9 неща, които никога не трябва да правите на ушите си

Да се грижите за здравето на ушите си е нещо важно, което трябва да запомните, за да избегнете проблеми в бъдеще. Научете какво трябва да избягвате.
9 неща, които никога не трябва да правите на ушите си
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 20 януари, 2023

Ушите са може би една от частите на тялото, на които се обръща най-малко внимание. Те обаче също са засегнати от лоши навици. Знаете ли за нещата, които никога не трябва да правите на ушите си?

Анализирали ли сте какво внимание трябва да обърнете на ушите си след ден в басейна? Изчислихте ли колко часа сте със слушалките, за да слушате силно музика ? Почиствате ли ушите си прекомерно с клечки или памучни тампони? Може би сега, след като прочетете тези въпроси,  ще откриете, че всъщност увреждате тези чувствителни органи, без дори да го знаете. В тази статия ще ви разкажем за 9 неща, които не трябва да правите на ушите си.

9 неща, които не трябва да правите на ушите си

Искате ли да знаете как можете да подобрите чистотата и грижата за ушите си? Ако е така, прочетете, за да научите за нещата, които трябва да избягвате, за да ги поддържате в перфектно здраве. Внимание!

1. Използване на клечки за почистване на ушната кал

неща, които не трябва да правите на ушите си: памучни тампони
Използването на тампони е едно от нещата, които не трябва да правите, за да почиствате ушите си, тъй като може да причини сърбеж и дразнене.

Като начало, ето една от най-честите грешки при грижата за ушите: използването на клечки за почистване на ушите. Този така наречен хигиеничен метод е зле популяризиран (с най-добри намерения, но без правилната информация). Така , в съчетание с лошата репутация, че ушната кал е синоним на мръсотия, е създаден мит, че ушната кал вреди на здравето на слуха.

Реалността е друга както се обяснява в статия, публикувана в BMJ Clinical Review, ушната кал се отделя от ухото и има антибактериални свойства. Освен това служи като лубрикант; така че наличието на ушна кал всъщност е знак за добро здраве на ушите.

По този начин използването на клечки е едно от нещата, които не трябва да правите, за да почиствате ушите си, тъй като може да причини сърбеж и дразнене. Тампонът избутва повече калта, отколкото я почиства и с течение на времето се създава тапа, която би повлияла на способността за чуване. Известно е, че се причиняват инфекции, нараняване на ушния канал и перфорация на тъпанчевата мембрана.

Какво можете да направите, за да поддържате хигиената си?

 • Може да сте използвали клечки за уши от дете, така че може да е трудно да се откажете от тях
 • Въпреки това, в случай че усещате ушите си мръсни, използвайте мека кърпа, за да отстраните излишната кал.

2. Слушането на силна музика е едно от нещата, които не трябва да причинявате на ушите си

Казвали ли са ви някога: „Намалете музиката или ще оглушете“? Е, това предупреждение не е грешно. Факт е, че честото използване на слушалки за слушане на музика с висока сила на звука  уврежда слуховата система.

Загуба на слуха или увреждане на слуха възниква, когато космените клетки в ухото, които преобразуват звуковите вълни в електрически сигнали, се повредят. Въпреки че това се случва естествено поради напредването на времето и възрастта, статия, публикувана от The McGill Journal of Medicine, удостоверява, че навиците, свързани с прекомерния шум, също участват в това развитие: прекарване на много време на концерти, клубове или използване на лични музикални плейъри.

Ето защо едно от нещата, които трябва да избягвате, е да ползвате слушалки със силна музика. Но… Как да разберете дали силата на звука уврежда ушите ви?

Попитайте хората около вас дали чуват музиката. Ако отговорът е да, излагате ушите си на риск.

Препоръчваме ви да следвате правилото 60:60. Тоест никога не превишавайте 60% от максималната сила на звука и слушайте музика със слушалки максимум 60 минути на ден.

3. Използване на свещи за уши

неща, които не трябва да правите на ушите си: восъчни свещи
Остатъкът, който се озовава в свещта за уши, няма нищо общо с ушите, а е естественият остатък от самата свещ.

През последните години се появиха различни методи без научни доказателства за поддържане на красотата и хигиената. Такъв е и случаят с известните свещи за уши, монотерапията или аурикуларната игнеотерапия.

Тези устройства работят чрез поставяне на единия край на свещта за уши в ухото и запалване на другия край. След това, на теория, ушната кал се абсорбира в тръба вътре в свещта.

Проблемът? Остатъкът, който се озовава вътре в свещта, няма нищо общо с ушите, а е естественият остатък от самата свещ. Това означава, че ще вкарате външни компоненти в ухото, които могат да доведат до инфекции, както се вижда от проучване от 2007 г. на членове на Северозападната академия по отоларингология – хирургия на главата и шията.

4. Сухите уши са синоним на здрави уши

Когато плувате в басейна или на плажа, след това се вземате душ, за да отмиете солта или хлора от тялото си. Трябва обаче да обърнете също толкова внимание на ушите си, защото там могат да се настанят бактерии, които във влажна среда могат да се развият бързо и да причинят болезнени инфекции.

Ето защо, когато отидете на басейн, не забравяйте да измиете външната част на ушите си и след това да ги подсушите добре с платнена кърпа. Можете дори да използвате специални капки, които ще ви помогнат да премахнете всички бактерии в тях.

5. Промиване или почистване – какво не трябва да правите на ушите си

Някои хора често промиват ушите си у дома с водороден прекис или други вещества, за да намалят дискомфорта в ушния канал. Всъщност популярната литература препоръчва това като ефективен метод за премахване на излишната ушна кал. Въпреки това, почистването на ушите без лекарско наблюдение може да има много неблагоприятни ефекти.

Един от основните рискове при този метод е задържането на течност с последващо повишаване на влажността в ухото. Тази ситуация благоприятства бактериалната пролиферация и понякога измества микробите в ушния канал.

В допълнение, агресивните иригации могат да влошат перфорацията на тимпаничната мембрана и загубата на слуха. Също така се свързва с повишен риск от шум в ушите, болка и световъртеж.

6. Плуване в замърсени води

По принцип гмуркането или плуването в мръсни езера, плажове или водоеми е едно от нещата, които не трябва да правите на ушите си. Това увеличава риска от бактериални и гъбични ушни инфекции. В това отношение често се наблюдава отит на плувеца, форма на външен отит, характеризираща се със следните симптоми:

 • Парене в ухото
 • Болка в ухото
 • Зачервяване на ушния канал
 • Бистър секрет без мирис

7. Не носите защита за слуха в шумна среда

Директното излагане на звуци с висок интензитет често компрометира целостта на тимпаничната мембрана и другите елементи, участващи в слуха. Препоръчително е да носите защитни слушалки по време на работа в компании, където се произвежда прекомерен шум, като фабрики, ковачници и летища.

Шумове над 110 децибела са свързани с повишен риск от загуба на слуха. Поради тази причина е важно да не надвишавате 75 децибела при какъвто и да е вид дейност за работа, социални или развлекателни цели.

8. Отстраняване на чуждо тяло без лекарска помощ – какво не трябва да правите на ушите си

Попадането на чуждо тяло в ухото често е отчайващо и причинява много безпокойство. В тази ситуация никога не трябва да се опитвате да премахнете тялото сами, тъй като може да влошите ситуацията.

В опита да се освободите от чуждото тяло може да го натисне по-навътре и дори да нараните стените на ушния канал. Понякога поставянето на предмети в ухото може да доведе до перфорация на тимпаничната мембрана.

9. Прилагане на лекарства без рецепта

Самолечението е едно от нещата, които никога не трябва да правите на ушите си. Прилагането на ухото и пероралната употреба на лекарства трябва да се извършват при стриктни медицински препоръки и наблюдение. Здравните специалисти са единствените хора, квалифицирани да се погрижат за вашия дискомфорт и да ръководят лечението.

Правите ли някое от тези неща на ушите си?

Имате ли някой от горепосочените проблеми? Важно е да се научите да се грижите за себе си, за да нямате усложнения в бъдеще. Освен това не забравяйте, че ако имате въпроси, ако започвате да наблюдавате проблеми със слуха или ако чувствате ушите си мръсни, най-доброто нещо, което можете да направите, е да посетите вашия лекар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hobson JC, Lavy JA. Use and abuse of cotton buds. J R Soc Med. 2005 Aug;98(8):360-1.
 • Khan, NB, Thaver, S. y Govender, SM (2017). Prácticas de autolimpieza del oído y el riesgo asociado de lesiones en el oído y síntomas relacionados con el oído en un grupo de estudiantes universitarios. Revista de salud pública en África. https://doi.org/10.4081/jphia.2017.555
 • Kwak C, Han W. The Effectiveness of Hearing Protection Devices: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 7;18(21):11693.
 • Petrescu N. (2008). Escuchar música a todo volumen. Revista de medicina McGill: MJM: un foro internacional para el avance de las ciencias médicas por estudiantes , 11 (2), 169-176.
 • Rafferty, J., Tsikoudas, A. y Davis, BC (2007). Velas de oído: ¿deberían recomendarlo los médicos generales. Médico de familia canadiense Medecin de famille canadien , 53 (12), 2121–2122.
 • Wang MC, Liu CY, Shiao AS, Wang T. Ear problems in swimmers. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. doi: 10.1016/S1726-4901(09)70174-1. PMID: 16138712.
 • Wright T. Ear wax. BMJ Clin Evid. 2015 Mar 4;2015:0504.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.