Макулната дегенерация, свързана с възрастта

Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е характерна за хора над 50-годишна възраст. Това заболяване е много рядко сред хората и специалистите се опитват да разгадаят причините за това. Те знаят, че определени рискови фактори играят ключова роля.
Макулната дегенерация, свързана с възрастта

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 09 август, 2022

Макулната дегенерация е очно заболяване, което се характеризира с прогресивна остра и централна загуба на зрението. Това прави изключително трудно виждането на елементарни детайли и четенето.

Това заболяване се нарича макулна дегенерация, свързана с възрастта (AMD), тъй като тази патология е значително по-често срещана при хора над 50 години. Обикновено, процесът става все по-бавен с времето, но понякога напредва по-бързо.

В момента, няколко изследвания са на път да коригират макулната дегенерация, свързана с възрастта. В допълнение, има напредък в генетичното разбиране на болестта. Има също така обещаващи изследвания, свързани с трансплантацията на здрави клетки за коригиране на проблема.

Какво представлява макулната дегенерация, свързана с възрастта?

Макулната дегенерация: колаж от две снимки на деца край езеро. Едната снимка е ясна, а другата замъглена.

По-конкретно, макуларната дегенерация, свързана с възрастта, представлява проблем с ретината. Тази тъкан е чувствителна към светлина и се намира в долната част на окото. Нейната функция е да преобразува светлината и изображенията в електрически импулси, които се предават в мозъка.

Макулата се намира в центъра на ретината. Тя представлява жълто петно, чиято функция е да улови най-фините детайли на зрението. Когато това заболяване се появи, централното зрение се влошава, но периферното зрение си остава същото.  

Това заболяване е по-често срещано при хората, които са пристрастени към тютюна и тези, които са с наднормерно тегло. В допълнение, е по-често срещано при хората, страдащи от хипертония, високи нива на холестерол и диабет.  

Разновидности на макулната дегенерация

Макулната дегенерация: снимка на око на възрастен човек

Има два вида макулна дегенерация, свързана с възрастта: влажна и суха.

Влажната макулна дегенерация се появява когато кръвоносните съдове растат с ненормално темпо под ретината. Такива кръвоносни съдове лесно се пукат и изпускат кръв и течност. Всичко това води до промяна в нормалното положение на макулата. По този начин макулата много бързо се уврежда.

Влажният вид е най-опасен от всички макулни дегенерации. Един от първите симптоми е виждането на прави линии като вълнообразни.

Сухата макулна дегенерация, от друга страна, е най-характерната форма на това заболяване. То възниква когато клетките на макулата, които са чувствителни към светлина, започват да се влошават. Зрението става замъглено и е изключително трудно да се поддържа централното зрение.

Развива се в три етапа:

 1. Ранна макулна дегенерация. Първо, болният няма да изпитва никакви симптоми. Обаче, при преглед на ретината, лекарят ще забележи жълти отлагания, наречени друзи, под ретината.
 2. Междинна макулна дегенерация AMD. После, пациентът ще има много друзи или една голямa друзa. Те могат да имат замъглено зрение, или ще се нуждаят от повече светлина, за да могат да четат.
 3. Напреднала макулна дегенерация.  Накрая, в този етап, има много друзи и също ще има влошаване на клетката и тъканите в централната част на ретината. Централното зрение на пациента е тъмно и замъглено. Също така, те ще изпитват трудности при четене и разпознаване на лица.

Причини за макулната дегенерация

Експертите все още не знаят защо възниква макулна дегенерация, свързана с възрастта. Очевидно е, че има много общо с естественото състаряване на тялото, свързано с прехода на времето. Отвъд това, обаче, няма много информация.

Това, което знаем, е, че има много рискови фактори, които могат да предвидят това заболяване. Най-важните са:

 • Семейна история на заболяването
 • Пушене
 • Хранителни фактори, като например храни, богати на мазнини
 • Бял цвят на кожата
 • Женски пол

Диагноза и прогноза

Стара жена на преглед за очите

Като цяло, макулната дегенерация, свързана с възрастта, се проследява чрез офтамологичен преглед. Обикновено, прегледът се състои от следните изследвания:

 • Тест за визуална острота. Това измерва зрението на пациента от различни разстояния.
 • Тонометрията измерва напрежението вътре в очите, с помощта на специално устройство.
 • Тест за дилатацията на зеницата. Лекарят ще постави капки в очите на пациента, за да разшири зеницата. После лекарят ще прегледа ретината и оптичен нерв с лупа.
 • Амслер решетка. Тази решетка е подобна на дъска за шахмат. Пациентът ще покрие едното око и ще види черно петно в средата на решетката. След това, повтаря упражнението с другото око.

Прогнозата за лечение на суха макулна дегенерация е най-общо положителна. Обикновено, загубата на зрението не е обременяваща. От друга страна, с влажна макулна дегенерация, има често по-сериозна загуба на зрение. В този случай, пациентът няма да може да извършва дейности, изискващи визиране във фините детайли.

Накрая, ако забележите някои от симптомите, които сме споменали, не трябва да се колебаете да отидете при специалист, който ще помогне за лечението по най-добрия възможен начин.  


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.