Намалете холестерола и кръвната захар с джинджифилова бира
Джинджифилът е известен с многобройните се и разнообразни приложения и ползи. Той е идеален за смутита, чайове и редица рецепти. И не на последно място, може да бъде превърнат в лечебна, джинджифилова бира, намаляваща холестерола, кръвната захар и болката.
Джинджифиловата бира има лечебно действие и е известна с ценните си хранителни вещества и ползи за здравето.
Богат на антиоксиданти, витамини и минерали, джинджифилът е едно от най-полезните и здравословни противовъзпалителни растения.
Характерният му аромат и вкус го правят атрактивна добавка към много рецепти. Освен това често се употребява като алтернативно лечение при редица болести.
А знаехте ли, че съдържа активни съставки, които намаляват риска от сърдечни болести, мускулни болки други заболявания свързани с възпаления?
В днешната статия ще ви дадем съвети как да приготвите джинджифилова бира и нейните ползи за здравето. Продължавайте да четете!
Контролирайте нивото на холестерола и кръвната захар с джинджифилова бира
Бирата от джинджифил е натурална напитка, станала известна по цял свят, с мощното си облекчаващо болката и противовъзпалително действие.
Прави се от ферментирал джинджифил, затова притежава редица лечебни свойства.
Джинджифиловата бира често се използва за облекчаване на ставни заболявания. Намалява болката, отоците и задържането на течности в организма.
Освен това се препоръчва за успокояване на напрежението в мускулите и други видове болезнени заболявания.
Съдържа щамове от живи полезни бактерии, регулиращи чревната флора и подобряващи храносмилането.
Редовната консумация помага за изчистване на артериите от излишния холестерол и намалява глюкозата в кръвта.
Ползите му за холестерола
В джинджифила има повече от 21 антиоксиданта, помагащи за предотвратяване на липидната пероксидация в артериите ви.
Този процес е свързан с намалени нива на добрия холестерол (HDL). А освен това е начин да решите проблема с клетъчното увреждане, което нарушава контрола върху вредните липиди.
Тази подправка съдържа активното вещество гингерол. Той има противовъзпалително и антиоксидантно действие намаляващо образуването на лош холестерол (LDL) в черния дроб.
Включването му в менюто ви ще изчисти натрупванията от стените на кръвоносните ви съдове. Така кръвообращението се извършва по-лесно и се избягват запушвания.
Ползите му за диабет тип 2
Химическите вещества в джинджифила стимулират два ензима, отговарящи за преработването и метаболизма на кръвната захар.
Те влияят и върху ензимите свързани с възпаленията и така стабилизират рязкото покачване на кръвната захар.
Консумирането на джинджифилова бира намалява риска от метаболитен синдром , което от своя страна води до затлъстяване и поява на диабет.
Натуралният джинджифил спомага храносмилането, което е забавено при високи нива на глюкозата.
И накрая: джинджифилът увеличава образуването на протеин наречен GLUT4, който оптимизира начина, по който клетките на мускулите ви използват захарта.
Готови ли сте да научите как да го използвате?
Прочетете и това: Диабет и хипертония: Какво можете да ядете?
Как да си приготвите домашна джинджифилова бира
Въпреки че можете да се радвате на качествата на джинджифила с помощта на различни формули и лекове, тази домашна бира е една от най-ефикасните рецепти.
Не просто улеснява начина, по който да консумирате джиджифила. Тя съдържа концентрирани количества от хранителните му вещества и засилва действието и ползите им за организма ви.
Съставките не са скъпи. Можете да ги откриете лесно в магазините за здравословни храни и билки.
Съставки
- 1 брой корен от пресен джинжифил (5 см)
- ½ чаша кафява захар или мед (150 гр.)
- 1/2 чаша лимонов сок (125 мл)
- 2 литра вода
- 1/2 чаша ферментирал джинджифил (100 гр)
- 1 щипка морска сол (по желание)
Приготвление
- Изсипете в съд три чаши вода и я сложете да заври.
- След като водата заври добре, добавете настъргания джинджифил, захарта или меда и морската сол.
- Намалете котлона и оставете захарта да се стопи за около 5 минути.
- След като се стопи, добавете останалата част от водата, отстранете съда от котлона и го охладете до стайна температура.
- След няколко часа добавете лимон и половин чаша ферментирал джинджифил.
- Изсипете течността в съд от тъмно стъкло и го съхранявайте на хладно място
- Оставете течността да престои два – три дена.
- Не забравяйте, че ако оставите течността да престои твърде дълго може да се превърне в алкохолна напитка.
- Консумирайте бирата два – три пъти седмично.
Искате ли да опитате тази джинджифилова бира у дома? Както виждате, тя е здравословна и може да се превърне в един от най-добрите приятели на здравето ви.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Bhatt, Neeru & Waly, Mostafa & Musthafa, Mohamed Essa & Ali, Amanat. (2013). Ginger: A functional herb.
- Najim A. Jabir Al-Awwadi. (2017). Potential health benefits and scientific review of ginger. Journal of Pharmacognosy and Phytotherapy. Vol. 9 (7), 111-116.