Маслената киселина: ползи и странични ефекти

Ще ви кажем какво представлява маслената киселина и защо трябва да се гарантира нейният генезис, за да се избегне развитието на възпалителни чревни патологии. Научете повече.
Маслената киселина: ползи и странични ефекти
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 16 октомври, 2022

Маслената киселина е една от късоверижните мастни киселини, които имат противовъзпалителен потенциал и могат да служат като енергиен субстрат за бактериите, живеещи в храносмилателния тракт. На тези съединения се отдава голямо значение. Има доказателства, че поддържането на здрава микробиота може да промени здравето в средносрочен план.

Преди да започнете, трябва да се отбележи, че за да се гарантира, че храносмилателните процеси протичат гладко, трябва да се осигури разнообразието и достатъчното количество на микроорганизмите, които живеят в червата. В противен случай може да се развие дисбиоза с повишена ферментация и поява на газове, болки в корема и диария.

Какво представлява маслената киселина?

Маслената киселина е късоверижна мастна киселина, която се създава от ферментацията на разтворими фибри в червата. Тя е основният енергиен субстрат в дебелото черво и стимулира усвояването на натрий и вода там.

Също така помага за размножаването на бактериите, които живеят там. Според проучване, публикувано в списание Nutrients, това може да бъде крайъгълен камък в превенцията на патологии като рак на дебелото черво.

Защо е от значение за здравето?

Важно е да се отбележи, че този тип съединение има важно противовъзпалително действие. Поради това се предполага, че присъствието й в достатъчни количества би било ключово при лечението на патологии като синдром на раздразнените черва или болестта на Крон.

Това се доказва от изследване, публикувано в списание Current Pharmaceutical Design . Всъщност добавките с този елемент се тестват за превенция и контролиране на тези патологии.

Може дори да има положителен ефект върху имунната функция. В крайна сметка микроорганизмите в стомашно-чревния тракт са една от първите бариери за навлизането на токсини и патогени в системното кръвообращение. Ако се осигури добра плътност на бактериите, ще бъде по-малко вероятно тези елементи да не преминават през чревния епител.

Чревна микробиота.
Жизнеспособността на микробиотата е пряко свързана с общото здраве на човек.

Фибрите и тяхната роля

От ключово значение е да се осигури консумацията на разтворими фибри, за да се консолидира вътрешният произход на маслената киселина. Всъщност проучване, публикувано в списанието Nature Reviews, потвърждава положителните им ефекти върху функционирането на храносмилателната система.

Като цяло яденето на овесени ядки и ябълки е особено препоръчително, тъй като те съдържат две положителни вещества: бета-глюкани и пектини. Благодарение на тях ще бъдат избегнати ситуации на дисбиоза.

Не трябва да се забравя, че фибрите не само предпазват от промени в микробиотата, но и играят важна роля в модулирането на навлизането на глюкоза в кръвта. Това предотвратява сложни метаболитни патологии, като диабет тип 2.

Струва си да споменем и силата на фибрите да действат върху апетита и ситостта. Може да предотврати хиперфагия (прекомерно желание за консумация на храна), което може да доведе до енергиен дисбаланс в полза на прекомерния прием.

Самите късоверижни мастни киселини също предпазват от всички тези състояния. Особено срещу метаболитните проблеми.

Овесени ядки
Включването на фибри в диетата има много предимства. Едно от тях е правилното стимулиране на метаболизма на микробиотата.

Маслената киселина е полезно съединение

Маслената киселина е един от основните енергийни субстрати за микроорганизмите, които изграждат микробиотата. Това е елемент с противовъзпалителни свойства и спомага предотвратяването на развитието на различни хронични и сложни патологии.

Поради тази причина трябва да се синтезира правилно, включително с помощта на достатъчно количество разтворими фибри в диетата. Няма нищо по-добро за това от консумацията на зеленчуци в изобилие.

В някои ситуации може да е необходимо да се добави пробиотична добавка или да се включат повече ферментирали храни в менюто. Това ще оптимизира храносмилателните процеси и усвояването на хранителните вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • McNabney SM, Henagan TM. Short Chain Fatty Acids in the Colon and Peripheral Tissues: A Focus on Butyrate, Colon Cancer, Obesity and Insulin Resistance. Nutrients. 2017;9(12):1348. Published 2017 Dec 12. doi:10.3390/nu9121348
  • Silva JPB, Navegantes-Lima KC, Oliveira ALB, et al. Protective Mechanisms of Butyrate on Inflammatory Bowel Disease. Curr Pharm Des. 2018;24(35):4154-4166. doi:10.2174/1381612824666181001153605
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.