Метамизолът: приложения и странични ефекти

За разлика от други неопиодни аналгетични лекарства, които действат върху синтеза на простациклин, метамизолът не създава лоши стомашно-чревни ефекти. Днес ще ви разкажем за популярния Новалгин.
Метамизолът: приложения и странични ефекти

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Метамизолът е лекарство, което освен че е силно противовъзпалително средство, има и други фармакологични действия. Това е така защото принадлежи към семейството пиразолони, които от своя страна, са група лекарства, които са NSAID или нестероидни антивъзпалителни лекарства. Ще разгледаме приложенията и страничните ефекти от метамизола в тази статия.

Метамизолът е отлично средство за лечение на болка и треска. Така че фирмите го продават в две различни форми: натриев метамизол и магнезиев метамизол.

Като цяло, хората злоупотребяват значително с това лекарства. Сравнително силно лекарство, то се препоръчва при пациенти с колики и с болки от онкологичен и вътрешен произход. Също така за да се намали следоперативната болка и да се намали треската, която не може да бъде облекчена с други лекарства.

Лабораториите го синтезирали през 1920 г. Но не преди 1922 когато за първи път въвели на пазара под марките „Новалгин“ и „Дипрон“.

Днес лабораториите продават метамизол под различни търговски наименования и също под своите родови имена.

Метамизолът и основни факти за треската

Метамизолът: жена с термометър

Треската е временно повишаване на телесната температура. Обикновено е предизвикана от болест. Всъщност треската е защитен механизъм, който ни дава да знаем, че нещо необичайно се случва в нашето тяло.

Нормалната телесна температура е 37 ºC, но може да има до 1 ºC разлика при по-здрави хора. Американските организации определят треската като основна температура по-висока от или равна на 38° C . Това е просто над средното ограничение за нормална човешка температура без значение от причината.

Предизвиканата от пирогени треска възниква чрез няколко механизма. Взаимодействието на външни пирогени като микроорганизми, например. Или ендогенните като интерлевкини IL. Също така факторът на некроза на тумора TNF-алфа заедно с хипоталамусна структура, наречена органум васкулум на терминалната ламина, водеща до появяването на треска.

Обаче треската не е причинена само от инфекция, има и много други причини, които я предизвикват, като:

  • Треска свързана с възпаление
  • Треска причинена от лекарства
  • Треска след мозъчно нараняване
  • Ендокринна треска

Как метамизолът проявява ефектите си върху тялото?

Както знаем метамизолът действа върху болката и треската. Следователно дължи действието си на своята способност за намаляване на синтеза на възпалителните простагландини. Това се постига като се забавя дейността на синтетазата на простагландини, които са ензими, които катализират, както името подсказва, синтезата на нови простагландини.

Простагландините са съединения от липиден характер, които участват, във възпалителни реакции, като стимулират нервните терминали на болката и при производството на треска.

Обаче, метамизолът, за разлика от другите NSAID лекарства, също може да забавя треската, предизвикана от липополипозахариди. Също така, освен забавяне синтеза на простагландини, това е неселективен инхибитор на ензима циклооксигеназа и от това забавяне произтича неговото аналгетично действие.

Метамизолът и неговите странични ефекти

Шишенца с хапчета Метамизол

Въпреки че метамизола е много безопасно лекарство, някои европейски страни не го рекламират благодарение на страничните му ефекти. За разлика от другите неопиодни аналгетични лекарства, които действат върху синтеза на простациклин, метамизолът не предизвиква сериозни стомашно-чревни ефекти.

Обаче, като повечето лекарства, метамизолът също може да предизвика други видове странични ефекти, които хората трябва да имат предвид преди прилагането.

Страничният ефект, който се проявява най-често при употребата на това лекарство, и който трябва да се наблюдава отблизо, е агранулоцитозата. Освен това, може да предизвика също левкопения и тромбоцитопения. Всички тези симптоми са реакции на хиперчувствителност.

Също така могат да се развият някои от следните ефекти:

  • Синдром на Лайъл и Стивънс-Джонсън.
  • Астматична криза
  • Критичен спад в кръвното налягане, който зависи от дозировката.

Заключение

Метамизолът е лекарство, широко използвано от населението за лекуване на болка и треска. Обаче, не трябва да злоупотребявате с него, тъй като подобно на всяко друго лекарство на пазара, може да предизвика редица странични ефекти. Освен това, трябва да се консултирате с вашия личен фармацевт или лекар за употребата на метамизол преди да започнете всякакво лечение с него.

Може да ви заинтересува ...
Седем признака, че консумирате много захар
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Седем признака, че консумирате много захар

Има ли начин да разберете дали консумирате много захар? Отговорът е „да“. Тялото ви постоянно изпраща сигнали, ако не се храните правилно.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.