7 начина да си направите домашен влагоуловител

Забелязали сте жълтеникави или тъмни петна по стените си? Вероятната причина може да бъде влагата. Освен установяването на причината, добра идея е поставянето на домашен влагоуловител на някои места за намаляване или предотвратяване на последиците.
7 начина да си направите домашен влагоуловител
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 05 май, 2023

Можете да си закупите готов влагоуловител, но защо не опитате домашна алтернатива? Те са не само по-икономични, но и екологични, тъй като не консумират електроенергия.

Така че, ако търсите начин да се преборите с този проблем у дома, прочетете следващите редове. Обърнете внимание как да си направите домашен влагоуловител.

Проблеми, причинени от влагата у дома

Независимо дали е дом или офис, нивото на относителна влажност трябва да бъде между 30% и 50%. Но има някои причини, поради които този процент може да се увеличи; основните са кондензация и просмукване.

И в двата случая последствията са различни. Могат да бъдат засегнати предмети, както и здравето на хората.

В този ред на идеи сред проблемите, свързани с по-високото ниво на влажност, са следните:

 • Качеството на почивката е засегнато.
 • В къщата усещането е за по-топло.
 • Боята се напуква, повдига и пада.
 • Има по-голямо наличие на гъбички и мухъл.
 • По стените и тавана се появяват петна.
 • Лоши миризми в околната среда и съхраняваните дрехи.
 • Мебели, дрехи и други предмети могат да бъдат повредени.
 • Повишен риск или симптоми на респираторни заболявания (астма, бронхит, ринит).

Какво е влагоуловител и как работи?

Има няколко начина за борба с високата влажност на закрито. Разбира се, първото нещо, което трябва да направите, е да идентифицирате причината. Дали е проблем с конденза,  теч на покрива при дъжд или теч от спукана тръба.

Но понякога се оказваме в естествено влажна среда: мазета или затворени пространства без циркулация на въздуха, наред с други. Тогава може да се наложи използването на влагоуловител.

Това е устройство, което извлича част от влагата в околната среда. Работи подобно на климатик, но за други цели.

Процесът е както следва:

 1. Влажен въздух от стаята влиза в устройството.
 2. Преминава през охлаждаща намотка, кондензирайки го.
 3. След това достига до диск, където десикант абсорбира влагата.
 4. Извлечената влага отива във воден резервоар.
 5. Въздухът се нагрява преди да бъде върнат в околната среда.

На пазара се предлагат различни видове влагоуловители. Изборът зависи от размера на пространството, в което ще се използва.

Недостатъкът на тези устройства е, че освен цената си, увеличават консумацията на електроенергия. Те трябва да останат постоянно включени.

Търговски обезвлажнител.
Търговските влагоуловители представляват значителна инвестиция на пари в началото и тяхното използване .

Как да си направите домашен влагоуловител: 7 практични идеи

Освен устройствата, споменати по-горе, можете да направите домашен изсушител с помощта на натурални продукти. Освен че са по-евтини, те не увеличават сметката за ток. Да видим какви са алтернативите.

1. Направете си домашен влагоуловител с въглища

Според проучване, проведено в университет в Перу, активираните въглища могат да бъдат опция за контролиране на мухъл, както и на високи нива на влажност. Порестата им структура благоприятства абсорбцията. Освен това неутрализира лошите миризми.

За да направите този домашен влагоуловител ще ви трябват следните материали:

 • 1 пластмасова бутилка газирана вода (празна) или 1 кутия или буркан (може кафе).
 • Въглища, колкото да напълнят половината съд.
 • 1 нож или 1 отвертка.

Процедурата е много проста: достатъчно е да направите дупка в съда и да го напълните до половината с въглища. След това се поставя на място, където има влажност. Препоръчително е въглищата да се сменят редовно, на всеки 15 до 30 дни.

Алтернатива за направата на този домашен влагоуловител е да използвате малки торбички от плат (от юта например). В този случай парчетата въглища трябва да са по-малки. Можете да ги поставите в различни ъгли на къщата или да ги закачите на дръжките на вратите.

2. Използвайте едра сол

Солта е друг елемент, широко използван за борба с проблемите с влажността. За предпочитане е да се използва едра сол, която освен приложенията си в кухнята, спомага за абсорбирането на водните пари във въздуха.

Имате нужда от следното:

 • Едра сол (100-150 грама).
 • 1 празна кутия (без капак) или 1 бутилка (трябва да е чиста).
 • Парче плат (може да е стар чорап).

За да направите този домашен влагоуловител, трябва да следвате процедура, подобна на предишната:

 1. Направете няколко дупки в основата на консервата (не много). В случай, че използвате бутилка, можете да я разрежете наполовина и да я поставите с капачката надолу, във формата на фуния, като направите дупка в капачката.
 2. Поставете кърпата и добавете солта.
 3. Поставете домашния влагоуловител на място, където има влага.

Но трябва да го поставите по такъв начин, че въздухът да циркулира, тоест долните отвори да не се покриват. Солта трябва да се сменя всяка седмица или след 10 дни; поне 3 пъти месечно.

При изследване, проведено в Панама за тестване на строителни материали, бе установено, че тъканите, изградени от естествени влакна, съчетаващи кокосово кълбо, оризово нишесте и едра сол, помагат за намаляване на относителната влажност.

3. Домашен влагоуловител със сода за хляб

В допълнение към многото приложения за почистване на дома, можете да използвате сода за хляб, за да си направите домашен влагоуловител. Процесът е подобен на двата описани по-горе, но за предпочитане е да се извършва с марлени торбички.

Поставят се в ъглите на влажни помещения, в чекмеджета или килери. Този метод не само е ефективен в борбата с влагата, но дезодорира и създава среда, която потиска растежа на микроорганизмите.

4. Използвайте тебешир

Това е домашен влагоуловител, който се прави и използва много лесно. Всичко, от което се нуждаете, са няколко тебешира за писане върху бели или цветни дъски. Поставете ги в малка торбичка от тюл или марля, т. е. материя, която диша.

Затворете плътно торбичката. Можете да добавите връв за окачване.

Служи за борба с влагата в килера, предотвратявайки неприятната миризма на дрехите; също и в колата. Както и в предишните случаи, трябва да проверявате от време на време, за да видите дали трябва да смените тебеширите.

5. Домашен влагоуловител с калциев хлорид

Калциевият хлорид  е сол, използвана в хранително-вкусовата промишленост за преработени и предварително сготвени и консервирани храни. Използва се и за пречистване на отпадъчни води и е съставка в производството на хартиена маса и полимери.

Можете да си направите домашен влагоуловител с калциев хлорид. Използвайте индустриалния тип, който има по-големи абсорбционни свойства.

Следвай тези стъпки:

 1. Вземете празна пластмасова бутилка от сода и я отворете.
 2. Добавете калциев хлорид до половината.
 3. Поставете парче тюл или подобен плат, за да покриете бутилката. Можете да използвате гумена ластичка или панделка, за да закрепите тъканта.
 4. Поставете контейнера в ъглите, където има концентрация на влага.
 5. Изпразнете съда, когато видите, че се е напълнил с вода.

Хубавото на този домашен влагоуловител е, че можете да запазите хлорида, оставяйки го да изсъхне на слънце, за да го използвате повторно. С течение на времето обаче той губи свойствата си, така че ще дойде време за смяна.

Проучванията показват, че това съединение е използвано, заедно с активен въглен и силикагел, за системи за охлаждане и изсушаване, задвижвани от нискотемпературна топлина, доказвайки се като ефикасен абсорбент.

6. Използвайте ориз

Може би не сте знаели, че освен като страхотна гарнитура към вашите ястия, можете да използвате ориза, за да премахнете влагата и миризмата от шкафовете, като го комбинирате с други съставки, които вече видяхме.

Имате нужда от следното:

 • Сода за хляб
 • Контейнер без капак
 • Пластмасово фолио
 • Лента
 • Едра сол
 • Ориз

Сложете в купата малко сода бикарбонат, ориз и сол в равни пропорции. Количеството, от което се нуждаете, ще зависи от нивото на влажност и пространството. Може да е по чаша от всяка от тези съставки. Смесете добре.

След това покрийте с пластмасово фолио, като го фиксирате с лента или връв и направете няколко дупки. Поставете на място, където трябва да регулирате влажността. От време на време трябва да проверявате колко е влажна сместа, за да я смените.

7. Домашен влагоуловител с растения

Освен че ви помагат да украсите и освежите околната среда, има стайни растения, които абсорбират влагата. Сред сортовете, които най-добре изпълняват тази функция, са следните:

 • Кактус
 • Бръшлян
 • Мента
 • Паякообразно цвете
 • Калатея
 • Папрати
 • Тиландсиас
 • Тиландсия
 • Бамбукова палма
 • Спатифилум
Цветя абсорбиращи влагата
Спатифилумът допринася за абсорбирането на влагата от околната среда .

Други мерки за борба с влагата

Освен тези домашни влагоуловители, има някои трикове за премахване на влагата у дома, които можете да приложите и които са доста ефективни. Имайте предвид следните препоръки:

 • Не съхранявайте дрехи вътре в къщата. Ако е възможно, винаги го правете на открито.
 • Отваряйте прозорци и врати всеки ден, включително вратите на килера.
 • Отдалечете мебелите от стените, за да позволите на въздуха да циркулира.
 • Когато боядисвате стените, добавете малко вар към боята.
 • Напръскайте оцет в ъглите, където се натрупва влага, за да избегнете образуването на мухъл.
 • Следете за течове и водопроводни течове и ги оправяйте, преди влагата да достигне до други пространства.

Ефективността на домашния влагоуловител

Домашните влагоуловители като току-що описаните имат определени предимства. Освен това са естествени, лесни за приготвяне, не консумират енергия и са екологични.

Те обаче не са толкова мощни и са ефективни само в малки пространства и ъгли. Така че, ако имате сериозен проблем с влажността, освен да идентифицирате и атакувате причината, може да се наложи да закупите и използвате устройство.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ardusso, L., Neffen, H., Fernández-Caldas, E. et al (2019). Intervención ambiental en las enfermedades respiratorias. Medicina (Buenos Aires), volumen 79(2), 123-136.
 • Flórez Zambrano, A. (2021). Araracuara: manual de supervivencia urbana. Bogotá-Colombia: Cangrejo Editores.
 • González-Serrud, S., Bernal, A., Chung, A., & Marín, N. (2022). Fabricación de láminas construidas a base de fibras naturales que absorben humedad relativa del entorno. Revista De Iniciación Científica, volume 8(2), 7-16.
 • Hernández F., J., Pérez Ushimaru, I., Sinuiri Santi, G. et al. (2021) Bolsas purificadoras de carbón activado de bambú – Bamboo Dry. Santiago de Surco-Perú: Universidad Peruana de Ciencias Aplicadas (UPC).
 • Tso, C., & Chao, C. (2012). Activated carbon, silica-gel and calcium chloride composite adsorbents for energy efficient solar adsorption cooling and dehumidification systems. International Journal of Refrigeration, volume 35(6), 1626-1638.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.