Ildico Hirsch‐Ernst, K., Kearney, J., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pelaez, C., Pentieva, K., Siani, A., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Cubadda, F., Engel, K. H., Frenzel, T., Heinonen, M., … Knutsen, H. K., (2019). Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 17(4), e05657. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5657
  • Vuksan, V., Jenkins, A. L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A. L., Bazinet, R. P., Au-Yeung, F., Zurbau, A., Ho, H. V., Duvnjak, L., Sievenpiper, J. L., Josse, R. G. & Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475316303295
  • Xingú López, A., González Huerta, A., de la Cruz Torrez, E., Sangerman-Jarquín, D. M., Orozco de Rosas, G. & Rubí Arriaga, M. (2017). Chía (Salvia hispanica L.) situación actual y tendencias futuras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(7). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000701619

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.