Удивителният ум на зрялата жена

· 04.09.2016
Хормоните играят важна роля за конструирането на реалността, защото те влияят върху начина, по който оценяваме своите преживявания, ценности и желания

Силвия е 48-годишна жена, която се събудила една всяка сутрин изключително решителна. Казала си: „Свършено е. Ето ни. Искам развод“. Била убедена, че съпругът ѝ мисли прекалено много само за себе си и че тяхната връзка няма бъдеще.

Тя осъзнала, че е прекарала най-хубавите години, грижейки се за другите. Била заобиколена от хора, които се вълнували само за себе си. Мъглата, която ѝ пречела да види реалността, изведнъж се разсеяла.

По някакъв начин нещо се променило. Сърцето ѝ се „преобърнало“. В този момент Силвия разбрала, че веднъж завинаги се нуждае от това: да се грижи за самата себе си.

Тя решила да вземе юздите на дните в ръце, да се откаже от всичко, което не върви, и да започне да живее по-пълноценно.

Умът на жената след 40-ата година

Мозъкът на жената, която навършва 40 г, е като бомба със закъснител, който се намира в своя последен хормонален цикъл. Всяка година от живота на тази жена „напоява“ и „подхранва“ нейните нервни връзки. Като резултат – тя бива връхлитана от нови и много важни мисли, емоции и интереси.

Както знаете, женският мозък се променя постоянно в течение на времето. Реалността на жената по принцип не е стабилна, каквато е при мъжа. Казват, че по-скоро наподобява мозък на мъж, който може да бъде оприличен на планина, чиито промени в структурата са почти невъзможни за улавяне.

Умът на жената е като климата, именчив и труден за предсказване. Ако може да се промени толкова много само за една седмица, тогава хормоналните промени могат да отведат до непознати граници, нали така?

kotka na plazha

Удивителният дар да бъдеш зряла жена на 40+

Подобно на случилото се в живота на Силвия, хиляди жени започват да задават въпроси за собствения живот, навлизайки в 40-те години. Те започват да изследват какво ги е извело до състоянието, в което се намират днес. Жените се питат какво желаят и какво могат да променят.

Това е така, тъй като искат да съгласуват своите отговорности, без да жертват личност, желания и вълнения. За да постигнат това, решават да поемат рискове, които им позволяват да преоткрият пътищата, от които са се отклонили години преди това.

Поради всичко казано дотук – обичайно е за жените на 40+ години да започнат да променят и изясняват представите за живота. Те може да се почувстват пробудени и доста активни – дори да решат да се наемат със задачата да разрешат належащи ситуации и емоционални проблеми в живота.

Така на определена възраст светът започва да се променя. Всичко изглежда по-ясно и по-лесно за справяне. Силата, с която една жена може да се надари през годините, е нещо, което Опра Уимфри перфектно е формулирала в тези думи:

„Удивена съм, че на тази възраст продължавам да се развивам, да търся неща вътре и извън своите лични граници, които искам да изясня. Когато бях на 20 години, мислех, че има една магична възраст, на която ще стана зряла, може би на 35, и моят „зрял живот“ ще бъде завършен.

Забавно е как тази цифра се промени през годините и сега, когато съм на 40 г., според общественото мнение – на средна възраст, все още усещам, че не съм била зрелият човек, който съм искала да бъда.

Сега моите житейски очаквания са прехвърлили всяка мечта или надежда, която съм си представяла, и съм убедена, че ще продължа да се променям, за да се превърна в това, което трябва да бъда“.

litse na zhena

Какво се случва в женския мозък?

Хормоните играят важна роля за конструирането на реалността, защото влияят върху начина, по който оценяваме преживявания, ценности и желания.

След определена възраст ролята на хормоните върху мозъчната дейност става по-стабилна. Това спомага за изкристализиране на приоритетите в живота, без да са налице смущения.

През годините вариращата концентрация на естроген в мозъка може да накара жената да се фокусира върху широк обхват от емоции, комуникация и емпатия. Именно поради това, често тя взема решения, които след това я карат да разбира нещата от живота и емоциите, които те провокират у нея.

Естрогенът стимулира едновременно: настроението и мислите, импулсите, сексуалността, поведението и самоусещането.

Именно поради това, според невропсихиатъра Луан Бризендайн, ние формираме „много уникални способности: удивителна умствена гъвкавост, способност да се ангажираме сериозно в приятелска връзка, почти магична способност да разчитаме човешкото лице и тона на гласа, когато става дума за емоции и настроения, и страхотна способност да разрешаваме конфликти“.

zheni priyateli

Женските хормони

С всичко дотук искаме да кажем, че от средата на 40-те си години, жената започва своето последно пътешествие на „влакчето в увеселителния парк“. Благодарение на тези промени в мозъка, тя започва да усеща потребността да бъде вярна на себе си.

Биологичният часовник алармира мозъка, че е настъпило време да се потърсят онези неща, които доставят удоволствие и полза. Това е, като да те накарат да се опознаеш и да израснеш, разпознавайки серия от социални и биологични аспекти, които дълго време си подценявал и подминавал.

С ум, като на Силвия, осъзнавате, че тези креативни хормонални импулси изпращат по-малко  модулации от естроген и прогестерон. Като резултат – менструалният цикъл започва да изчезва.

kompaniya

По този начин механизмът, по който действа мозъкът, започва да работи по-прецизно и стабилно. Амигдалата (центърът на човешките емоции) спира да генерира онази мъгла, която пречи на жените да видят реалността от обективна гледна точка. До този момент в живота тя винаги е пречила да гледате на света с ясен поглед, независимо колко сте се опитвали.

По подобен начин кръговете, които свързват зоните в мозъка, които произвеждат емоции (амигдала и лимбична система), и тези, чиято функция е да анализират и да преценяват всяко решение (префронтален кортекс), стават по-синхронизирани.

Ще установите, че започвате да действате по-последователно и предсказуемо.

Тъй като вече не е налице диспропорционална активност на тези зони в мозъка, повечето жени стават по-балансирани. Те започват да мислят по-ясно, без да се пренатоварват лесно, както преди.

И това не е всичко. Секрецията на допамин и окситоцин се саморегулира по същия начин, позволявайки да заделяте време за себе си.

С други думи: една жена в този етап от живота започва да се удивлява от своя потенциал и връзката със света по нов начин. Именно тогава тя чува песента на емоционалната свобода, открива нов баланс и дооформя житейските принципи ( тъй като те са способни да направят живота ѝ по-пълноценен оттук насетне).

Източник: “Женският мозък” от Луан Бризендайн и „Психология на поведението“ от Нийл Карлсън