Неприятното напълняване с възрастта: как да го предотвратим

От една определена възраст нататък трябва да избягваме консумацията на преработени храни и да увеличим количеството на протеините в менюто ни. Тялото ни започва да натрупва повече мазнини, което води до значително напълняване с възрастта.
Неприятното напълняване с възрастта: как да го предотвратим
Sofía Quintana Alonso

Прегледано и одобрено от физиотерапевт Sofía Quintana Alonso.

Написано от Ivan Aranaga Amengual

Последна актуализация: 25 август, 2022

Времето ни носи не само опит и мъдрост. С течение на годините е неизбежно натрупването на няколко нежелани килограма. Без значение дали сме живели здравословно или сме допускали грешки в начина си на хранене, винаги забелязваме дори минимално напълняване с възрастта.

Ако винаги сте се тревожили за теглото си, искаме да ви предупредим, че след 40 годишна възраст ще трябва да си обръщате дори още по-голямо внимание. След тази възраст започват да оказват влияние определени фактори, които променят начина, по който функционира организма ви.

Ако никога не сте имали проблеми с излишните килограми, след тази възраст също е добре да внимавате. Понякога тези досадни килограми се появяват, когато ги очаквате най-малко. Освен това „стратегиите“, които сте прилагали преди, може вече да не ви вършат работа. Спортуването и здравословното хранене няма да ви бъдат достатъчни за поддържането на идеалното тегло.

Повече усложнения с напредването на възрастта

Уседналият начин на живот, хормоните и неправилното хранене затрудняват поддържането на идеалното тегло. След 40 годишна възраст нещата започват леко да се усложняват.

Американският съвет по упражнения твърди, че на тази възраст метаболизмът се забавя. Ето защо организмът изгаря 300 калории по-малко в сравнение с времето, когато сте били на 20.

Трябва да добавим към това и ежедневните трудности, с които се сблъскваме, липсата на време за себе си, ангажиментите в семейството, работата и в много случаи – незаинтересоваността към по-здравословния начин на живот.

Ето защо трябва да използвате нов подход, освен начина ви на хранене, за да избегнете неконтролираното напълняване с възрастта.

Саркопения: по-малко мускули, повече мазнини

Има много причини за неприятното напълняване с възрастта. Трябва да разберете едно – не трябва да се обвинявате. Просто така сме устроени. След като вече знаете това ще ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат.

Това напълняване се дължи основно на появата на саркопения, която се наблюдава с напредването на възрастта. Тя представлява процес, при който мускулната маса значително намалява.

Така след навършването на 30 години можете да започнете да губите между 3-5% от мускулната си маса за десетилетие. Това означава, че когато сте на 40 ще горите с около 200 калории по-малко в сравнение с времето, когато сте били на 30. А както знаете повече калории = повече мазнини и напълняване.

Но за напълняването има и други причини:

Спад в нивата на хормоните

Хормоните се променят с течение на времето. И при мъжете и при жените се наблюдава понижаване в нивото на образуваните хормони. Жените навлизат в периода на менопаузата, когато достигнат 50 години. На 35 години започва да се наблюдава дисбаланс в образуването на естроген и прогестерон.

Естрогенът образува мастни клетки, а прогестеронът противодейства на този процес. След 35 годишна възраст жените губят много повече прогестерон, отколкото естроген. А това води до появата на дисбаланс, предразполагащ към натрупването на излишни килограми.

От друга страна след 30 годишна възраст нивото на тестостерона при мъжете намалява с около 1% на година. Именно този хормон ги предпазва от нежеланото напълняване с възрастта. Но тъй като нивото ми спада, този процес е неизбежен с течение на времето.

Липса на физическа активност
Спортуването е важен фактор в борбата срещу неприятното напълняване с възрастта.

С напредването на възрастта хората ограничават физическата си активност. Така напълняването се оказва неизбежно, тъй като пред натрупването на мазнините няма пречки. Ето защо трябва да продължавате да се движите и да извършвате редовно някаква физическа дейност.

Съвета за предпазване от нежеланото напълняване с възрастта

В следващите редове ще ви дадем няколко съвета, така че напредването на възрастта да не се превърне в синоним на напълняването. Освен това искаме да ви препоръчаме консултация с професионалист, който да следи този процес при вас.

Ето и съветите ни:

  • Трябва да поддържате мускулната си маса. Запомнете, че мазнините горят по-малко калории отколкото мускулите. Ето защо е важно да се занимавате с дейности, които натоварват мускулните тъкани, за да ги развиват и поддържат
  • Включете повече протеини в менюто си. Това ще спомогне възстановяването и развиването на мускулите ви.
  • Обръщайте внимание колко калории приемате. Всяка една калория има значение, особено пък тези, които си набавяте от сладкишите и преработените продукти. Избягвайте този тип храни или ги консумирайте умерено.
  • Не забравяйте и начина на хранене. Важното е да се храните балансирано. Търсете полезни за здравето рецепти. Ако се храните навън, поръчвайте си ястия с много зеленчуци. Просто трябва да свикнете с този начин на хранене и да го спазвате.

Както виждате съветите ни не са толкова сложни. Ако се храните правилно, просто продължете по същия начин, но се контролирайте повече и полагайте повече усилия.

Ако тренирате редовно, включете в програмата си повече укрепващи мускулите упражнения.

С течение на времето натрупването на излишни килограми става по-лесно. Затова трябва да се грижите за себе си. Защото няма нищо по-важно от здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Cruz-Jentoft, A. J., Baeyens, J. P., Bauer, J. M., Boirie, Y., Cederholm, T., Landi, F., … Zamboni, M. (2010). Sarcopenia: European consensus on definition and diagnosis: Report of the European Working Group on Sarcopenia in Older People. Age Ageing. https://doi.org/10.1093/ageing/afq034
  • Cruz-Jentoft, A. J., Kiesswetter, E., Drey, M., & Sieber, C. C. (2017). Nutrition, frailty, and sarcopenia. Aging clinical and experimental research, 29(1), 43-48.
  • Flegal, K. M., Carroll, D., Kit, B. K., & Ogden, C. L. (2012). Prevalence of obesity and trends in the distribution of body mass index among US adults, 1999-2010. JAMA – Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.2012.39

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.