Метилфенидат: Какво представлява и за какво се използва?

Метилфенидат е лекарство, което изисква лекарско предписание. Използва се главно за лечение на разстройство при хора с хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Въпреки това, то се използва и за лечение на други състояния.
Метилфенидат: Какво представлява и за какво се използва?
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Метилфенидат е лекарство, което медицински специалисти предписват за лечение на ХРНВ или хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Също така, те го предписват за лечение на синдром на постурална ортостатична тахикардия и нарколепсия. Въпреки това, медицински специалисти могат да го предписват и за лечение при случаи на умора и депресия, които са неподатливи на стандартно лечение.

Историята на метилфенидат

Използването на стимуланти за симптоматично лечение на нарколепсия датира от 30-те години, когато лекарите започват да предписват ефедрин и амфетамини. По-късно, благодарение на клиничните изследвания, експертите наблюдават значителен напредък при хиперактивни деца, които са приемали амфетамини, по-специално бензедрин.

През 1944 г., по време на Втората световна война, експертите синтезират метилфенидат за първи път. По време на войната много експерти експериментират с химически варианти на амфетамин в търсене на молекули със сходни свойства, но с по-малко или по-леки странични ефекти. След това патентът за метилфенидат излиза през 1954 г. Действието на това лекарство върху човешкото тяло има, по отношение на други лекарства от своя клас, по-малко невро-вегетативни странични ефекти.

Употреба на метилфенидат

Това лекарство принадлежи към клас съединения с пиперидинова структура. То повишава мозъчните нива на допамин и норепинефрин поради способността му да инхибира обратното усвояване на съответните моноаминови транспортери.

Метилфенидатът има подобна структура като амфетамина. То обаче не е невротоксично. По този начин няма същите ефекти. По-долу ще говорим повече за нарушенията, при които се използва това лекарство.

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието (ХРНВ)

Снимка на майка и дете, което учи

ХРНВ е невробиологично заболяване, което се проявява в детството. Засега точната причина не е известна.

Хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието е невробиологично разстройство, което произхожда от детството. Засяга повече от 5% от децата в света. В момента експертите не знаят точните причини за развитието на състоянието. Независимо от това, те допускат възможността комбинацията от различни рискови фактори да действат заедно.

Въпреки, че точните причини не са известни, експертите стигат до заключението, че генетичните и екологичните фактори имат голямо влияние върху развитието на болестта. Също така, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието има 76% шанс да бъде наследствено.

От друга страна, що се отнася до характерните симптоми на това състояние, можем да споменем три основни симптома:

  1. Дефицит на внимание
  2. Хиперактивност
  3. Импулсивност

За да бъдат тези симптоми свързани с ХРНВ, те трябва да отговарят на определени условия:

  • Те трябва да се проявят не по-късно от седемгодишна възраст.
  • Симптомите трябва да се запазят с течение на времето, поне шест месеца.
  • Те трябва да засягат два или повече аспекта от живота на детето.
  • Симптомите трябва да имат значително въздействие, което значително влошава работата на детето.

Синдром на постурална ортостатична тахикардия

Този синдром се характеризира със световъртеж или чувство на слабост. Проявява се, когато автономната нервна система не работи правилно.

Синдромът на постуралната ортостатична тахикардия кара кръвоносните съдове да не се свиват достатъчно, за да осигурят адекватно кръвоснабдяване на мозъка. По този начин, за да се опита да поддържа адекватно кръвоснабдяване за правилното функциониране на мозъка, автономната нервна система кара сърцето да бие повече и причинява тахикардия.

Това е заболяване, което може да се лекува с метилфенидат, може да се появи след вирусна инфекция или нараняване. Въпреки това е много трудно да се разбере дали едно от тези обстоятелства е основната причина за това състояние. Понастоящем експертите изследват, за да разберат по-добре причината за синдрома на ортостатична тахикардия.

Нарколепсия

Метилфенидат - приложение

Медицински специалисти предписват метилфенидат на пациенти с нарколепсия. Това разстройство причинява екстремна дневна сънливост и неволни сънни епизоди.

Хората с нарколепсия често изпитват затруднения да останат будни за дълги периоди, независимо от обстоятелствата.

Точно както другите две условия, които обяснихме по-горе, експертите все още не знаят конкретната причина за нарколепсията. Въпреки това, пациентите с това разстройство са склонни да имат ниски нива на хипокретин. Това е вещество в мозъка, което помага за регулиране на цикъла сън-събуждане.

Заключение

Метилфенидат е лекарство, което изисква лекарско предписание. Използва се главно за лечение на разстройство при хора с хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието. Въпреки това, то се използва и за лечение на други състояния, а именно тези, които обсъдихме по-горе.

Трябва да следвате препоръките на вашия лекар и фармацевт, тъй като това е лекарство, което има сериозни неблагоприятни ефекти. Също така, злоупотребата с него може да има сериозни последици за здравето.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vademecum. (2015). Metilfenidato. https://doi.org/Medicamentos Genericos Intercambiables
  • Brant, L. C., & Carvalho, T. R. F. (2012). Metilfenidato: Medicamento gadget da contemporaneidade. Interface: Communication, Health, Education. https://doi.org/10.1590/S1414-32832012000300004
  • Saúde, B. B. de A. de T. em. (2014). Metilfenidato no tratamento de crianças com transtorno de déficit de atenção e hiperatividade. In Portal anvisa.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.