Ленено семе срещу запек
Запекът често се появява в следствие на липса на фибри в някоя диета. Важно е да знаете кои са различните фактори, които могат да имат влияние върху вашето храносмилане .Например, пътувания, промени в обичаиното ви всекидневие, стрес, рутинни промени и т.н. Трябва да знаете, че има начини да подобрите храносмилането си с леки и естествени средства срещу запек.
Така и няма да тровите организма си всевъзможни изкуствени лаксативи.
Тайната на ленено семе и защо е толкова силно препоръчително за борба срещу запек се дължи на високото количество на клей в него, който идва от неговите разтворими фибри.
Когато ленено семе влезе в контакт с вода, този клей се освобождава, което преобразува заобикалящата течност в гъста консистенция.
Използването му срещу запек
Именно поради тази причина, един от най-препоръчваните начини за употребата на ленено семе срещу запек е да се сложи едно добро количество от семената в чаша с вода през цялата нощ.
На следващия ден, се пият водата и семената на празен стомах.
Ако ще си правите тази процедура и текстурата,с водата ви стане неприятна (прекалено гъста), ви препоръчваме да вземете семената и да ги смесите с: прясно мляко, плодов сок, кисело мляко, а дори и салати.
Това ще ви помогне да ги ядете по-лесно, поради богатия вкус на храната,с която сте ги смесили.
Това средство ще направи чудеса за вас, особено когато клея се освободи във воднистата област на черватата.
Вижте още: Страдате ли от запек? 5 съвета за закуска
Как действа клея?
Клеят образува вид паста, която има дефекиращ ефект, ускоряващ вашето храносмилане. Този дефекационен процес е това, което прави яденето на ленено семе толкова различено от ядене на всеки друг вид слабително.
Лаксативите принуждават тялото ви да свикне с тях и по определен начин предизвикват пристрастяване, което възпрепятства нормалното ви храносмилане в дългосрочен план.
Освен това разтворимите влакна в лененото семе са в състояние да съберат токсините в организма. Те ви помагат да се освободите от тях чрез изпражненията много преди да се абсорбират в червата.
Тези семена също така съдържат различни полезни компоненти за здравословния ви баланс. Една от тях е алфа-линоленова киселина, която е мастна киселина, принадлежаща към групата на омега-3 киселините.
Тя намалява лошия холестерол в тялото ви. Също така тези семена съдържат противовъзпалителни компоненти като лутеолин или олеинова киселина, които помагат срещу запек.
Ленено семе срещу рака
Ленено семе и неговите безкрайни свойства могат да намалят възможността да развиете някакъв вид рак. Особено пък рак на дебелото черво и рак на гърдата.
Също така, ако ги ядете редовно, те ще ви помогнат да излекувате всякакъв вид възпалителни заболявания. Това е благодарение на високото им ниво на мастни киселини и омега-3.
Те ще ви помогнат да имате по-добро функционираща храносмилателната система и дори по-добре функциониращи пикочни и дихателни пътища.
В заключение можем да кажем, че лененото семе е един от най-добрите продукти с лечебни и профилактични свойства за различни видове заболявания.
Важно е да го консумирате редовно, а не само при извънредни ситуации. Не забравяйте, че тялото ви работи като машина и всяка една част трябва да е в добра форма, за да работят всички функции на организма.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Oomah, B. D. (2001). Flaxseed as a functional food source. In Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.898
- Hanif Palla, A., & Gilani, A. H. (2015). Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2015.03.064
- E., B., S., B., J., C., C., D., P., H., M., H., … M., V. (2007). Flax and flaxseed oil (Linum usitatissimum): A review by the Natural Standard Research Collaboration. Journal of the Society for Integrative Oncology. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.2310/7200.2007.005