Коронавируса и астмата: съвети

Контролирането на заболяването при пациентите с астма е изключително важно по време на пандемията на коронавируса. Астматиците са рискува група, която трябва да спазва специални предпазни мерки.
Коронавируса и астмата: съвети

Последна актуализация: 13 юни, 2021

Коронавирусите могат да се проявят различно – от леки симптоми до тежки и дори фатални респираторни заболявания. Какви са съветите относно коронавируса и астмата въз основа на това, което се знае до момента за вируса?

Какво знаем за коронавируса?

SARS-CoV-2, познат като COVID-19,е нов коронавирус, непознат преди появата си в Ухан, Китай през декември 2019 г. Тъй като вирусът е нов, учените постоянно актуализират препоръките и съветите си, тъй като откриват нови неща за него.

Предаването на вируса става при близък контакт със заразен човек. Самият процес на предаване се осъществява чрез пръски отделяни от болния при кашляне или кихане или чрез капчици слюнка или носни секрети.

В повечето случаи самото заболяване протича в лека форма с висока температура, кашлица и зачервено гърло. Но може да премине в по-тежка форма и да причини появата на пневмония или затруднено дишане. В много случаи, както вече знаем, заболяването има фатален край. По –възрастните хора и тези с определени заболявания – като сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане и астма – са сред хората с най-голям риск.

Рентгенова снимка на бял дроб

Астмата често се активира, когато болните се заразят с вирусна или бактериална респираторна инфекция.

Прочетете и: Острата тежка астма: симптоми и лечение

Какво представлява астмата?

Астмата е често срещано заболяване засягащо както възрастните така и децата и обикновено води началото си от детството.

Това е хронично респираторно заболяване водещо до възпаление на бронхите в резултат на дразнители от външната среда. Примери за такива дразнители са поленът от растенията, цигареният дим, емоциите, смехът, физическото натоварване и някои лекарства. Понякога не е възможно откриването на специфичния фактор причиняващ астматичните пристъпи.

Симптомите на заболяването включват кашлица, усещане за стягане в гърдите, хрипове, затруднено дишане. Пристъпите могат да се проявят внезапно, затова са известни и като астматични атаки. Въпреки това все още се водят спорове относно разликите между астматичните пристъпи и астматичните атаки.

Освен това се знае, че има тясна връзка между респираторните инфекции и астматичните пристъпи.

Лечение на астмата

Лечението на астмата включва наблюдение от семейния лекар или пулмолог за избягване на рецидивите и астматичните атаки.

Болните от астма използват различни видове лекарства, най-вече тип инхалатори. Тези лекарства могат да бъдат приемани постоянно като превантивни мерки или само по време на самите астматични пристъпи. Има и други видове лекарства, приемани през устата или подкожно.

При по-леките атаки обикновено е достатъчно да бъде назначено лечение от общопрактикуващия лекар или пулмолог. В случаите с по-сериозни кризи болният може да има нужда от медицинско наблюдение и в много редки случаи – от хоспитализация.

И накрая трябва да подчертаем, че прекъсването на превантивните мерки често води до опасно обостряне при пациентите с астма.

Има специфични съвети и препоръки касаещи коронавируса и астмата.

Астмата е респираторно заболяване и като такова повишава риска от поява на по-сериозна форма на COVID-19.

Препоръчваме ви да прочетете и: Витамини и мелатонин за борбата срещу коронавируса

Какво казват експертите за коронавируса и астмата?

Световната здравна организация (СЗО) класифицира астмата като хронично заболяване. Експертите на организацията заявиха, че хората с астма са сред най-уязвимите групи за тежко преболедуване на коронавирусната инфекция. Други независими експерти потвърдиха това мнение.

Експертите знаят, че вирусните респираторни инфекции могат да влошат астмата. Затова коронавирусът може да окаже същото влияние както вече познатите вируси.

По време на пандемията експертите препоръчват на болните от астма да спазват общите препоръки важащи за всички, както и да обърнат внимание на някои специфични такива.

Също както по време на сезонния грип, астматиците трябва да се пазят от циркулиращия вирус. Специалистите съветват болните да продължат да приемат превантивните си лекарства, предписани от лекар. Пациентите, които не използват такива лекарства, е добре да се консултират с лекар, за да се прецени дали е добра идея да се назначи такова лечение.

Ако на човек с астма му се наложи да потърси спешно лекарска помощ заради тежък пристъп, експертите съветват болният да използва предписаните му инхалатори и да се свърже с общопрактикуващия си лекар или пулмолог, за да го уведоми за атаката.

Контролирайте астмата си, за да сте защитени от коронавируса

Най-добрите съвети относно коронавируса и астмата са за болните от астма. За да са сигурни, че контролират правилно заболяването си, освен че спазват общите препоръки. Така ще намалят риска от пристъпи и последващите ги усложнения и посещения на здравни заведения. Всяко едно посещение на лекар или болница реално повишава риска от заразяване с коронавирус.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.