Научете всичко за миастения гравис

Обикновено при миастения гравис се наблюдава затруднено изражение на лицето, както и редица други симптоми. Научете повече за това заболяване от следващите редове.
Научете всичко за миастения гравис

Последна актуализация: 20 декември, 2021

Миастения гравис е автоимунно заболяване, което се характеризира с отслабване на волевите мускули. При това заболяване имунната система атакува мускулните рецептори, които им позволяват да се движат. Това означава, че се нарушава връзката между нервите и мускулите, което не им позволява да функционират правилно.

Терминът миастения гравис е с латински произход и означава “силна мускулна слабост”. Заболяването засяга приблизително 1 на 5000 души. Въпреки че може да се прояви във всяка една възраст, най-често се наблюдава при жени под 40 години и мъже над 50 години.

Болестта е изключително сложна и тежка и все още няма лечение. Но редица терапии спомагат облекчаване на симптомите й. С тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за това заболяване.

Всичко за миастения гравис

За да разберете това заболяване, първо трябва да имате представа как функционират мускулите.

Мускулите получават химични сигнали от нервите. Когато извършване волеви движения, тези вещества се отделят в нервните окончания. Тези вещества действат в мускулните рецептори и движението се извършва с желаната сила и прецизност.

Нервни окончания

Миастения гравис засяга действието на имунната система и атакува мускулните рецептори. Това не позволява на тези химични вещества да активират мускулите, което води до слабост и умора. Тази мускулна слабост се влошава след натоварване. Миастения гравис обикновено засяга мускулите, като тези контролиращи изражението на лицето, отговарящи за дъвкането и прегръщането. Заболяването може да засегне и мускулите отговарящи за дишането.

Симптоми

Както вече споменахме мускулната слабост е основният симптом на заболяването. Тази слабост се усилва при повтарящо се използване на мускула и се подобрява при почивка. За съжаление тези симптоми се влошават с течение на времето и няколко години след началото на заболяването могат да станат изключително тежки.

Въпреки че болестта може да засегне различни мускулни групи, най-често тя нарушава функционирането на:

  • Мускулите на очите. Повечето хора, страдащи от миастения гравис, имат проблеми със зрението като двойно виждане например. Освен това при тях се наблюдава и падащ клепач.
  • Много от болните изпитват затруднения при говорене. Освен това гласът им е носов и мек.
  • Процесът на преглъщане. Заболяването засяга прости движения като дъвкане и преглъщане. А това означава, че има риск от задавяне при хранене или пиене.
  • Изражението на лицето. Болните от миастения гравис често не могат да се усмихват нормално.
  • Слабостта може да се прояви в крайниците или врата. В тези случаи болният не може да върви и да държи главата си нормално. Главата често пада настрани.
    Слабост във врата при миастения гравис

Препоръчваме ви да прочетете и: Болки във врата: 5 съвета за облекчаването им

Диагностициране на миастения гравис

За да бъде поставена диагнозата миастения гравис, лекарят трябва да бъде запознат с всички симптоми и историята на заболяванията на пациента. След това болният трябва да бъде прегледен. Изисква се назначаването на редица допълнителни изследвания за потвърждаване на диагнозата. Например лекарят може да изиска консултация с невролог за проверка силата и тонуса на мускулите, рефлексите и координацията на болния.

Кръвните изследвания също предоставят полезна информация в процеса на диагностициране. Както вече обяснихме, това е автоимунно заболяване, затова обикновено в кръвта на болния се откриват специфични антитела. Лекарите прибягват и до други тестове като:

  • Тест с лед, който е полезен в случаите, в които болният е с падащ клепач. Лекарят поставя пакет с лед върху клепача за две минути и след това наблюдава дали има движение в тази област.
  • Повтаряща се нервна стимулация. При това изследване се изпращат електрически импулси до нервите, за да се види дали ще стимулират мускула.

Заключение

Миастения гравис е комплексно заболяване, което се характеризира с мускулна слабост. Може да засегне различни части от тялото като очите, крайниците или дихателните мускули.

Това е сериозно заболяване, което може да изложи живота на болния на опасност. Все още за болестта няма открито лечение, затова е важно да посещавате лекар, който да ви предпише най-подходящото лечение за контролиране на симптомите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.