Мастопексията: ползите и рисковете от уголемяване на гърдите

Научете всичко за мастопексията в тази интересна статия.
Мастопексията: ползите и рисковете от уголемяване на гърдите
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Rafael Victorino Muñoz

Последна актуализация: 14 май, 2023

Мастопексията е операция, извършвана с естетична цел за повдигане на гърдите и придаване на симетрия, когато са неравни. Може да се направи за намаляване на обема или за увеличаване чрез импланти.

Процедурата се извършва в операционна зала и изисква обща анестезия. Тази техника се стреми да придаде по-младежки вид, като помага на човека да се почувства по-добре във външния си вид.

Какво е мастопексията и за какво се прави?

Има немалко фактори, които причиняват увисване на гърдите. Те варират от бременност, възраст и промени в теглото до носене на грешен сутиен, пушене, лоша стойка и липса на упражнения. По същия начин, колкото по-голям е първоначалният размер, толкова по-забележимо може да е увисването.

Има различни алтернативи за коригиране на този проблем. Някои са естествени и включват упражнения за укрепване на бюста, кремове, консумация на инфузии и подобряване на стойката.

От друга страна има естетични процедури. Те включват:

 • Мезотерапия
 • Радио честота
 • Хиалуронова киселина
 • Поликапролактон
 • Естетични операции, сред които е мастопексията, известна още като повдигане на гърдите. Целта е да върне гърдите на мястото им, когато са увиснали, при това, което се определя като птоза на гърдите.

Тази хирургическа техника може да включва намаляване в случаите, когато гърдите са твърде големи. Може да включва и уголемяване с импланти, когато гърдите са малки. Ареолата и зърното също могат да бъдат преместени.

Мастопексията има за цел да придаде на гърдите подмладен вид, така че да изглеждат по-симетрични. Това от своя страна помага на жената да се чувства по-уверена и повишава самочувствието.

Подготовка за операция

В зависимост от възрастта на лицето и някои рискови фактори, хирургът може да препоръча мамография или други образни тестове в определени случаи. От своя страна пациентката трябва да информира дали е бременна, какви лекарства приема и дори какви природни добавки използва.

Лекарят може да посочи преустановяване на употребата на антикоагуланти, като варфарин, и антиагреганти, като аспирин.

Други препоръки преди това са следните:

 • Пациентката трябва да гладува преди операцията. Тя ще бъде информирана колко часа преди това трябва да спре да яде и пие.
 • Тя също трябва да носи широки дрехи, които лесно се събличат и обличат. Преди всичко те трябва да имат копчета или ципове отпред.
 • Необходимо е да отидете с придружител, тъй като след това няма да можете да шофирате.
Преди мастопексия
Възрастта на пациента може да показва необходимостта от мамография преди операцията.

Каква е процедурата?

Както споменахме, мастопексията се извършва под обща анестезия, обикновено с интравенозна седация. Освен това трябва да се извършва в операционна зала, с подходящи санитарни условия и от професионалисти с обучение и опит в управлението на тази техника.

Хирургът прави между един и три разреза в зависимост от размера, формата, степента на отпуснатост, позицията на ареолата, излишната кожа или когато освен повдигане се прави и намаляване на гърдите.

Има няколко вида разрези, които могат да се практикуват:

 • Фиксиращ разрез: Прави се около ареолата: от ареолата вертикално надолу към гръдната гънка и след това хоризонтално по протежение на гръдната гънка.
 • Разрез ключалка: Прави се около ареолата и след това надолу по вертикална линия.
 • Периареоларен разрез: Както подсказва името, прави се около ареолата.
 • Разрез във формата на полумесец: Прави се по горната половина на ареолата.

Въпреки това, според изследванията по темата, в момента при повечето мастопексии се извършва паренхимна манипулация, за да се осигурят по-дълготрайни резултати. На свой ред, в зависимост от необходимостта, ще бъде премахната допълнителна кожа или гръдна тъкан, репозициониране на зърното и ареолата или поставяне на импланти, ако случаят е такъв.

От друга страна, проучване от 2015 г. предлага заобикаляща техника, при която се комбинират намаляване на обиколката на основата, ротация на жлезата и репозициониране. Твърди се, че това увеличава предната проекция и по-добре дефинира страничната граница на синуса.

В някои случаи може да се остави дренаж. След това се зашива и се поставя превръзка от марля. Общата продължителност на процедурата се оценява на между два и четири часа. Възстановяването е кратко. Най-вероятно пациентът може да бъде изписан от болницата в същия ден.

Мастопексията – грижи след операцията

Една седмица след процедурата лицето може да се върне към обичайните си дейности, стига да спазва почивка и следното:

 • Да носи специален сутиен за времето, посочено от хирурга.
 • Да избягва резки движения или повдигане на тежести.
 • Да спре физическата активност за една седмица.

Не прилагайте лед, освен ако вашият лекар не ви каже да го направите. За да облекчи болката, хирургът ще препоръча определени болкоуспокояващи при поискване.

От друга страна, ако пациентът е пушач, се препоръчва да се откаже от вредния навик. Това може да повлияе на микроциркулацията и съответно на заздравяването.

Резултатите и ползите

С мастопексията не само се повдигат гърдите, но може да се подобри формата, симетрията и проекцията на гърдите. Целта обикновено е да се почувствате по-добре във външния си вид.

Въпреки че хирургът прави разрезите така, че да не са толкова забележими (следвайки например линията на ареолата), белезите се виждат известно време, до една година. След това избледняват малко, но не напълно.

Разбира се, те няма да бъдат забележими с дрехите; дори ако се носят деколтета. Ако желаете, можете да използвате някои продукти, като натурални кремове за намаляване на белезите, стига да имате разрешение от вашия лекар.

Резултатите от мастопексията обикновено остават в дългосрочен план. Всичко зависи от редица фактори, като диета, наднормено тегло, бременност, кърмене и хормонално действие.

Възможно е обаче да има и някои незадоволителни резултати, когато имплантите се поставят в ретромускулна позиция. Най-често съобщаваните в изследването са: асиметрии, измествания и двоен контур на гърдите.

Освен това е възможно гърдите да спаднат отново с възрастта. Но при желание от страна на лицето е възможна повторна процедура за повдигане на гърдите или смяна на импланти.

Измерване на женски гърди.
Възможно е повторение на процедурата. Тази възможност обаче трябва да бъде оценена от лекар.

За кого се препоръчва мастопексията?

Мастопексията може да бъде опция за жени, при които наддаването или загубата на тегло, стареенето или бременността са оставили последици върху гърдите им. Това е и алтернатива, когато хирургът смята, че имплантите сами по себе си няма да постигнат достатъчно повдигане.

Възможно е и комбиниране на двете процедури.

Не се препоръчва обаче, ако планирате да отслабнете, ако сте бременна или планирате да забременеете. Нито е възможно, ако все още кърмите. В тези случаи е най-добре да изчакате.

Възможни рискове и усложнения

Както при всяка операция, при мастопексията има някои рискове, свързани с анестезията, възможни инфекции, кървене от рани, подуване и дебели белези. Освен това могат да възникнат специфични усложнения:

 • Затруднено кърмене
 • Загуба на чувствителност в зърната
 • Асиметрия на гърдите (по-големи или различно оформени гърди) или зърната

По принцип подобни проблеми са рядкост. Към тях обаче трябва да се добавят и усложненията, дължащи се на използването на импланти, като капсулиране, изместване или разкъсване.

И накрая, има и емоционални рискове, произтичащи от очакванията на жената от естетическа гледна точка. Жените могат да бъдат разочаровани, ако гърдите не изглеждат според очакванията им.

Някои от тези рискове могат да бъдат сведени до минимум, ако операцията се извърши от специалист с опит в работата с техниката. Те също могат да бъдат сведени до минимум, ако се извършва при подходящи условия – тоест в подходящо оборудвана операционна зала.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Berrocal-Revueltas M. Mastopexia con prótesis: técnica triplanar con colgajo en cola de pez para mamas con pobre calidad de cobertura. Cir. plást. iberolatinoam.  2013;  39(4): 348-359.
 • Cáceres Miotto G, Eaves F. The circumrotational technique for mastopexy. Aesthetic Surgery Journal. 2015; 35(7): 796–809.
 • Cervilla-Lozano J. Lipoestructura mamaria y ptosis. Cir. plást. iberolatinoam.  2014; 40(4): 369-376.
 • Expósito-Jalturin A, Escobar-Vega H, Carbón A, Paredes-Javier W, Cuastumal-Figueroa D. Tratamiento de la ptosis mamaria con mastopexia periareolar más endoprótesis. Acta Médica. 2022; 23(3). Disponible en: https://revactamedica.sld.cu/index.php/act/article/view/330
 • Galli R, Marcelo T, Plot E. Mastectomia bilateral de limpieza: complicación a distancia de los implantes mamarios: revisión literaria acerca de un caso clínico. Cir. Parag. 2010; 34(1): 33-40.
 • Navarro R, Torreblanca L, Enríquez A. Mastopexia de aumento, técnica de quinta generación. Cir. plást. iberolatinoam.  2008;  34(2): 89-100
 • Sandoval M, Droppelmann  K. Anticoagulantes y antiplaquetarios en cirugía dermatológica Rev. chil. dermatol, 2010; 26(3): 328-332.
 • Qureshi A, Myckatyn T, Tenenbaum M. Mastopexy and Mastopexy-Augmentation. Aesthet Surg J. 2018; 38(4): 374-384.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.