Недовършената работа дебне от ъгъла

За да продължите напред, трябва да приключите недовършената работа. Това е единственият начин, по които ще успеете да насочите  вашите усилия към настоящето и бъдещето.
Недовършената работа дебне от ъгъла

Последна актуализация: 26 февруари, 2019

Недовършената работа с някого рано или късно ще ви накара да се озовете отново с него, докато не я разрешите. Това ще се случва, докато най-накрая не скъсате връзките и не оставите настрана всички останали недоразумения, тежест и тъга.

По един или друг начин всички ние носим товара на нещо, което не се развило добре. Минало събитие изглеждащо толкова далечно. То носи със себе си проблясък в паметта, дума или елемент.

Психоанализата ни разкрива, че хората обикновено “погребват” някои травматични или неудобни събития. Ние правим това на по-старо ниво в нашия ум.

Това обаче далеч не го блокира в най-тъмния ъгъл на на ума ни. Тези събития от нашето минало се издигат като дим през комин. Те са като вода, която прелива от вана. Те оставят неопределено влияние върху настоящето, в което живеем.

Не е лесно. Нещата, които оставяте неразрешени ви следват. Те засягат вашата личност и емоции.

Например можем да говорим за любовна връзка, която приключва без да се сбогуваме или дори да дадем обяснение.

Също така говорим за сложни връзки с някои хора, които познавате. Това може да са приятели, които оставяте. Тези връзки биха могли да бъдат засегнати от неизказани думи или от ситуации, от които сте избягали поради страх или нерешителност.

Искаме да помислите за това.

Как да приемем миналото и да живеем без недовършена работа

Недовършената работа е като бариера по пътя в живота.

Това е един от най-често срещаните психологически проблеми. Той ни кара да се концентрираме върху нашата тъга, горчивина и дори носталгия.

Сега искаме да ви кажем как трябва да се справите с тези много често срещани ситуации.

Отървете се от излишния багаж –  научете се да облекчавате товара си

Недовършената работа ви напомня, че трябва д облекчите товара си

Точно сега можем да ви кажем, че най-доброто нещо, което трябва да направите, за да разрешите недовършената работа, е да се обадите, да посетите, да видите този човек и да говорите.

Ние обаче знаем, че това не винаги е възможно.

Понякога има хора, които не можем или не виждаме отново. Може би защото те ни причиняват прекалено много болка.

Това също не е възможно, защото не винаги е лесно да се открият онези, които са ни наранили или изоставили.

Какво трябва да направим в такива случаи? Първото нещо е да знаете, че всички недовършени работи се решават първо на най-важното място – вътре в себе си.

Открийте баланса в ума и емоциите си. Това е първата стъпка, за да се отървете от тежестта на недовършената работа.

Отървете се от товара

За да се отървете от този багаж, можете да си помогнете с тези фрази. С тях може да подпомогнете вътрешното събуждане, за да получите нови перспективи.

  • Аз не съм човекът, който ме нарани. Аз съм много повече от раните и провалите си.
  • Миналото не трябва да ме прави роб на настоящето.
  • Ако вчера направих грешки, то е защото трябваше да се поуча от тях, за да имам достоен ден днес.
  • Недовършената работа трябва да приключи веднъж завинаги, така че тук и сега може да ми даде по-добри възможности.

Как да приемем миналото, за да живеем в настоящето

Недовършената работа ви връща в миналото

Както казахме недовършената работа винаги трябва да се реши най-напред вътре във вас.

Само когато се освободите от гнева си, можете да се доближите до другия човек отново. Това ще ви позволи да проведете последен разговор, да приключите връзката и да го оставите да си замине.

Само когато сте спокойни вътрешно ще забележите, че тази недовършена работа не е толкова важна, колкото сте си мислили. Това е така, защото най-важното е настоящето.

Искаме да помислите за това. По този начин най-накрая ще можете да приключите недовършената работа веднъж завинаги.

Животът е движение

Както обяснява Михаил Цикзентмихаил в своята теория за флуиди животът е движение. Това означава да се ръководите от ум, който е способен да се свързва с ежедневната активност. Това ще ви позволи да оценявате важното тук и сега.

Вчера недовършената работа е част от миналото, от което сте си взели урок. Получили сте урока, който ви е научил да бъдете много по-мъдри в настоящето и да ставате все по- зрели.

Имайте вяра в бъдещето

Миналото може да не е лесно. Настоящото обаче може да бъде възобновено с две думи: преодоляване и смелост. Сега вашето бъдеще трябва да бъде отражение на красива дума: надежда.

Освободете се нещата, които не можете да поправите или вече сте загубили. Вложете цялата си енергия и увереност в това, което ще дойде.

Недовършената работа ви пречи да продължите напред

Силата да променяте нещата е във вас

Вие сами строите живота си. Вие сте единственият и великолепен герой на своята история. Не позволявайте на себе си да бъдете роб на някой, който ви е наранил. Не бъдете роб на миналото си.

Изправете се смело с чувство за отговорност, за да поставите основите на силата, оптимизма и достойнството във вашето настояще, за да бъдете по-щастливи.

Имате право да го постигнете.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.