Мозъчните тумори: видове, симптоми, причини и лечение

Мозъчните тумори са много сериозна патология. Лечението им е сложно, както и ранното им откриване. Има много разновидности на доброкачествени и злокачествени тумори.
Мозъчните тумори: видове, симптоми, причини и лечение

Последна актуализация: 08 март, 2022

Както всички тумори, мозъчните тумори са маса, съставена от клетки, които растат неконтролируемо. Те могат да бъдат злокачествени или доброкачествени и има много различни видове в рамките на тези две класификации. В тази статия ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за тях.

Какво представляват мозъчните тумори?

Мозъчният тумор е маса, съставена от клетки, които са загубили контрол върху своето възпроизвеждане и растеж. С други думи, те растат и се размножават неконтролируемо по различен начин от останалите нормални клетки в тялото.

Това се случва, когато една клетка претърпява мутации, които я карат да се възпроизвежда много повече от нормалното и да не умира, когато трябва. Натрупват се още повече мутации, които я превръщат в злокачествена клетка. Така в крайна се образува маса от мутирали клетки.

Можем да класифицираме два вида тумори. Има доброкачествени и злокачествени тумори. Разликата между едните и другите се крие в способността за метастазиране, тоест способността да се разпространяват в тялото. При доброкачествените тумори растежът е локален, докато злокачествените тумори се разпространяват навсякъде.

Освен това правим разлика между първични и вторични тумори. Първичните тумори са тези, които произхождат директно от мозъчната тъкан. Вторичните тумори произхождат от други части на тялото и са дали метастази в мозъка.

Мозъчните тумори могат да бъдат доброкачествени или злокачествени.
Туморите в мозъка могат да бъдат доброкачествени, злокачествени, първични или вторични.

Видове мозъчни тумори

В рамките на класификациите на злокачествени, доброкачествени, първични и вторични, има много различни видове тумори, които можем да открием в мозъка. Различните типове ще преобладават при определени хора в зависимост от тяхната възраст или пол. Следователно има тумори, които се появяват главно при деца, докато други се появяват при възрастни или възрастни хора.

От всички видове мозъчни тумори, най-често срещаните са вторични. Сред тях се открояват метастазите на рак на белия дроб, гърдата и кожата.

Сред първичните различаваме различни видове, в зависимост от клетките, от които произхождат. Най-често срещаният вид при възрастни е менингиомът, следван от глиобластом. Други видове първични мозъчни тумори включват акустична неврома, аденом на хипофизата, медулобластом и краниофарингиом.

Друга интересна статия за вас: Кръвен тест индикира къде имате тумор

Мозъчните тумори – симптоми

Симптомите, които мозъчният тумор произвежда, зависят от неговите размер, местоположение и скорост на растеж, наред с други фактори. Тъй като мозъкът е толкова важна част за контрола на множество функции, симптомите могат да бъдат много разнообразни. Ето някои от тях:

 • Чести новопоявили се главоболия.
 • Гадене или повръщане.
 • Загуба на чувствителност или движение на която и да е част от тялото.
 • Проблеми при ходене или балансиране.
 • Частична или пълна загуба на зрение в едното или двете очи.
 • Затруднено говорене или разбиране на другите.
 • Новопоявили се пристъпи на епилепсия.
 • Промени в характера или поведението.

Тези симптоми обикновено се появяват постепенно в продължение на седмици или месеци, тъй като зависят от това как туморът засяга определена област от мозъка поради растежа на тумора.

Това може да представлява интерес: Може ли мозъкът да почувства болка?

Причини и диагностика на мозъчни тумори

Понастоящем точните причини за рака не са известни, въпреки че можем да ги свържем с някои рискови фактори. Знаем за някои видове рак, които могат да бъдат наследени, тоест те са кодирани в гените.

Други обаче се появяват спонтанно. Някои фактори, които могат да доведат до развитие на рак, са излагането на радиация или тютюн.

За диагностицирането му е необходима клинична оценка от експерт. Също така са необходими различни изследвания, както образни – като CT- и кръвни изследвания, така и биопсия на масата. Това ще установи точно за какъв тип тумор става въпрос преди започване на лечението.

CT сканирането прави снимки на вашето тяло.
CT или ЯМР изследванията са от ключово значение за диагностицирането на мозъчни тумори.

Лечение на мозъчните тумори

Специалистът, отговарящ за случая, ще реши кое е най-подходящото лечение във всеки случай. То може да варира от химиотерапия или лъчева терапия до операция за отстраняване на тумора. Лечението ще зависи от вида на тумора, неговото местоположение, характеристиките на пациента и много други фактори, които трябва да бъдат проучени.

Както всички видове рак, в момента се работи много в тази област на изследвания за подобряване на лечението и оцеляването на страдащите от него. И все пак, колкото по-бързо се открие един тумор и започне лечение, толкова по-добри са прогнозите за пациента.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Sinning M. CLASIFICACIÓN DE LOS TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May;28(3):339–42.
 • Karlsson P, Holmberg E, Lundberg LM, Nordborg C, Wallgren A. Intracranial Tumors after Radium Treatment for Skin Hemangioma during Infancy: A Cohort and Case-Control Study. Radiat Res. 1997 Aug;148(2):161.
 • Contreras LE. EPIDEMIOLOGÍA DE TUMORES CEREBRALES. Rev Médica Clínica Las Condes. 2017 May 1;28(3):332–8.
 • Nayak L, Lee EQ, Wen PY. Epidemiology of brain metastases. Curr Oncol Rep. 2012 Feb;14(1):48–54.
 • Hottinger AF, Khakoo Y. Neurooncology of familial cancer syndromes. Vol. 24, Journal of Child Neurology. SAGE Publications Inc.; 2009. p. 1526–35.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.