Къркоренето на корема: това, което не знаете
Съществува нещо повече зад болката от глад, която придружава къркоренето на корема. Вероятно смятате, че тялото се нуждае от храна, но може би изпраща знак за нещо друго.
Храносмилателна система
Важно е да разберете връзката между стомаха и храносмилателната система, за да узнаете по-добре защо се появява къркоренето на корема.
Храносмилателната система представлява дълга тръба, която започва в устата и завършва с аналната кухина. Това е доста проста система, която става по-сложна, когато включва различни органи на тялото.
Храната преминава през храносмилателната системата чрез мускулни контракции (наречени перисталтика), които смилат храната и я разнасят през тялото. Тези контракции също помагат на тялото да комбинира течните с твърдите стомашни киселини.
Повечето от шумовете, идващи от тялото, са от храносмилателната система, която смесва съдържанието на стомаха с течностите в него. Въздухът, произведен в системата, започва да се разбива със свиванията на червата, което предизвиква къркоренето на корема.
Тези звуци могат да възникнат по всяко време, дори когато не сте гладни. Разликата е, че когато стомахът е пълен, тези звуци са по-трудно уловими.
Ако стомахът е празен, защо храносмилателната система се свива? Около 2 часа, преди стомахът да се изпразни напълно, започва произвеждането на някои хормони, които стимулират нервната система и изпращат съобщение към мозъка “Хапни още малко.”
Мозъкът реагира на тези сигнали, с цел да стимулира перисталтиката. Тези контракции завършват с изпразване на стомаха и дори може да предизвикат други симптоми на глад, така че да имате желание да ядете отново.
Какво предизвиква къркоренето на корема?
Всичко, за което говорихме досега, всъщност е съвсем нормално. Когато къркоренето на корема обаче се появява твърде често, това може да повлияе не само върху здравето, но и върху храносмилателния процес. Къркоренето на корема може да се дължи на нещо повече от глад.
Строгите диети
Ако ядете по-малко от това, което сте свикнали да консумирате през деня или вечер, това може да затрудни храносмилателната система. Строгите диети често включват храни, които съдържат определени хранителни вещества или големи количества калории. Така те водят до прекомерни шумове в стомаха, защото храната се усвоява по-бързо и се провокират сигнали за глад .
Консумация на безалкохолни напитки
Сместа от газове и въздух в стомаха също може да предизвика къркорене. Ако консумирате безалкохолни или други газирани напитки, това може да повиши количеството на мехурчета в храносмилателната система, които след това се пукат и произвеждат стомашни звуци.
Когато тялото не може да елиминира или изхвърли този излишен въздух по естествен начин, процесът се извършва в храносмилателната система. Прекалено бързото хранене или поглъщането на въздух заедно с храната води до къркоренето на корема.
Непоносимост към определени храни
Лактозата в млякото, киселото мляко, сметаната и сиренето са сред най-честите храни, към които някои хора развиват непоносимост. Когато тези компоненти се задържат в корема твърде дълго, бактериите, които присъстват в тях, могат да започнат да произвеждат допълнително газ и мехурчета в храносмилателната система.
Винаги се въздържайте от храните, към които имате непоносимост.
Язви
Язвите в храносмилателната система също може да бъдат една от причините. Това състояние е съпроводено с болка и дискомфорт и няма нищо общо с глада. Следвайте подходяща диета, която ще се справи с този проблем.
Симптоми на синдром на раздразнено черво
Симптомите на синдром на раздразнено черво са сходни с тези на язвите, тъй като, в допълнение към къркоренето, се появяват силни болки след консумацията на определени храни.
Как да контролирате състоянието?
Когато състоянието не е пряко свързано с медицинско заболяване, може да предприемете някои неща, за да го контролирате или облекчите.
- Дъвчете добре храната. Когато тялото смесва твърдите вещества и течностите, в стомаха ще се произвежда по-малко газ.
- Не дишайте твърде дълбоко по време на хранене, за да намалите количеството въздух, което поемате.
- Яжте по-малко. Леките закуски са по-лесни за храносмилане и не позволяват на стомаха да изпраща сигнали за глад към мозъка.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ritchie, M. L., & Romanuk, T. N. (2012). A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PLoS ONE. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26447967/
- Villanueva Torregrosa, D., Mendoza Torres, E., Varela Prieto, L., & Villarreal Camacho, J. (2015). Bases conceptuales del diagnóstico de intolerancia a lactosa, hipolactasia y mala digestión de lactosa. Revista Salud Uninorte, 31(1), 101-117. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522015000100012
- Díaz M, J., Echezuria M, L., Petit de Molero, N., Cardozo V, M., Arias G, A., & Rísquez P, A. (2014). Diarrea aguda: Epidemiología, concepto, clasificación, clínica, diagnóstico, vacuna contra rotavirus. Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría, 77(1), 29-40. https://ve.scielo.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06492014000100007
- Ogobuiro, I. (2022). Physiology, Gastrointestinal. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537103/
- Patel, K. S. (2023). Physiology, Peristalsis. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556137
- Malik, T. F. (2023). Peptic Ulcer Disease. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534792/
- García de Lorenzo y Mateos, A., & Rodríguez Montes, J. A. (2013). Metabolismo en el ayuno y la agresión. Su papel en el desarrollo de la desnutrición relacionada con la enfermedad. Nutrición Hospitalaria, 6(1), 1-9. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=309228933001
- Salgado, F. (2011). El jengibre (Zingiber officinale). Revista internacional de acupuntura, 5(4), 167-173. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-internacional-acupuntura-279-articulo-el-jengibre-zingiber-officinale–X1887836911933730
- Rami Reddy, S. R., & Cappell, M. S. (2017). A Systematic Review of the Clinical Presentation, Diagnosis, and Treatment of Small Bowel Obstruction. Current gastroenterology reports, 19(6), 28. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28439845/
- Casellas, Francesc, Burgos, Rosa, Marcos, Ascensión, Santos, Javier, Ciriza-de-los-Ríos, Constanza, García-Manzanares, Álvaro, Polanco, Isabel, Puy-Portillo, María, Villarino, Antonio, Lema-Marqués, Beatriz, & Vázquez-Alférez, M.ª-del-Carmen. (2018). Documento de consenso sobre las dietas de exclusión en el síndrome del intestino irritable (SII). Revista Española de Enfermedades Digestivas, 110(12), 806-824. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082018001200009